Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of METU diploma 2022 - Horgas Rebeka Noémi / Televíziós műsorkészítő MA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Horgas Rebeka Noémi / Televíziós műsorkészítő MA

 „A legfontosabb hajtóerő számomra ebben a szakmában és az életben is az, hogy alkothassak. Az egyetem arra biztosít teret és lehetőséget, hogy ezt gyakorolhassam is minél többet.” 

 

Horgas Rebeka Noémi az alapszakot is a METU-n végezte, ami bizonyosságot adott számára abban, hogy jó helyen lesz a mesterszakon is nálunk.  Végül Televíziós műsorkészítő MA szakon diplomázott, mivel ez állt legközelebb a terveihez. A filmezés világában minden munkafolyamat érdekli őt, és szeret is belekóstolni a különböző alkotási lehetőségekbe. 

 

Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad, mi inspirál? 

Eleinte a vágás érdekelt, de idővel rájöttem, hogy a filmezés több területe is vonz, és hamar ott találtam magam, hogy mindent én csináltam - az operatőrködéstől kezdve a rendezésig. Ma már főleg az írás és a rendezés foglalkoztat.  
Az alapszakot is a METU-n végeztem, és szerettem volna a mesterszakkal is itt folytatni. A Televíziós műsorkészítés volt az a szak, ami szerintem a leginkább foglalkozott a mozgókép világával.  

A gondolataim folyton az alkotás körül forognak, így bármi tud inspirálni. 



Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 

Számomra nem egy konkrét projekt a fontos, hanem annak a képességnek az elsajátítása, hogy bármilyen kapott feladatot a saját művészetemhez tudjak igazítani, majd ilyen módon élvezni is tudjam a folyamatot. Én két év alatt ezt mindegyik projektemnél átélhettem így minden, ami az egyetem alatt készült, a kedvencemmé vált. Nem tudnék választani, mert más-más okokból, de végül mindet imádtam. 

 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 

Az első félévben az egyik csoporttársammal, Kardos Eszterrel elkezdtünk dolgozni egy közös projekten. Eleinte nem volt konkrét célunk vele, csak az alkotás öröme hajtott minket. Ennek a munkának az lett az eredménye, hogy megszületett a Ki nevet a végén? c. forgatókönyvünk és rájöttünk, hogy ez a sztori nagyon alkalmas lenne diplomafilmnek is. Azért szeretem ezt a projektet, mert egy izgalmas és csavaros történetet dolgoz fel nagyon egyszerű és megvalósítható módon. Két fiatal pár összejön egy estére játszani és iszogatni. Milla, Zalán, Alíz és Boti már évek óta barátok, de ezen az estén érezhető valami rejtett feszültség köztük. Hamarosan világos lesz, a játszma nem csak a Ki nevet a végén? tábláján zajlik, és a tét nagyobb, mint hitték... 



Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 

Az egyetem szerintem egy lehetőség, amit többféle módon is ki lehet használni. Én azzal töltöttem az elmúlt két évet, hogy minden alkalmat megragadjak, magamba szívjam a lehető legtöbb tudást és kísérletezzek a saját képességeimmel. Az egyetemen kapott feladatok és visszajelzések pedig mind segítették a fejlődésemet. 

 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak? 

A legfontosabb hajtóerő számomra ebben a szakmában és az életben is az, hogy alkothassak. Az egyetem pedig arra biztosít teret és lehetőséget, hogy ezt gyakorolhassam is minél többet. 

 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 

A legfontosabb, hogyha valami érdekel, azt csinálni kell megállás nélkül. Az egyetem segít neked, hogy ebben a pár évben, amíg odajársz, folyamatosan ezzel foglalkozhass. Közben pedig megismerhetsz rengeteg hasonló érdeklődésű embert, akikkel a jövőben is tudsz majd együtt dolgozni.  

 

Milyen terveid vannak a jövőre? 

Mindenképpen alkotni szeretnék, és ehhez igyekszem megtalálni az összes lehetséges csatornát film, vagy akár egyéb területeken.  
 


Tedd meg karriered következő lépését a METU mesterképzésén - ismerd meg Televíziós műsorkészítő képzésünket!