Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Benkő Ramóna / Formatervező művész mesterképzés | Budapesti Metropolitan Egyetem

Benkő Ramóna / Formatervező művész mesterképzés


Hogyan mutatnád be magad a nagyvilágnak? 

Benkő Ramóna vagyok projekttervező, fő profilom a kiállítás tervezés. Szeretek csapatban dolgozni, mert jól tudom érvényesíteni a jó elképzeléseimet, emellett pedig mások véleményét is meghallgatom, amiben könnyen meglátom, hogy mi lehet hasznos, jól szelektálok. Erre a mondás, ha gyors akarsz lenni csináld magad, ha hosszú utat akarsz megtenni csináld csapatban! 


Miért gondoltad annak idején, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem lesz a neked való iskola? 

Nagyon gyakorlatias és életképes tudásnak gondolom a képzési tantervet. A formatervező szakon a lehetetlen is megtörténhet! 


Mesélj kicsit a szakodról! 

Formatervező művész mesterszakra járok, mivel mindenképpen művészeti szakon akartam tanulni: nagyon szeretem a kiállításokat, ezért jött a kiállítás kurátori és a tervezői képzés. Jelenleg kiállításokat szervezek és tervezek. A szakma szeretete és az emberség vonzott ide. Sokaknak jót tesz, amíg a szárnyaikat bontogatják, ha kisebb csoportokban kapnak feladatokat. 

Őszinte leszek, szerintem az egyetemen a kapcsolati tőke kiépítése az igazi profitálás. Aki az egyetemi évei alatt nem építi ki a kapcsolatait, az nem fog tudni dolgozni a szakmában. Erre ad lehetőséget és segítséget az egyetem. Nekem speciel az oktatóim is adtak munkákat, és most is dolgozok olyannal, akivel az egyetemen ismerkedtem meg. 


Melyik a kedvenc tantárgyad és miért? 

Projektmenedzsment (egyszerre tervezőnek, jogásznak, pénzügyesnek stb. kell lenni) ez a legkomplexebb tantárgy. 


Milyen jótanácsot adnál egy most felvételizőnek, mire figyeljen, mi alapján döntsön?  

A legkirályabb megoldás a workshop nap a döntésre :) Yoda azt mondja: Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld! Gyertek és csináljuk! 


"Metropolitan. Az alkotóegyetem." Mit jelent ez számodra?  

Nemcsak hallgatunk, ahogy a "hallgató" szóból értelmezhetjük, hanem mi alkotunk, mindent kipróbálunk :) Ahogy mondani szokás, mikor próbálkozzunk, ha nem most, amikor az egyetemen vagyunk? 


Mit jelent számodra az alkotás szó?  

Létrehozni értéket. 


Milyen élményed kapcsolódik a METU-n az alkotóegyetemességhez? 

Én tervezni szeretek projekteket. Magamat projekttervezőként definiálnám. Számomra az is alkotás, hogy kitalálok egy rendezvényt. 


A vírushelyzet miatt, idén sokkal nagyobb hangsúlyt kap az online tanulás. Repüljünk vissza kicsit az időben: meséld el röviden a METU-hoz kapcsolódó kedvenc offline élményedet! 

Design-és művészetmenedzsment szakon rengeteget járunk külső gyakorlatra, és hívnak az egyetemre is nekünk a szakmából előadókat. Imádtam ezeket az alkalmakat. Szabó Gyurit a Trafóból is egy ilyen alkalmon ismertem meg, azóta tart a jó viszony. 


Pozitív tapasztalás számodra az online tanulás?  

Én annyira pont nem szeretem az online tanulást, mert nem vagyok az az ember, aki elül a fenekén. Neked ki a kedvenc szuperhősöd?  

Az az ember az igazi szuperhős, aki társadalmi felelősséget vállal, mint például egy öko-építész vagy azok, akik a klímaváltozás orvoslásával foglalkoznak. Gazdák, akik minden nap keményen dolgoznak, hogy legyen mit ennünk. Emberek, akik önkéntesen segítenek másoknak, járják a hajléktalan szállókat. Emberek, akik a szárnyuk alá veszik az elesetteket. Mi magunk tudunk lenni a szuperhősök, csak hinni kell! Kedvenc szuperhősöm a jó szándék. 


Mi lenne a 3 szupererő, amit választanál magadnak?  

Önbizalom (ez a legkevesebb bennem), hiper-szuper akaraterő, problémák meglátása. 


Milyennek képzeled a METU szuperhősét?  

Meglátja a problémákat, amit orvosol és valamilyen innovatív megoldást javasol rá. 


Miben látod a Metropolitan Egyetem szupererejét?  

A METU szán időt a megújulásra, ez a szuperereje. 


Volt olyan nehéz pillanatod, amikor valakitől (oktató, csoporttársad) kaptál impulzust, ami átsegített rajta?  

Balvin Nándor mindig kihúzott a lelki válságaimból. Volt bőven, mert az anyukám 7 évig volt súlyos beteg, tavaly júliusban hunyt el.

 

Milyen "alkotói utazásod" volt a METU-n?  

A legnagyobb impulzust a hallgatók, a csoporttársak adják. 


Mi volt eddig a legmeghatározóbb élményed az egyetemen? 

A Slow fesztivál szervező csapatában lenni. 


Mivel töltöd szívesen a szabadidődet? 

Színház, tánc, zene. Jó lenne megtanulni egy hangszeren játszani. 


Hogy érzed, fogják-e segíteni az egyetemi évek a karrierterveidet? 

Nagyon remélem, hogy egyre több lehetőséget kapok. Most a doktori képzésre szeretnék bejutni, erre készülök, publikációs lehetőségre lenne szükségem. Ha tudtok, segítsetek! :)  


Van-e olyan célod, amit a METU segített elérni?  

Igen, kiállítástervezői munkalehetőséget kaptam Kiss Ferenctől.