Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of METU diploma 2022 - Kláben Lili / Tervezőgrafika MA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Kláben Lili / Tervezőgrafika MA

"A METU olyan szemléletet adott nekem, amelynek segítségével egyetlen munka során sem érzem úgy, hogy ne tudnám megcsinálni.

 

Kláben Lili a METU Tervezőgarfika mesterszakán végzett. Szeretne a jövőben egy a METU-hoz hasonlóan kellemes, rugalmas társaságban, csapatban dolgozni. Szerinte a METU olyan szakmai és emberi értékeket ad, amelyek sokszínűségüknek köszönhetően a jövőben elősegítik az elhelyezkedést mind a szakmában, mind az életben. 

 

Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad, mi inspirál? 

Úgy gondolom, tervezőgrafikusként fontos feladatunk részt venni és állást foglalni a társadalmi kérdésekben és a művészetszociológiában. Nekünk megvan az a kiváltságunk, ami sok "átlagos" munkával rendelkező embernek nincsen: saját magunkon keresztül reflektálhatunk szabadon a világ történéseire. Személy szerint nekem a társadalmunkban történő események a fő inspirációm. Legyen szó akár évtizedekre visszamenőleg-, a jelenben vagy a jövőben adódó témákról. A technikai megoldás szempontjából pedig folyamatosan kísérletezhetünk és innoválhatunk. Nincsenek határok. 

 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 

A plakát-és kiadványtervezésben találtam meg leginkább a helyem, ezért ezek a feladatok voltak a legkedvesebbek számomra. Franz Kafka - Átváltozás című művének újra tördelése és illusztrálása volt számomra az áttörés, ettől a munkámtól fogva kezdtem bátran kísérletezni az eszközökkel, technikákkal, és ez segített szabadjára engedni a praktikus és kreatív gondolkodásomat is. Itt kezdtem először ráérezni hogyan is helyezzem kapcsolatba a témát, a mondanivalót és az eszközhasználatot. A kedvenceim közé tartozik még a PRIMANIMA katalógus is. Az arculat-és logótervezési feladatokat azért emelném ki, mert mindig megtornáztatják a kreativitásomat és kihívások elé állítanak. 

 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 

A kedvenceim közé sorolnám a diplomamunkámat is. Ez egy Petrosani címet viselő, román-magyar kétnyelvű, történelmi- és családtörténeti témákat boncolgató kiadvány. Az illusztrált könyvben archív családi fotó alapú grafikák és szén segítségével vontam párhuzamot a családom, a bányászvárosok története és sorsa, illetve a munkások élete és a román-magyar társadalmi kapcsolatok között, a 20. századtól egészen napjainkig. Ennek elkészítése során hozzányúlhattam olyan témákhoz, amelyek társadalmilag megosztóak vagy elhanyagolhatónak tekintettek, mégis volt lehetőségem a középpontba helyezni azt és a lehető legszemélyesebbé tenni. 

 

 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 

A METU olyan szemléletet adott nekem, amelynek segítségével egyetlen munka során sem érzem úgy, hogy ne tudnám megcsinálni. Ez a legfontosabb építőköve a szakmai fejlődésnek, hiszen a kihívásokra lehetőségként tekintek, amit a tervezőgrafika számos irányzatában érvényesíteni tudok. Emellett az egyetem által biztosított pályázatok, workshopok is már az első félévtől teret adnak a fejlődésre és a kibontakozásra. 

 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak? 

A nyitottságot és a szabad szemléletet. A METU-n az elengedhetetlen programismeret mellett elsajátíthatunk egy olyan gondolkodásmódot, aminek segítségével a saját egyedi ötleteinket érvényesíthetjük. Minden új munkával lehetőségünk van a saját határaink feszegetésére, ebben pedig végig emberileg és szakmailag is a nagyszerű tanáraink vannak a segítségünkre. 

 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 

A METU saját tapasztalatom alapján olyan szakmai és emberi értékeket ad, amelyek sokszínűségüknek köszönhetően a jövőben elősegítik az elhelyezkedést mind a szakmában, mind az életben. Az órák baráti hangulatban telnek, az egyetemen szerzett kapcsolatok pedig egy életre megmaradnak. 

 

Milyen terveid vannak a jövőre? 

Jelenleg egyéni megrendelésekkel foglalkozom, azonban a jövőben szeretnék egy a METU-hoz hasonlóan kellemes, rugalmas társaságban, csapatban dolgozni, amelyben egymástól is minden nap tanulhatunk valamit. Több helyen is szeretném kipróbálni magam tapasztalatszerzés céljából, és szívesen válnék részesévé a művészeti felsőoktatásnak a későbbiekben, hiszen fontosnak tartom az egyetemen kapott értékek átadását. Emellett fontos célom a plakátművészet ápolása. 

 

Tedd meg karriered következő lépését a METU mesterképzésén - ismerd meg Tervezőgrafika MA képzésünket!