Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of Metu 2023 / Árvai Máté / Média Design BA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Árvai Máté / Média Design BA

Best of METU diploma 2023: Interjú Árvai Mátéval, a Budapesti Metropolitan Egyetem Média Design BA szakon végzett hallgatójával.  

Best of METU diploma 2023 

Árvai Máté / Média Design BA

„Az alkotóegyetem jelleg egy elég tág alkotói teret jelent nekem, amiben az ember szabadon mozoghat, hozhat és dolgozhat fel gondolatokat, ezek megvalósítását pedig grafikai szinten szakmabeli, elismert oktatók segítik.” 


Árvai Máté a METU Média Design BA szakán diplomázott. A rajzolás már gyermekkora óta beszippantotta őt, de ezen belül a középsulis évek végén nehéz volt számára a döntés, hogy merre tovább. A METU a kép kirajzolódásában segített neki sokat, az egyetemi évek alatt pedig Máté a saját vállalkozását is elindította. 

Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad? Mi inspirál?  

Egészen kicsi korom óta rajzolok, és soha nem tudtam volna magam másik szakterületen elképzelni. Valahogyan ez már a kezdetektől teljesen egyértelmű volt, hogy hasonló körökben szeretnék mozogni.  Építészet, divat, zene - szinte minden vonz, ami az alkotáshoz köthető és kicsit underground, imádom a valódi, ösztönös emberi érzelmeket, gondolatokat és ezeket téma szintjén feldolgozni.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?  

Nehéz így kifejezetten egyet kiemelni, de általában az egész féléves projektek voltak a kedvenceim. Ezeknél volt arra lehetőség, hogy teljesen elmerüljünk a beadott anyag mondanivalójában és az utolsó részletekig alakítsunk a vizuális megjelenésen. 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?  

A diplomamunkám egy 60 oldalból álló grafikai kiskönyv, ami a "Komfort menü" névre hallgat. Témakör szintjén a komfortzónát dolgozza fel, javarészt Andy Molinsky amerikai professzor, a „Global Dexterity” című könyv szerzőjének műve, illetve „Step out of your comfort zone” címet viselő TED talk előadásának gondolatai alapján illusztrálva. 
 
Célja alapvetően két részre bontható - egyrészt a komfort, mint állandó, kényelmes lehetőség negatív oldalának újszerű, helyenként szándékosan meghökkentő, provokatív módon való bemutatása, másrészt a téma gyakori feldolgozásának, túlzott felkapottságának groteszk grafikai elemekkel való kiparodizálása.  
 
A művet körülölelő gyorsétel, illetve gyorséttermi menüsor a rizikómentes választás és a komfort szimbólumaként jelenik meg, teret adva egy különös párhuzamnak, ahol a menüsor karakterei, illetve az egyéb vizualizációs elemek elsősorban a komfortzónából való kilépés folyamatának érzelmi oldalát hivatottak bemutatni. 

 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?  

Szakmailag egyértelműen a tanult szoftverek, programok szintjén nagy segítség volt a METU-n töltött időszak. Frissdiplomásként azt érzem, hogy van egy relatíve átfogó tudásom szinte minden, a digitális média elég tág körébe tartozó területéhez kapcsolódóan. Abszolút rajtam múlik, hogy melyikben szeretnék elmerülni és profi szinten elsajátítani az irányt, ez pedig egy elég megnyugtató érzés.  
 

Emellett sok szakmabelit ismertem meg akár az oktatók, akár a diákok között, akikkel a mai napig tartom a kapcsolatot és szinte elképzelhetetlennek tartom, hogy idővel ne akadjunk össze 1-1 közös munkára.

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak?  

Az alkotóegyetem jelleg egy elég tág alkotói teret jelent nekem, amiben az ember szabadon mozoghat, hozhat és dolgozhat fel gondolatokat, ezek megvalósítását pedig grafikai szinten szakmabeli, elismert oktatók segítik. Gyakran csoportosan közreműködve más diákokkal, teljesen más grafikai háttérrel, szemlélettel alkothatunk- ez pedig mindent összerakva egy elég király kombó. 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?  

Leginkább a 19 éves önmagamnak és azoknak ajánlanám nagyon a METU-t, akiket hasonlóan, tanácstalanul sok minden érdekel a művészetek szintjén. Az én esetemben ez a +3 év pont tökéletesen elég volt arra, hogy ne rögtön, érettségi után kelljen az egész karrieremre kiható döntést meghoznom. Szakon belül mindent ki tudtam próbálni, ami akkoriban kicsit is megmozgatott, és volt lehetőségem érettebb fejjel realizálni, hogy nekem valójában mi is lehet az utam. 

Milyen terveid vannak a jövőre?  

Már az egyetem alatt elkezdtem vállalkozóként dolgozni, elsősorban külföldi márkáknak/cégeknek nyújtok grafikai jobb kezet arculati munkák során. Ezt mindenképpen szeretném tovább vinni, és én lennék a legboldogabb, ha előbb-utóbb egy saját grafikai stúdióban nőné ki magát az egész, ahol ötvözni tudtám az ilyen módon és főállású grafikusként szerzett tapasztalataimat, esetleg minimális hatást téve a magyar grafikai piacra. 

 

Téged is érdekel az alkotás és az audiovizuális világ, de nem tudod, hogy merre indulj el? Ismerd meg Média Design BA szakunkat és hagyd, hogy kitisztuljon a kép!