Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility BEDE JULIAN / MOZGÓKÉPMŰVÉSZ MESTERSZAK | Budapesti Metropolitan Egyetem

BEDE JULIAN / MOZGÓKÉPMŰVÉSZ MESTERSZAK

Hiányozni fog a METU... és várom azt, hogy a filmszakmában megtaláljam a helyem.”

Julian Mozgóképművész mesterszakunkon diplomázott. Az egyetemen legjobban a csapatmunkát szerette, amikor az egyes projektekből közösen, a csoporttársaival együttműködésben kellett kihozni a legjobbat.


Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Már kiskoromban érdekelt a filmezés/filmkészítés, akkor gyermekszínészként próbálgattam szárnyaim és ugyan nem a színészet felé vettem végül az irányt, a szakma nagyon felkeltette az érdeklődésemet, így körbejártam, hogy mely területek lehetnek számomra érdekesek, és ez alapján döntöttem.

Miért ezt a szakot választottad?
Mert érdekel a filmkészítés, gyártás és a kreatív folyamatok.

Milyen alapszakon végeztél és honnan érkeztél a METU-ra?
A PTE-BTK Kommunikáció és médiatudomány szakán szereztem alapszakos diplomámat.

Mi inspirál?
A tudat, hogy mindig lehet újat, izgalmasat és érdekeset alkotni!

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
A "Vermetage" nevű produkció, amelyet a II. szemeszterben forgattunk és a "nyolctól tízig" c. diplomafilmem, mindkettő azért, mert a stáb nagyon lelkesen, odaadóan dolgozott, és örömmel készültek a filmek, nem mellesleg szép eredménnyel.Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
A "nyolctól tízig" c. kisfilmmel diplomáztam. A produkcióban kreatív producer és gyártásvezető voltam. A témát és a történeteket hosszas közös megbeszélések során fejlesztettük ki, az alapgondolat a tömeg, és hogy az milyen furán/rosszul/bután reagál olykor. Erre fűztük fel a három történetet.
 


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Nagyon gyakorlatiasnak és közvetlennek tartottam a képzést. Sokat voltunk stúdióban, hangstúdióban, gyakoroltunk és gyakran kisfilm leadása volt a félév végi feladat is. Összeségében úgy érzem, hogy amennyire egy iskola betekintést tud nyújtani a filmkészítés minél több szegmensébe, annyira a METU ezt megtette a két év alatt.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Mert jól fogja magát érezni, érdekes és értékes embereket ismerhet meg, jó tanároktól tanulhat érdekfeszítő és releváns tantárgyakat és rálátást nyerhet a filmes szakma működésére.

Hogy érzed magad a friss(másod)diplomásként?
Hiányozni fog a METU... és várom azt, hogy a filmszakmában megtaláljam a helyem.

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Kellemes élmény volt, mivel a film jól sikerült, így nem kellett nagyon védekeznünk. A zsűri néhány apró, de fontos hibát emelt ki csupán, amelyekkel azonban tisztában voltunk és magunk is javítani szerettünk volna még rajtuk.

Milyen terveid vannak a jövőre?
Elhelyezkedni a magyar filmiparban, esetleg nyelvtudásomat felhasználva minél több külföldi produkcióban való részvétel és sok-sok tapasztalatszerzés.