Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of Metu Diploma 2023 / Bánki Sarolta / Fotográfia BA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Bánki Sarolta / Fotográfia BA

Best of METU diploma 2023: Interjú Bánki Saroltával, a Budapesti Metropolitan Egyetem Fotográfia BA szakon (divat specializáció) végzett hallgatójával.   

Best of METU diploma 2023 

Bánki Sarolta / Fotográfia 

„…számomra egy stábbal közösen dolgozni hatalmas élmény, mivel mindenki egyénisége tükröződik a végeredményen. 

Bánki Sarolta a METU Fotográfia BA (divat specializáció) szakán diplomázott. A fotózás által szeretne egyrészt a világnak önmagából átadni egy keveset, emellett fényképeivel kapcsolódási pontokat alkotna az emberek között. Az egyetemi évek alatt ráeszmélt, hogy mennyire sokat ad neki az emberi sokszínűség és ezáltal a csapatmunka.

 

Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad? Mi inspirál?  

Mindig is közel állt hozzám a fotográfia, már kiskoromban is rengetegszer használtam ezt az eszközt önkifejezésre. Fotózásaim során a legtöbbször az inspirál, hogy gondolataim, érzéseim valamilyen módon megosszam másokkal és ezáltal egy teret alkossak más embereknek a megértésre és a kapcsolódásra. Ezt ötvözöm a divat világával, ami lehetővé tette számomra, hogy munkám során egy csapattal közösen alkossak maradandót.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?  

Nehéz lenne választanom kedvencet, mivel a fotózásokon szinte mindig nagyon örömteljesen és energetikusan éreztem magam. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy számomra egy stábbal közösen dolgozni hatalmas élmény, mivel mindenki egyénisége tükröződik a végeredményen. Együtt készítettünk olyan képeket, amikkel úgy érezte minden csapattag, hogy valami különlegeset alkottunk.

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?  

Diplomamunkámban a biomorf jelenséggel és annak fotográfiában való értelmezésével foglalkoztam. Először a szürrealista festményekben megjelenve, ezek az organikus elemekhez asszociálható amorf formák a tudatalatti természethez való kapcsolódását szimbolizálják. Míg a biomorf jelentős mértékben utalhat – a lehető legtágabb értelemben – a természetes formákra, közben erősen támaszkodott a biológia megállapításaira.  
Diplomamunkámmal egyik fő célom az volt, hogy hangot adjak egy csodálatos, vizuális eszköznek, azaz a biomorfoknak, amelyek a természethez való közelség lehetőségét teremtik meg.


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?  

Az egyetemi éveim alatt a művészethez való hozzáállásom teljesen megváltozott. Sokkal nagyobb rálátásom nyílt arra miként kell vizsgálni egy művet és hogyan lehet a legjobban fejleszteni azt. Egyik fő indokom, amiért az egyetemre jelentkeztem az az, hogy elsajátíthassak egyfajta alkotói gondolkodásmód, amelyet úgy érzem valóban sikerült megszereznem az évek során.

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak?  

Számomra az egyik legnagyobb pozitív hatás az volt, hogy a szakon belül mindannyian - hallgatók és tanárok egyaránt - annyira sokszínűek és egyediek vagyunk a magunk módján, hogy ezáltal egy sokkal tágabb perspektívát kaptam a művészetről és annak értelmezéséről. Rengetegszer inspirált az évek alatt, hogy mindenki mennyire más módon közvetíti gondolatait és nézeteit a világ felé.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?  

A Fotográfia szakon a tanáraim minden óra alkalmával olyan mértékű tudást adtak át, amit, ha az ember elraktároz magában, később hatalmas előnyt jelent a művészeti szférában és az abban való érvényesülésben.

Milyen terveid vannak a jövőre?  

Mindenképpen szeretnék kreatív területen maradni és akár mesterképzéssel folytatni később tanulmányaim, habár én úgy érzem nem szeretném magam kizárólag a szakom képesítésére korlátolni magam. Ebben szerencsére az Egyetem szintén a segítségemre volt, hiszen a képek elkészítése mellett számos apró, különböző képességet sikerült megszereznem és pár más technikát alkalmaznom munkáim során. 


Téged is érdekel a fotózás világa, és szeretnél a legjobbaktól tanulni? Ismerd meg a METU Fotográfia BA képzését, és lásd tisztábban a képet!