Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of METU diploma 2022 - Kormány Gábor / Fotográfia BA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Kormány Gábor / Fotográfia BA

„Az alkotóegyetem jelleg számomra szabadságot jelent. Érdekeljen bármi, lehetőséged van kibontakozni, és ha elég elszánt vagy az érdeklődésed iránt, akkor a megfelelő segítséget is megkapod, hogy megvalósíthasd mindazt.” 

 

Kormány Gábor METU Fotográfia alapszakán diplomázott. Munkái során szeretné megadni a betekintés lehetőségét egy olyan világba is, amely nem mindenki számára ismert vagy elérhető. Diplomamunkáját Magyarország helikopterpilóta-honvédeiről készítette. Ennek egyik oka, hogy a háborús tudósítás gyermekkora óta érdeklődése részét képezi, és minden vágya, hogy a jövőben is ezzel az iránnyal oglalkozhasson.    

 

Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad, mi inspirál? 

James Nachtwey fotóriporter sorozatai mentén indult el az érdeklődésem az ágazat iránt. Fontosnak éreztem azt, hogy a világon történő eseményeket dokumentáljuk és emlékként megőrizzük az utókornak. Mindemellett azt is magam előtt tartottam, hogy olyan dolgokkal is foglalkozzak, amelyeket nem láthat mindenki, de a fényképeim által betekintést nyerhetnek egy másik világba. 

 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 

Déri Miklós tanár úr által kiadott fotóesszé feladat volt az egyik kedvencem. Itt tulajdonképpen dokumentarista módon készíthettem sorozatot, mindemellett alkotói specializáció révén érdekes és kihívással teli volt számomra a projekt. Másmilyen szemlélettel is próbáltam megoldani ezeket a feladatokat. 

 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis területén készítettem a riport anyagomat Simon Zsolt alezredes úrral, amelyben bemutattuk az ő története mentén mit csinálnak a mindennapokban Magyarország helikopterpilóta-honvédei. A háborús tudósítás és a katonaság gyermekkorom óta az érdeklődésem része, így nem volt kérdés, hogy valami olyan témát választok, ami ezzel kapcsolatos. Lehetőségem nyílt engedélyt szerezni, hogy a helikopter bázis területén készítsem az anyagom, és ezzel olyasvalamit mutathattam meg a képeimen keresztül, amelyre a civil társadalomnak nincs teljeskörű rálátása. Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 

Azt mondanám mindenképpen, hogy a gondolkodásmódom fejlesztéséhez. Teljes támogatást kaptam abban, hogy az érdeklődésemnek megfelelő anyagokat készíthessem el az egyetemi feladatokra. Ezek esetében gyakran nehéz feladat volt egy egyszerű, riport hangvételű témát átültetni alkotói szemléletet kívánó feladatba, de ezekben rendszeresen kaptam segítséget, tereltek az úton. Ami a legfontosabb, hogy nem mondták meg, mit hogyan csináljak pontosan, csak ahogyan az előbb említettem - tereltek az úton. 

 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak? 

Az alkotóegyetem jelleg számomra szabadságot jelent. Érdekeljen bármi, lehetőséged van kibontakozni, és ha elég elszánt vagy az érdeklődésed iránt, akkor a megfelelő segítséget is megkapod, hogy megvalósíthasd mindazt. 

 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 

A szakon tanító oktatók kivétel nélkül nagyszerű szakemberek. Ha az ember akarja, akkor lehetősége van rengeteg mindent eltanulni, amit csak az előnyére fordíthat a későbbiekben. Milyen terveid vannak a jövőre? 

Feltételezem, mindenki sikereket szeretne elérni. Jó lenne, ha a jövőben anyagaimmal versenyképesen indulhatnék különböző pályázatokon. Hosszútávon a honvédséggel szeretnék foglalkozni a fotográfia keretein belül, fotóesszéket készíteni vagy akár missziókon részt venni. 

 

Érdekel a fotózás? Szívesen látnál bele jobban a kamera mögötti világba? Ismerd meg Fotográfia BA képzésünket!