Berlinale


Ferge Roland El című, dialóg nélküli, fekete-fehér rövidfilmjét a nemzetközi zsűri elismerő oklevéllel díjazta, a méltatásban „vizuális költeménynek” nevezte a magyar diplomafilmet. A fiatal magyar rendező személyesen vett át az oklevelet a záróünnepségen. A Népszabadság Online-on két interjú is olvasható Rolanddal, a filmjéről ITT beszél, az elismerő oklevél utáni gondolatai pedig ITT olvashatók.


2014.01.15.

Ferge Roland El című rövidfilmje a Generation elnevezésű programjában díjazták. A film operatőrének, Kovács Ákosnak szintén ez az alkotás a diplomamunkája.

Ferge Roland 2013-ban az első végzős évfolyamban diplomázott a Mozgóképkultúra és médiaismeret szakon El című tízperces rendezésével. A dialóg nélküli, fekete-fehér rövidfilmet meghívta a február 6-án kezdődő berlini nemzetközi filmfesztivál Generation elnevezésű programjába, amely ifjúsági és gyerekfilmekből mutat be válogatást.

Az 1978-ban alakított Generation a vetítésekhez kapcsolódva számos oktatási célú kísérőprogramot, beszélgetéseket is szervez a fiatal közönség számára. A válogatásba meghívott közel 50 filmalkotás a Kristály Medve díjakért és a Generation zsűri díjaiért is versenyben van.


Az Alföldön forgatott El című rövidfilm képein magányos, felnőtt tekintetű gyerekek búcsúznak lakhelyüktől, egy ismeretlen országtól. „Bőröndöt, hangszert, kalitkát visznek magukkal. Elmennek. Vagy valamitől, valami felé menekülnek? Mi van a tekintetükben? Vajon meddig kell még cipelnünk – valamennyiünknek – ezeket a nehéz táskákat? Hol köthetünk ki végül? Ezekre a kérdésekre nekünk, a nézőknek kell válaszolnunk, miközben ezt a szótlan filmet nézzük. Sokan indulnak el a tanulás, vagy egy jobb élet reményében.” – olvasható a film ismertetőjében.

Salamon András, a film konzulense így mesélt a projektről: "Ritkán történik meg egy tanár életében, hogy a hallgatójával kapcsolatos megérzései, majd a reményei rövid idő alatt  valósággá váljanak. Ferge Roland és az én esetemben viszont pontosan ez történt meg. A tanártársaimmal sokszor beszéltünk arról, hogy az ilyen találkozások miatt érdemes tanítani ezt a mesterséget.

Az EL című film konzulenseként, a filmterv fejlesztés során hónapokig együtt dolgoztam Rolanddal, rengeteget beszéltünk az EL filozófiájáról, üzenetéről. A rendező által felvetett és nagyon eredeti formanyelven ábrázolt probléma egy éles társadalmi jelenségre reflektál, hiszen tény, hogy a legutóbbi időben többszázezer fiatal hagyta el az országot egy jobb megélhetés reményében. Ennek a folyamatnak a dinamikája, a tömeges méretei keltették fel Ferge Roland figyelmét. Ezt a megfigyelést azonban sikerült nagyon hatásosan, igazi filmes vízióvá fejlesztenie; ettől válik az EL különleges atmoszférájú, magával ragadó filmmé."

A film operatőre Kovács Ákos, aki szintén ezzel a filmmel diplomázott abban a kameraman osztályban, amely a BKF-en indult Kameraman képzés keretén belül az első évfolyam volt. Az osztály vezető operatőrtanárai Kardos Sándor és Szaladják István, a diploma-konzulens Szabó Gábor (a szak vezetője) voltak.

A CineWork Stúdió gyártásában készült  diplomafilm zeneszerzője Kazai Ági volt. A producerei feladatokat Ferge Roland rendezővel közösen Incze Ágnes és Salamon András látta el. Az El c. film nem csupán témájában szimbolikus jelentőségű, de elkészítésének körülményeit tekintve is az. A gyerekszereplők szülei, a film készítőinek szülei, pedagógusok, és még számos ember segítségének és szinte heroikus vállalásának eredményeképpen született meg.

Ferge Roland tanulmányait a MOL támogatta.

 

A kép forrása az a El - Away hivatalos Facebook oldala.

 


(Forrás: Magyar Filmunió és BKF)

2014. 01. 15.

Hírek

KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
Build your Brand Day

Szeretnéd, ha segítenénk megalkotni a saját BRAND-ed? Ezen az eseményen segítünk megtalálni A TE UTAD!

build_your_brand_hirkep

Build your Brand Day

Szeretnéd, ha segítenénk megalkotni a saját BRAND-ed? Ezen az eseményen segítünk …

KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
Művészet
A BELSŐÉPÍTÉSZET MESTEREI – MESTERKÉPEK

Beleznay Éva urbanista, építész előadása

beleznay hír

A BELSŐÉPÍTÉSZET MESTEREI – MESTERKÉPEK

Beleznay Éva urbanista, építész előadása …

Művészet
KommunikációÜzlet
Transformative Agile Leadership miniMBA vezetőképzés oklevél átadó ünnepsége

9 résztvevő mini MBA oklevelet, 14-en pedig összesen 29 modulzáró tanúsítványt kaptak

tal_oklevel_atado_20191220

Transformative Agile Leadership miniMBA vezetőképzés oklevél átadó ünnepsége

9 résztvevő mini MBA oklevelet, 14-en pedig összesen 29 modulzáró tanúsítványt k …

KommunikációÜzlet
KommunikációTurizmusÜzlet
Így működik az oktatás Hongkongban

Oktatónk, Vass Vilmos egy hetet töltött vendégprofesszorként Hongkongban, ahol személyesen győződhetett meg a kreatív és gyakorlatorientált képzés előnyeiről.

hongkong

Így működik az oktatás Hongkongban

Oktatónk, Vass Vilmos egy hetet töltött vendégprofesszorként Hongkongban, ahol s …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
Akbank Short Film Festival 2020

Horesnyi Máté diplomafilmje is versenyben

Akbank Short Film Festival 2020 csempe

Akbank Short Film Festival 2020

Horesnyi Máté diplomafilmje is versenyben …

Művészet
Művészet
Anifilm 2020

Horesnyi Máté diplomafilmje is versenyben

Anifilm 2020 csempe

Anifilm 2020

Horesnyi Máté diplomafilmje is versenyben …

Művészet
Művészet
8. Friss Hús

Idén is több METU-s alkotás a versenyprogramban

8. Friss Hús csempe new

8. Friss Hús

Idén is több METU-s alkotás a versenyprogramban …

Művészet
Művészet
Athens Animfest 2020 ​

METU-s animációk a versenyprogramban

Athens Animfest 2020 csempe

Athens Animfest 2020 ​

METU-s animációk a versenyprogramban …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...