Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of METU diploma 2022 - Vranek Hedvig / Kézműves tárgykultúra BA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Vranek Hedvig / Kézműves tárgykultúra BA

“Itt tényleg van lehetőségünk az alkotásra és mindenki nagyon támogató ebben. 

 

Vranek Hedvig a METU Kézműves Tárgykultúra alapszakán diplomázott és tervei között szerepel a METU Divat- és Textiltervezés mesterszakát is elvégezni, mert szeretné még jobban elmélyíteni azt a tudást, amit eddig megszerezett és rátalálni arra, amivel majd ténylegesen foglalkozni szeretne. 

 

Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad, mi inspirál? 

Valahogy mindig ott motoszkált bennem, hogy divattal szeretnék foglalkozni. Az első lépéseim nem voltak tudatosak ebbe az irányba, de amikor választanom kellett merre haladjak tovább, egyre egyértelműbb lett, hogy a divat az a szakterület, amelyben úgy érzem, hogy szabadon kiteljesedhetek. Szeretek egyedi formaalakítási módokkal kísérletezni, melyek inspirációjául különböző társművészetek, például a festészet vagy a formatervezés alkotóinak munkái szolgáltak. Mindig szeretem monitorozni az aktuális trendeket és igényeket és annak megfelelően tervezni. Számomra nagyon fontos, és egy jó kihívásnak érzem megtalálni azokat a jellemvonásokat, amelyekkel a ma emberének tervezhetek. 

 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 

Egyetemi éveim során igyekeztem minél szélesebb skálán kipróbálni magam, hogy közelebb kerüljek ahhoz, ami igazán én vagyok. Kettő projektet emelnék ki, az egyik a “Tech & hoodie”, amely a fiatalok és a high-tech irányzat ötvözéséből született, egy erősen funkcionális hoodie. A másik pedig a “Street Wrap” névre keresztelt munkám, mely egy fiatal amerikai festő, Chase Hall festményeiből inspirálódott. Ezutóbbi projekt a streetwear és a festészet ötvözéséből született, mely formailag sorozatgyártásra is alkalmas, viszont az általam festett anyag visszahozza a festmények egyszeri és megismételhetetlen mivoltát. 

 

 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 

A diplomamunkám tulajdonképpen a kortárs műgyűjtésre épül, melyhez egy francia műgyűjtő pár, Clémence és Didier Krzentowski lakását bemutató videó volt az inspiráció, amely egyben egy kiállítási tér is. Az inspiráció keresésénél fontos volt számomra, hogy ne csak látványvilágában legyen izgalmas, hanem intellektuálisan is megállja a helyét. Ebben a videóban megtaláltam a látványt és a vezérgondolatomat is, amelyre a diplomamunkám épült: "a gyűjtés az tulajdonképpen olyan, mint amikor egy puzzle-t építünk. Vannak már a meglévő darabjaink, amelyeket tudjuk mivel kell kiegészítenünk." Erre alapozva meghatároztam a fő irányokat, formaalakításban felhasználtam a lakás lendületességét és rengeteg különböző anyagkarakter felkutatásába kezdtem a használttól a teljesen újig. Így született meg a New Story című diploma kollekcióm, melyben a más-más eredetű és karakterű textileknek együtt egy kollekcióban egy új történet kezdődik. 

 

 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 

A szakmai fejlődésemhez nagyban hozzájárult az, hogy egy támogató közösségbe kerültem, az oktatóim voltak a legjobb mentorok. Számomra nagyon sokat jelentett az, hogy partnerként kezeltek, így sokkal könnyebb volt kísérletezni és megtapasztalni saját magam, hogy mire vagyok képes. Továbbá fontosnak tartom, hogy a METU-n keresztül részt vehettem különböző eseményeken, amelyek bővítették a szakmai tapasztalatomat, portfóliómat. 

 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak? 

A szabadságot. Úgy éltem meg az alapképzés éveit, hogy tényleg szabad vagyok. Szinte bármit kipróbálhattam, jól működik az átjárás a különböző szakok között és a műhelyekben rengeteg eszköz áll rendelkezésünkre az ötleteinkhez. Itt tényleg van lehetőségünk az alkotásra és mindenki nagyon támogató ebben. 

 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 

A felvételizőknek azt mondanám, hogy mindent bele! Életre szóló tudásra tehetnek szert egy családias, támogató közegben, ahol a lehetőségek végtelen tárháza várja, jól felszerelt műhelyek és kiváló oktatók. Aki művészeti területek után nézelődik, annak mindenképp számításba kell vennie a METU-t, mert itt minden támogatást megkap a terveihez. 

 

Milyen terveid vannak a jövőre? 

A tanulmányaimat folytatom a METU Divat- és textiltervezés mesterszakán, mert szeretném még jobban elmélyíteni azt a tudást, amit eddig itt szereztem és rátalálni arra, amivel majd ténylegesen foglalkozni szeretnék. A későbbiekben pedig, vagy akár már az egyetem alatt megpróbálkoznánk egy szaktársammal tervező párost alakítani, de akár tanítani is szívesen visszajönnék, mint óraadó oktató.  

 

Tedd meg karriered következő lépését a METU alapképzésén - ismerd meg Kézműves Tárgykultúra BA képzésünket!