Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of METU diploma 2022 - Virág Mónika / Tervezőgrafika MA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Virág Mónika / Tervezőgrafika MA

“Az alkotás egyéni hangnemének megtalálása kiemelten fontos a METU képzésében.” 

 

Virág Mónika, a Tervezőgrafika mesterszak végzett hallgatója. Szerinte az alkotás egyéni hangnemének megtalálása kiemelten fontos a METU képzésében. Nagy álma az, hogy hivatászszerűen is tudjon illusztrációkészítéssel foglalkozni. 

 

Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad, mi inspirál? 

Mindig kreatív pályán képzeltem el a jövőmet, azonban képi ábrázolás alapképzésem után még nem voltam benne biztos, hogy milyen úton is folytassam tovább ezt a tanulási folyamatot. Az illusztrálás egy különleges helyet foglal el a szívemben, ezért olyan képzést kerestem, ahol ennek a beállítottságomnak helye is lehet. Így jutottam a METU tervezőgrafika mesterképzésére, remélve, hogy az illusztrációkészítés iránti szeretetemet itt tudom kamatoztatni amellett, hogy a tervezőgrafika fortélyait is elsajátíthatom. 

 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 

A könyvtervezős feladatok mindenképpen a kedvenceim voltak. Leginkább az utolsó egyetemi projektemet emelném ki, ami Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című könyvének redesign-ja volt. A könyvben mindegyik novella egy külön stílust mutat be, így nagyszerű lehetőség volt szabadon játszani a stílusokkal, de egyben nagy feladat is volt egy koherens összképet adni. 

 

 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 

Inszomnia című diplomamunkám egy, a silent book műfajában készült könyvet és a könyvet promotáló rövid animációs videót foglal magában. Témának mindenféleképpen valamilyen érzékenyítő, személyes témát szerettem volna szánni. Ahogy már a címe is sugallja, az inszomniát választottam. Inszomniával már több éve élek, mondhatni az életem szerves része. Az évek során felhalmozott álmatlan éjszakáknak azonban lett egy fontos tanulsága, mégpedig az, hogy nem vagyok egyedül ezzel a problémával. Amikor kinéztem panellakásom ablakán, feltűnt, hogy mindig vannak olyan ablakok, és általában ugyanazok, ahonnan még szűrődik ki fény. Tulajdonképpen a világító ablakok mögötti lakókban sorstársakra leltem. Ez egyben ráébresztett arra a tényre, hogy ez milyen gyakori jelenség is mindennapjainkban. Ezért úgy döntöttem, hogy felkutatom ennek a jelenségnek a mindennapi okait és okozóit, sőt megoldásait is. 

 

 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 

A mesterképzés előtt nem rendelkeztem átfogó tervezőgrafikai ismeretekkel, így a két év alatt bőven volt mit bepótolnom, amiben az oktatók nagy segítséget nyújtottak. Úgy érzem, hogy ez idő alatt hatalmas fejlődésen mentem keresztül, és így a két év végére sikerült megtalálnom azt az utat, amit a jövőben szeretnék folytatni. 

 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak? 

Az alkotás egyéni hangnemének megtalálása kiemelten fontos a METU képzésében. Jó érzés volt úgy projekteken dolgozni az évek alatt, hogy saját látásmódomat bátran beleépíthetem munkáimba és az oktatók sokszor segítettek ezekben a folyamatokban. 

 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 

Sok pozitívumot tapasztaltam a képzéssel kapcsolatban az évek során. Mindezekből a legnagyobb az, hogy a feladatokhoz való egyéni megközelítések itt támogató hozzáállással járnak. 

 

Milyen terveid vannak a jövőre? 

Rengeteg téren szeretném még a képességeimet fejleszteni, de nagy álmom az, hogy hivatásszerűen is tudjak illusztrációkészítéssel foglalkozni. 

 

Tedd meg karriered következő lépését a METU mesterképzésén - ismerd meg Tervezőgrafika MA képzésünket!