Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Rezaei Evelin / Kézműves tárgykultúra | Budapesti Metropolitan Egyetem

Rezaei Evelin / Kézműves tárgykultúra

„Tanulmányaim alatt rendkívül sokat tanultam az oktatóimtól és a témavezetőktől, szinte az összes szakmai tudásomat itt alapoztam meg. Az egyetem sok szakmai lehetőséget és útmutatást kínált, amik nagyban hozzájárultak a fejlődésemhez.” 

Rezaei Evelin a METU Kézműves tárgykultúra, Divat specializáció szakán diplomázott. A divat és a művészetek világa családja miatt már kicsi kora óta nagyon közel áll hozzá. Tervei kapcsán az őt körülvevő környezet és a fenntarthatóság inspirálja, jövőjét pedig abszolút a divatvilágban látja.  

Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad, mi inspirál? 

Már egészen gyermekkorom óta közel áll hozzám a művészet és a divat világa. Édesanyám festőművész, nagymamám pedig varrónő volt, amely nagyon inspirálóan hatott rám karrierem megálmodásában. Rajzolási készségeimet tudatosan ötvöztem varráshoz való hajlamaimmal, ezért döntöttem úgy, hogy divattervező leszek. Tervezés során leginkább a környezet és a fenntarthatóság inspirál. 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 

Kedvenc egyetemi munkáim közül kiemelném a Denim és a Collage Therapy projekteket. A Denim projekt alatt a fenntarthatósággal és az újrahasznosítással foglalkoztam. Különböző színű farmernadrágokat gyűjtöttem, majd mintatervek alapján patchwork technikával egy átmeneti kabátot készítettem. A Collage Therapy projekt alatt szintén hatalmas hangsúlyt fektettem a fenntarthatóságra, ugyanis kifejezetten anyaghulladékokkal és zero waste technikával dolgoztam, illetve kollázsoltam. Végül egy kabátot és egy overallt készítettem. Ez volt az egyik legelső kollekciótervezéssel foglalkozó projektem, amelyből rendkívül sok tapasztalatot szereztem.  

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 

Monique Baumann illusztrátor és kollázsművész alkotásai álltál inspirálta diplomamunkám mind a kollázs, mind a formaképzésre egyaránt reflektál. Többek között ezért is viseli a Collage & Shapes kollekció nevet. Elsődleges szempontok közé tartozott egy olyan tavaszi-nyári kollekció megalkotása, amely viselhető, hétköznapi és alkalmi ruhakölteményeket is tartalmaz. Másodlagos szempont a nőies jegyek megtartása volt, alapul véve az elengedhetetlen klasszikus női snitt éket. A formaképzés és a modellezés folyamatai során az alap snitteket önmagával, majd egymással is kombináltam és kollázsoltam, mely következtében egy újabb szakaszba léphettem mind a tapasztalatszerzés, mind a kollekció tervezésének a szempontjából. 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 

Tanulmányaim alatt rendkívül sokat tanultam az oktatóimtól és a témavezetőktől, szinte az összes szakmai tudásomat itt alapoztam meg. Az egyetem sok szakmai lehetőséget és útmutatást kínált, amik nagyban hozzájárultak a fejlődésemhez.  

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak? 

Ez az alkotó közösség a saját stílusom keresgélésétől kezdve, egészen a megtalálásáig mindvégig a segítségemre volt. Én úgy gondolom, hogy nagyon sokat számít a környezet az alkotás területén. Inspiráljuk egymást alkotásainkkal és sikerélményeinkkel.  

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 

Hogyha kicsit elveszettnek érzed magadat, és keresgélni szeretnél a karrieredet illetően, itt megtalálhatod önmagadat.  

Milyen terveid vannak a jövőre? 

A közeljövőben szeretnék továbbra is a művészet és a divat világában alkotni és dolgozni. Majd a későbbiekben szeretném megalakítani a saját divatházamat is. 

Téged is érdekel a divat világa, de még nem vagy biztos, hogy merre tovább? Ismerd meg Kézműves tárgykultúra szakunkat!