Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of METU diploma 2022 - Oroslán Vivien / Tervezőgrafika BA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Oroslán Vivien / Tervezőgrafika BA

A METU rengeteg lehetőséget biztosított számomra. 

 

Oroslán Vivien, a Tervezőgrafika alapszak végzett hallgatója. Személyes inspirációja a szaktársai, illetve a korabeli tervezőgrafikusok. Diplomamunkája eredményeként egy UV fény alatt látható illusztrációkkal tarkított könyvet is magáénak tudhat.  

 

Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad, mi inspirál? 

A tervezőgrafika mindig is különleges helyet foglalt a szívemben. Évek óta foglalkozom vele, már középiskolában is ezt a szakot választottam. Szerettem volna minél többet fejlődni, ezért folytattam a tanulmányaimat ezen a területen. A személyes inspirációm a szaktársaim, illetve a korombeli tervezőgrafikusok. Nagyon sokat tanultam évfolyamtársaimtól akár más egyetemekről is. Nagyon sok tehetséges embert megismertem az évek alatt, végignéztem milyen gyorsan fejlődnek. Ez a fejlődés az, ami engem is visz előre, és biztosít abban, hogy sose adjam fel. 

 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 

Az egyetemi évek alatt több kedvenc munkám is volt. Személy szerint az a típusú ember vagyok, aki szereti kitekerni a feladatot és egy más megoldást találni rá. Mint például Franz Kafka - Átváltozás című művét színes Pop art stílusú illusztrációkkal megtölteni. A kedvenc feladataim így azok voltak, amelyek szabadságot biztosítottak a számomra, és így elengedhettem a fantáziám. 

 

 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 

A diplomamunkám témája az, hogy felvidéken a nőknek milyen nehézségekkel kell szembenézniük. Ez a probléma a világ bármely részén jelen van. Viszont országonként, tájrészenként eltérő, ezért úgy döntöttem, hogy Felvidékre szűkítem a kutatásomat. Én is Felvidékről származom, a megszokás szinte észrevehetetlenné teszi a mindennapi igazságtalanságot. Az életben és gondolkodásban való különbséget akkor vettem észre, amikor felköltöztem Budapestre. A kisvárosi és a nagyvárosi gondolkodás jelentősen eltér. A diplomamunkám ezekről az igazságtalanságokról szól. Történetekről, amelyeket barátaim, ismerőseim meséltek nekem, vagy akár azt, amit saját tapasztaltam meg. Az UV fény alatt látható festékkel készült illusztrációk sértéseket ábrázolnak, amiket olyannyira megszoktunk, hogy nem is vesszük észre. De ha egy más nézőpontból közelítjük meg őket, például helyzetemben lekapcsoljuk a villanyt, láthatjuk, mennyi sértést és nehézséget kell egy átlag nőnek elviselni. 

 

 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 

A METU rengeteg lehetőséget biztosított számomra. A tanári kar segítőkészsége és szakmai hozzáértése mellett az egyetem nagyon jól felszerelt. Így rengeteget tanultam nem csak számítógépes grafika terén, hanem tradicionális technikák terén is, illetve a lézervágó, nyomtató- és könyvkötő műhely is sok segítséget nyújtott a tanulmányaim során. Lehetőséget nyújtott arra, hogy saját kezűleg el tudjak készíteni egy könyvet, amely képes világítani a sötétben. A METU nem korlátoz, a kreativitásnak nem áll az útjába, friss, fiatalos, és kedveli az újításokat. 

 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak? 

A kreativitást, a szabadságot, a művészetet. Nekem ez mind nagyon fontos, mindig is az életem részét képezték. 

 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 

A METU felszereltsége, szakképzettsége, tanári kara mind elismerést igényel. Továbbá, aki szeretné kiélni a kreativitását, szeretne fejlődni, annak tökéletes választás. 

 

Milyen terveid vannak a jövőre? 

A terveim a közeljövőre nézve abból állnak, hogy a mesterszakot is itt fejezzem be, majd vállalkozóként folytassam tovább a grafikai pályafutásomat.

 

Tedd meg karriered következő lépését a METU alapképzésén - ismerd meg Tervezőgrafika BA képzésünket!