Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of METU diploma 2022 - Nagyváradi Kitti / Fotográfia BA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Nagyváradi Kitti / Fotográfia BA

“Minden feladatnál lehetőségünk volt megvalósítani az elképzeléseinket és segítséget is kaptunk hozzá. 

 

Nagyváradi Kitti a METU Fotográfia alapszakán diplomázott. Sok feladat elősegítette, hogy jobban ki tudja fejezni magát, át tudja adni a gondolatait és az érzéseit. Szeretné folytatni, amivel diplomamunkájaként is foglalkozott. 

 

Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad, mi inspirál? 

A gimnáziumi évek alatt kezdett el érdekelni a fotográfia. Elsősorban a csillagos égről készítettem képeket, mert akkoriban nagyon szerettem a csillagászatot, majd a portré fotózás kezdett el érdekelni a későbbiekben. Azért választottam ezt a szakot, mert bővíteni szerettem volna a tudásom és több terültet megismerni. 

 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 

Az egyik kedvenc munkáim közé tartozik a “Családi archívum” című feladat, amelyet Pettendi Szabó Péter adott ki az ötödik félévben. Azért tartozik a kedvencek közé, mert egy hosszabb munkafolyamat eredménye volt. A feladat által nagyon sok időt töltöttem a nagyszüleimmel és olyan történeteket, dolgokat tudtam meg tőlük, amelyekről sohasem beszéltek nekem és ezeket az emlékeket a régről fennmaradt általuk készített képek idézték elő. A másik projekt, amely a kedvencek közé tartozik a “Fény képe” című feladat volt, amelyet Illés Barna adott ki, szintén az ötödik félévben. A feladat olyan területekre sodort, amelyekkel azelőtt egyáltalán nem foglalkoztam, de a legnagyobb lelkesedést váltotta ki belőlem a későbbiekben. Ennek a feladatnak a kapcsán fogalmazódott meg bennem, hogy mivel is szeretnék foglalkozni diplomamunkámként. 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 

Az elektromosággal és elektromoskisülésekkel foglalkoztam és hogy milyen kapcsolatban állnak, milyen hatással vannak egyes fényérzékeny vagy más anyagokra. Azért választottam ezt a témát, mert nagyon érdekesnek és izgalmasnak tartottam a képalkotási folyamatot. 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 

A tanáraim mindenben segítettek és támogattak. Nem csak alkotói, de divat és riport szakirányról lévő tanárok is oktattak minket, ezáltal sokféle tudást át tudtak adni nekünk. 

 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak? 

Egy szóban: szabadságot. Minden feladatnál lehetőségünk volt megvalósítani az elképzeléseinket és segítséget is kaptunk hozzá. Emellett sok feladat elősegítette, hogy jobban ki tudjam fejezni, átadni a gondolataimat és érzéseimet a nézőnek is. 

 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 

Azért érdemes ezt az egyetemet választania, mert nem csak simán baráti és tanár-diák kapcsolat alakul ki az évek alatt, hanem egy új családra is szert tesz ezáltal az ember. Emellett nagyon jó volt egy olyan közegben lenni, ahol egy az érdeklődési körötök a többiekkel és segítőkész mindenki. 

 

Milyen terveid vannak a jövőre? 

Szeretném folytatni, amivel diplomamunkámként is foglalkoztam. Sok kísérletezés és kutatás áll még előttem a témával kapcsolatban. Majd egy nagy terjedelmű anyagot szeretnék összeállítani saját képekből, amelyeket nem csak fényképezőgéppel, de annak használata nélkül és egyéb gyűjtött anyagokból állítanék majd össze. 

 

Tedd meg karriered következő lépését a METU alapképzésén - ismerd meg Fotográfia BA képzésünket!