Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of Metu 2023 / André Péter / Formatervező művész MA | Budapesti Metropolitan Egyetem

André Péter / Formatervező művész MA

Best of METU diploma 2023: Interjú André Péterrel, a Budapesti Metropolitan Egyetem Formatervező művész MA szakon végzett hallgatójával.   

Best of METU diploma 2023 

André Péter / Formatervező művész MA 

Olyan feladatokon dolgoztam a képzés alatt, amelyek potenciálisan megvalósulhattak, ezáltal gyakorlati tapasztalatokra és szakmai kapcsolatokra tehettem szert.” 

André Péter a METU Formatervező művész mesterszakán diplomázott. Alapvetően a mindennapok problémáinak innovatív szemlélete jellemzi munkáit, viszont az egyetemi évek alatt elkezdte vizsgálni a szociálisan érzékenyebb témákat is, végül pedig ez lett a fő mozgatórugója diploma munkájának. Olvasd el vele készült interjúnkat!


Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad? Mi inspirál?  

Mindig is szerettem tárgyakat készíteni, ezért a továbbtanulás során is olyan szakot választottam, amely lehetővé teszi, hogy a megélhetésem részeként folytathassam ezt a tevékenységet.  

Eleinte leginkább a járműtervezés érdekelt ezért választottam a formatervező szakot. Az egyetemi tanulmányaim során többféle szakterület felé is elkezdtem érdeklődni, ilyen volt például a bútortervezés, a kerámiatervezés vagy a játéktervezés. Elsősorban a hétköznapi problémákra adott újszerű megoldások inspirálnak. 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?  

Az egyik kedvenc egyetemi munkám során a Ludwig Múzeumnak terveztem egy pihenőtér koncepciót. Ebből néhány játéktervet választottak ki, amelyeket szakmai gyakorlat keretein belül tovább tervezhettem. A koncepció jelenleg megvalósítás alatt áll.  

A másik kedvenc feladatom egy bútortervezési feladat volt, mely során skandináv stílusban kellett nappali bútort terveznem. A téma közel állt hozzám, és a konzultációk során egy innovatív koncepció készült el. 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?  

A diplomamunkám egy finommotorikus mozgásfejlesztő játék volt, amit cerebrális parézissel (CP) élő gyerekeknek terveztem. Ez egy mágneses építőjáték, ami a különböző fogástípusokat fejleszti. A témát részben a Ludwig Múzeumnak tervezett játékkoncepció inspirálta, valamint a társadalmi hasznosság jegyében szociálisan érzékenyebb témákat kezdtem vizsgálni. A kutatás során felvettem a kapcsolatot a Pető Intézettel, ebből az együttműködésből született meg a témám és később a diplomamunkám is.


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?  

Többek között az ötleteim prezentálása fejlődött meghatározóan a képzés alatt. Erre a METU az átlagosnál nagyobb figyelmet szentel, a szakmai szempontok mellett a verbális készségeket is fejleszti a diákok prezentációiban. Emellett a kutatási módszertan, a vizuális megjelenítés és a számítógépes programismeret terén is hozzájárult az Egyetem a szakmai fejlődésemhez.  

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak?  

Számomra az élő projektek voltak a legfontosabbak. Olyan feladatokon dolgoztam a képzés alatt, amelyek potenciálisan megvalósulhattak, ezáltal gyakorlati tapasztalatokra és szakmai kapcsolatokra tehettem szert.  

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?  

Ha a METU-ra jelentkezel, színvonalas oktatást kapsz szakmában jártas oktatóktól. Befogadó és támogató közegre lelhetsz mind a diákok, mind a tanárok részéről. Eközben pedig élő projekteken dolgozhatsz, valódi megrendelőkkel konzultálhatsz. Minden felvételizőt csak bíztatni tudok, hogy a METU-t válassza.  

Milyen terveid vannak a jövőre?  

Jelenleg pályakezdőként keresek kreatív álláslehetőséget, és elsősorban bútortervezőként szeretnék elhelyezkedni. Rövid távon a szabadidőmben munka mellett is szeretném a képességeimet fejleszteni. Hosszabb távon akár egy saját vállalkozás építgetésébe is szeretnék belekezdeni. 

 

Téged is érdekel, hogy hogyan tehetnéd a környezeted élhetőbbé, praktikusabbá és fenntarthatóbbá? Ismerd meg a METU Formatervező művész MA képzését, hogy átláthatóbb legyen a kép!