Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of METU diploma 2022 - Baffy Barbara / Divat-és Textiltervezés MA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Baffy Barbara / Divat-és Textiltervezés MA

Szerintem a legtöbb diák álma, hogy a szakmáján kívül vagy a szakmájával egybevágó területeket, érdeklődési köröket is megismerjen és fel tudjon használni a munkája során, amiben a METU hatalmas segítséget nyújt. 

 

Baffy Barbara a METU Textiltervezés alapszakának elvégzése után a METU Divat- és Textiltervezés mestrerszakán diplomázott. A munkái során leginkább a természetből inspirálódik. Mindig kíváncsian szemléli a természetben keletkezett formákat, színeket és egyéb különlegességeket, amiket megszokott örökíteni, így bármikor fel tudja használni őket. Mindenképpen szeretné magát továbbfejleszteni és tanulni. Célja a doktori iskola elvégzése is. 

 

Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad, mi inspirál? 

Az alapszakos diplomámat megszerezve, - amit szintén a METU-n ékszer és kiegészítő specializáción szereztem - szerettem volna még továbbtanulni. A textiltervezés mindig is érdekelt, ezért esett a választásom erre a kétéves mesterképzésre, ami nagyon jó döntés volt. A munkáim során leginkább a természetből inspirálódom. Mindig kíváncsian szemlélem a természetben keletkezett formákat, színeket és egyéb különlegességeket, amiket megszoktam örökíteni így bármikor fel tudom használni őket. 

 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 

Több egyetemi munkát is fel tudnék sorolni, de talán az egyik legkedvesebb számomra a Janikovszky Éva "Kire ütött ez a gyerek" c. műve által inspirált minta és struktúra kollekció. A mű illusztrációjában feltűnő mackó adta a kollekcióhoz az ihletet. Nincs olyan gyermek, aki nem kapott volna kiskorában egy kismackót, amit lehet még a mai napig otthon őriz. A kismackó minden gyermek életében egy meghatározó szimbólum. Ez a kis „kabala” nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is biztonságot és megnyugvást jelenthet egy emléket gyermekkorunk felhőtlen éveiből. Igaz kamasz korunk során más és más tárgy kerül előtérbe, de a biztonságot nyújtó macink mindig ott lesz. A mintatervezés során három mintacsalád jött létre, amit gyerekek, kamaszok és felnőttek számára egyaránt ajánlok. A struktúra tervek elkészítéséhez digitális nyomtatást, roncsolást és kézműves technikákat használtam, mint például a tűnemezlést. Alapanyagként pedig filcet és gyapjút használtam a bőr és gyerekbarát jellege miatt.  

 

 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 

A diplomamunkám a "Sokszínű Bioműanyag" címet kapta. A bio anyagokkal 2020 óta foglalkozok, az alapszakos diplomám során kezdtem a Covid-19 járvány miatt. Otthonra kényszerülve olyan technikákat kerestem, amikhez az alapanyagot és eszközöket otthon is megtalálom, illetve könnyedén el is tudom készíteni. Ekkor találtam rá a bioműanyagokra. Az évek során kialakítottam a saját receptjeimet, amiket a mai napig fejlesztek. Ezek az anyagok biológiailag lebomlóak, ami azt jelenti, hogy akár 60 nap alatt is le tudnak bomlani a természetben. A vízióm az volt, hogy az általam készült anyagokból használati tárgyat készítsek, amihez az alapanyagnak sokkal ellenállóbbnak kellett lennie. Erre számomra egy keményítő alapú bioanyag jelentette a megoldást, amit a győri Meshlin biokompozitokat gyártó cég segítségével lamináló technológiával illesztettünk az általam készített anyagokra. Ezzel egy biokompozitot hoztam létre, ebben a formában is környezetbarát az anyag, ám csak bizonyos körülmények között tud lebomlani. Az anyagokat fény előtt látva megfogalmazódott bennem, hogy szeretném, ha az alapanyagokból lámpák készülnének. A Blum&Wolf tervezőpárosával kooperálva elkészültek a mintadarabok, amik a diplomamunkám részét képezték. A győri Meshlin Composites Zrt.-vel kooperálva pedig panelek készültek, amik egyedi képként, design elemként is megállják a helyüket. A jövőben is keresem a különféle kooperációkat és felhasználási területeket, lehetőségeket hiszen még nagyon sok a kiaknázatlan rész.   


 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 

A szakmai fejlődésemhez egyértelműen a segítőkész tanáraim járultak hozzá, illetve az a nyitottság, ami a METU-t körül veszi. Rengeteg tudást, támogatást és kapcsolatot kaptam tőlük a két év során. A különböző szakok közti átjárás rengeteg lehetőséget és tudást adott. 

 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak? 

Számomra folyamatos fejlődést és lehetőséget jelent. Az alkotási folyamatok során tudunk a legtöbbet tanulni és fejlődni, gyakorlati tudást és tapasztalatot szerezni, ami felkészít minket a nagy betűs életre. 

 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 

A lehetőségek tárháza és a nyitottság miatt. Szerintem a legtöbb diák álma, hogy a szakmáján kívül vagy a szakmájával egybevágó területeket, érdeklődési köröket is megismerjen és fel tudjon használni a munkája során, amiben a METU hatalmas segítséget nyújt. 

 

Milyen terveid vannak a jövőre? 

Mindenképpen szeretném magam továbbfejleszteni és tanulni. A grafikai tudásomat fejlesztve szeretnék elvégezni egy kisebb tanfolyamot. Mindezek mellett szeretnék tapasztalatokat szerezni, amit majd akár egy saját vállalkozásban tovább tudok kamatoztatni. A doktori képzés szintén előttem lebeg, de ez egy későbbi tervem. 

 

Tedd meg karriered következő lépését a METU mesterképzésén - ismerd meg Divat- és Textiltervezés MA képzésünket!