Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of METU diploma 2022 - Harányi Viktória / Divat- és textiltervezés MA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Harányi Viktória / Divat- és textiltervezés MA

"A gyakorlatias képzés és a szakmailag felkészült tanárok nagyon sokat segítettek a szakmai fejlődésemben.” 

 

Harányi Viktória, a Divat- és textiltervezés mesterszak végzett hallgatója. Azt jelenti számára az Alkotóegyetem, hogy a képzés nagyon gyakorlatias, szabadon értelmezhetőek a projektek, amiken dolgoznak és emiatt nagyon széleskörűen és kreatívan lehet róluk gondolkodni és alkotni. Nagy álma, hogy később saját márkát hozzon létre. 

 

Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad, mi inspirál? 

 Az alapképzést követően szerettem volna még inkább mélyíteni a tudásomat a textiltervezés területén, ezért célom az volt, hogy mesterszakon folytassam tanulmányaimat. Az alapképzés során jobban rálátást kaptam arra, hogy mely területek érdekelnek, így mesterszakon még inkább azokra tudtam a legnagyobb hangsúlyt fektetni. A mintaképzés és az anyagokkal való kísérletezés nagyon izgalmas számomra, ezért is választottam ezt a szakirányt. Inspirációként nagyon sok minden hatással tud rám lenni, de legfőképp akkor tudok jól dolgozni egy-egy témán, ha alaposan körbejárom azt és találok benne egy olyan irányt, amin a leginkább eltudok kezdeni gondolkodni. 

 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 

Az egyik kedvenc projektem a Janikovszky Évával kapcsolatos feladat volt. Itt a szerző egyik művéből kellett kiindulni. A választott könyv során én végül a dédnagymamámat vettem inspirációs forrásként, így a személyes kötödés miatt még inkább szerettem ezt a tervezési folyamatot. 

 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 

Diploma kutatásom során tojáshéj kompozit anyag kísérleteket végzetem. A kísérlet alapja a tojáshéj, melyet egy helyi pékségből és kávézóból szereztem be. A kutatás során arra szerettem volna megoldást találni, hogyan tudok egy hétköznapi hulladékként végző anyagból, egy újfajta anyagminőséget és -funkciót létrehozni. Az anyagot a gasztronómia területén képzelem el hasznos alternatívaként, melynek fő összetevője így újra hasznosul. A kísérletezés során sikerült olyan minőséget előállítanom, ami jól formázható, formatartó és időtálló. 

 

 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 

Az egyik félévben volt egy nagyon hasznos óránk, amiben nagyon gyakorlatias tanácsokat és feladatot kaptunk az önálló márka építéshez. Ez nagy hatással volt rám és nagyon jó tapasztalatot adott a jövőre nézve. 

 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak? 

Azt jelenti számomra, hogy a képzés nagyon gyakorlatias, szabadon értelmezhetőek a projektek, amiken dolgozunk és emiatt nagyon széleskörűen és kreatívan lehet róluk gondolkodni és alkotni. 

 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 

A gyakorlatias képzés és a szakmailag felkészült tanárok nagyon sokat segítettek a szakmai fejlődésemben. 

 

Milyen terveid vannak a jövőre? 

Szeretnék egy olyan helyen elhelyezkedni, ahol fejleszthetem a szakmai tudásomat és később saját márkát szeretnék létrehozni. 

 

Tedd meg karriered következő lépését a METU mesterképzésén - ismerd meg Divat- és Textiltervezés MA képzésünket!