Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of METU diploma 2022 - Bélik Márk / Fotográfia BA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Bélik Márk / Fotográfia BA

“A METU lehetőséget ad arra, hogy fejlődjünk, mint alkotó és mint szakember. 

 

Bélik Márk METU Fotográfia alapszakán diplomázott. A fotográfia művészi és alkalmazotti része is érdekli őt. Az inspirációt filmek, történetek és más fotósok adják neki. Tervei között szerepel egy saját vállalkozás indítása és a METU-n szeretné folytatni Fotográfia MA levelezőn. 

 

Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad, mi inspirál? 

A fotográfia, és a mozgókép tud igazán megmozgatni engem. A fotográfia művészi és alkalmazotti része is érdekel. Az inspirációt filmek, történetek és más fotósok adják, például Martin Parr, Gregory Crewdson vagy Erwin Olaf. 

 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 

  • Salvador Dalí Angelus festményei és könyve alapján készült parafrázis. 
  • Jorgen Leth A tökéletes ember című rövidfilmje alapján készült rövidfilm. Egy "trash" reklám hatású videó elkészítése volt a cél, amiben a legrosszabb embertípust teszem meg a tökéletes embernek. 
  • Analóg és digitális technika vegyítése. Itt egy negatívot vetítettem ki a falra egy analóg fényképezőgép segítségével, majd elé áltam. Digitális fényképezőgéppel lefényképeztem magamat a vetített képpel, majd az utómunka során megfordítottam a tónusokat, így az én alakom vált "negatívvá". 
  • Prométheusz mítosz modern városi környezetben való megjelenítése 

 

 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 

A diplomamunkám egy posztapokaliptikus környezetben játszódó fiktív történet, amit három megrendezett kép foglal magába. A címe: Az utolsó ember.  A fotográfia műfajai közül a megrendezett fotográfia számomra a legérdekesebb, hiszen ennek a segítségével elmesélhetem a saját történeteimet, ezért is választottam ezt a diplomamunkámnak.  


 


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 

Sokat fejlődtem világítástechnikában és utómunkában. A művészeti részét a fotográfiának jobban megismertem és ez segített megtalálni a saját "utamat". 

 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak? 

A lehetőséget arra, hogy fejlődjünk, mint alkotó és mint szakember. 

 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 

Sokat tudsz fejlődni az itt töltött idő alatt, csak érdekeljen a fotográfia és dolgozz sokat! A szakmabeli és hozzáértő tanárok szívesen segítenek, bármilyen kérdéssel fordulhatsz hozzájuk! 

 

Milyen terveid vannak a jövőre? 

Jelenleg egy multinacionális cégnél dolgozom fotográfusként, ezt folytatom, de szeretnék később egy saját vállalkozást felépíteni. Illetve a METU-n folytatom Fotográfia MA levelezőn. 

 

Tedd meg karriered következő lépését a METU alapképzésén - ismerd meg Fotográfia BA képzésünket!