Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Lóki Szimonetta / Kézműves tárgykultúra BA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Lóki Szimonetta / Kézműves tárgykultúra BA

“Az oktatóimnak nagyon sokat köszönhetek, mivel olyan látásmódot, tapasztalatot adtak át, amelyek formálták a gondolkodásmódomat és segítettek megtalálni önmagamat.” 

 

Lóki Szimonetta a METU Kézműves tárgykultúra alapszakán diplomázott. Már egész fiatalon tudta, hogy alkotni szeretne és gimnáziumi tanulmányai során megismerkedett a textiltervezés világával és ennek hatására biztossá vált számára, hogy későbbi éveiben ezzel szeretne foglalkozni. A jövőben szeretné a megszerzett tudását kamatoztatni és mindig fejlődni, megújulni. 

Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad, mi inspirál? 

Már egész fiatalon tudtam, hogy alkotni szeretnék. Mindig is sokat rajzoltam, festettem vagy más kézzelfogható alkotást készítettem. Gimnáziumi tanulmányaim során megismerkedtem a textiltervezés világával és ennek hatására biztossá vált számomra, hogy későbbi éveimben tervezéssel szeretnék foglalkozni. A divat világa egy olyan összetett hely, ahol az innováció, a tradíció, a művészetek és az önkifejezés egyesülnek. Egy olyan művészeti irány, ami időtlen, mindig aktuális és a mindennapjaink szerves része. Ezeknek a hatására választottam ezt a szakot. 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 

Nehéz kedvencet találni, mivel mindegyik félévben újabb és újabb témákat kaptunk, melyekre megvolt a lehetőség, hogy igazán elmélyedjünk benne. Mindig az aktuális munkáim voltak a kedvenceim. Különleges bennük az is, hogy a tervezési folyamatokban más-más oktató mentorált, így sokféle tudást és tapasztalatot tudtam elsajátítani. 


Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 

A diplomamunkámat Alicja Kwade kortárs képzőművész portré videója inspirálta. A kollekcióm a “Tér, Idő, Gravitáció” címet kapta. A művésznő saját művészeti filozófiája és eszközhasználata inspirált arra, hogy ráreflektálva alkossak meg olyan szetteket, amelyek az én művészeti filozófiámat és világlátásomat tükrözik vissza, mégis megőrzi a művésznő rám gyakorolt benyomásait. A ruhákat a letisztultság és a szokatlan anyagtársítás jellemzi. A tér, az idő és a gravitáció kifejezésére fémcsöveket és köveket alkalmaztam, amelyek nem csak esztétikai, hanem funkcionális szerepet is elláttak. 


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 

Az oktatóimnak nagyon sokat köszönhetek, mivel olyan látásmódot, tapasztalatokat adtak át, amelyek formálták a gondolkodásmódomat és segítettek megtalálni önmagamat. Sokszor előre mozdított a tervezésben az általuk adott inspiráció és a közös gondolkodás. Szerettem a műhely légkörét, mivel bármilyen ötlettel, vagy technikai problémával mentem be, mindig kaptam szakszerű segítséget vagy bíztató hozzászólást. Mindig megkaptam azt a biztos támogatást, amely segített kibontani és létrehozni az elképzeléseimet. 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak? 

Számomra a METU olyan, mint egy közös műhely, ahol mindenki együtt alkot, együtt gondolkodik és álmodik. Egymást inspirálva készítjük el az alkotásainkat, amelyek többek, mint egy sulis feladat, mert mindenki beletesz mindent, amit tud. Az oktatók nem tanárokként felügyelik a feladatokat, hanem mentorokként egyengetik azokat. 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 

A METU egy diák centrikus egyetem. Az ügyintézésektől kezdve a hétköznapi egyetemi problémákig mindig nagyon sok segítséget adnak a hallgatóknak. Az oktatók közvetlenek és mindig törekednek arra, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki mindenkiből. 

Milyen terveid vannak a jövőre? 

Szeretnék a szakmai életben minél hamarabb elhelyezkedni és magabiztosan járni a saját utamat. A meglévő munkáimat pályázatokra akarom benevezni, hogy minél több helyen meg tudjak jelenni velük. Szeretném a megszerzett tudásomat kamatoztatni és mindig fejlődni, megújulni. 

Tedd meg karriered következő lépését a METU alapképzésén - ismerd meg Kézműves Tárgykultúra BA képzésünket!