Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of METU diploma 2022 - Baranyi Lili Bianka / Képalkotás BA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Baranyi Lili Bianka / Képalkotás BA

“Több perspektíva megismerése és elsajátítása mellett mindenkinek teret hagytak az egyéni tehetségének a kibontakoztatására.” 

 

Baranyi Lili Bianka, a METU Képalkotás alapszakán diplomázott. Sok ötlete és elképzelése van a jövőre nézve, és szeretné továbbfejleszteni az eddigi ismereteit. Képzőművészeti stúdiumok és technikák, valamint kortárs gyakorlatok tanórák álltak hozzá a legközelebb, ezeken az órákon tudta leginkább kibontakoztatni a kreativitását. 

 

Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad, mi inspirál? 

Sokat gondolkoztam középiskolában, merre is szeretném folytatni a tanulmányaimat. A rajzolás és a festés az a tevékenység, ami a mai napig végigkísérte az életutam, megnyugvást és egyben lehetőséget is nyújt, hogy kifejezzem önmagam. 

Végül ezért is esett a választásom a METU-ra, mert úgy éreztem sokat fejlődhetek és rengeteg új technikát megismerhetek az egyetemi éveim alatt.  

Engem leginkább a mindennapok sokszínűsége inspirál, de véleményem szerint bármi inspiráló lehet, ami lelkesít és ösztönöz minket arra, hogy előre haladjunk. 

 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 

Nehéz kiválasztani a kedvenc munkáimat, hiszen minden alkotásnak és készítési folyamatnak meg volt a maga gyümölcse, fejlődése. 

 Képzőművészeti stúdiumok és technikák, valamint kortárs gyakorlatok álltak hozzá a legközelebb, ezeken tudta leginkább kibontakoztatni a kreativitását.

 

 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 

A diplomamunkám alapja az orosz börtöntetoválások voltak. Kiválasztottam öt darab motívumot, és minél egyszerűbben, vonalakkal és geometriai alakzatokkal festettem őket újra. Az eredeti motívumok képi világának megváltoztatásával, vagyis hogy a tetoválások eredeti mivoltából hol elvettem, hol pedig hozzáadtam új mintákat, átformálódott az eredeti szerepük. Ettől viszont még ugyanúgy magukban hordozzák a politikai vonatkozásokat és a személyes üzeneteket. 

Az összekötő tetoválásmotívum a szögesdrót motívuma. A szögesdrótra azért esett a választásom, mert emlékeztet a börtönök bezártságára, valamint a szenvedés eszközét is szimbolizálja. 

A motívumokat öt darab, 70x100 cm-es nagyságú és 6 mm vastag OSB lapra festettem fel. A festésnél egy sötétszürke színű akrilfestéket használtam az alaphoz, rajta pedig a stilizált tetoválásmotívumok világosszürke, csaknem fehér akrillal készültek el. 

Mindig is érdekeltek a tetoválásmotívumok és hogy milyen technikával és eszközökkel kerültek fel valakinek a bőrére az általa kiválasztott motívum vagy motívumok. Ami ennél is jobban foglalkoztatott talán, az maga a gondolat, hogy milyen indíttatásból varrat magára valaki olyan motívumot, ami talán egy életre szól.  

A sok kutatómunka után nem is volt kétely bennem, hogy szívesen foglalkoznék ezzel a témával a diplomamunka készítése során, azon belül is az orosz börtöntetoválások motívumgyűjteményével. Nagyon izgalmasnak találtam a történetét és jelentésrendszerét, hogy hogyan is lehet olvasni egy elszigetelt világban élő emberek tetoválásaiból. Így esett erre a témára a választásom. 

 

 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 

Sokat jelentett, hogy különféle technikákkal ismerkedhettem meg és próbálhattam ki. Emellett fontos szerepet játszott, hogy remek oktatók segítették elsajátítani és magamévá formálni a gyakorlati tudást. 

 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak? 

Főleg a gyakorlati órák fontosságát tudnám ide sorolni. Több perspektíva megismerése és elsajátítása mellett mindenkinek teret hagytak az egyéni tehetségének a kibontakoztatására. 

 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 

Ha valaki szeretne szakmailag elismert tanároktól tanulni, egy szuper csapat tagja lenni, fejleszteni eddigi tudását és képességeit, valamint energiát is hajlandó hozzátenni ehhez a folyamathoz, akkor csak ajánlani tudom a METU-t. 

 

Milyen terveid vannak a jövőre? 

Sok ötletem és elképzelésem van a jövőre nézve, melyek még kibontakozásra várnak. Mindenesetre ezen a pályán szeretnék maradni, és továbbfejleszteni eddigi ismereteimet. 

 

Tedd meg karriered következő lépését a METU alapképzésén - ismerd meg Képalkotás BA képzésünket!