Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of METU diploma 2022 - Vachter János / Fotográfia MA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Vachter János / Fotográfia MA

“...a projektfeladataink során minden segítség a rendelkezésünkre áll, hogy azt maximálisan kivitelezhessük” 

 

Vachter János, a Fotográfia mesterszak végzett hallgatója számtalan izgalmas projekten vett részt a szaktársaival közreműködve. Diplomamunkája eredményeként egy 12 képes sorozatot készített az elutasítottabb élelmiszer-alapanyagokról. Célja, hogy egyetem után is tovább alkothasson.  

 

Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad, mi inspirál? 

A választás számomra evidens volt. Közel 20 éve foglalkozom fotográfiával, levelező rendszerű egyetemi képzés pedig csak a METU-n van. Élmény volt a számomra kevésbé ismert területeken gyarapítani tudásom, elméleti és szakmai részről egyaránt. 

 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 

Az analóg és kísérleti terület az otthonos terep számomra, így ezek a kurzusok voltak a kedvenceim: Labor-, Analóg- és digitális technikák.  

Felsorolni is hosszú lenne azt a sok izgalmas projektet, amikben az évek során vettem részt. Inspiratívak és termékenyek voltak az egyéni és közös feladatok egyaránt. 

 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 

Diplomamunkám a “Dark Side of the Food” egy korábbi, a “Market” című sorozatom radikalizált folytatása vagy kiegészítéseként készült. A 12 képes sorozat az elutasítottabb élelmiszer alapanyagok tárgyfotóit mutatja, egy a hétköznapitól eltérő esztétikai síkra helyezve. Témaválasztásom egyrészt lehet társadalomkritika: Mi tartozik ma selejt kategóriába és hogy hasznosítottuk javainkat, mondjuk 100 éve? Ez a visszatekintés a sorozat küllemében is tetten érhető, mind amellett, hogy egy aktuális, mai témáról beszélünk. Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 

Sok izgalmas elméleti kurzussal. Gyakorlati óráinkon a sokszínű stúdió eszközök használatával. 

 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak? 

Számomra azt, hogy a projektfeladataink során minden segítség a rendelkezésünkre áll, hogy azt maximálisan kivitelezhessük: konzultációk, labor, stúdió, stb. 

 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 

Kiváló tanárok adják át a tudásukat. 

 

Milyen terveid vannak a jövőre? 

Tovább alkotni. 

 

Tedd meg karriered következő lépését a METU mesterképzésén - ismerd meg Fotográfia MA képzésünket!