Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility BARNA ZSUZSANNA / MÉDIA DESIGN ALAPSZAK | Budapesti Metropolitan Egyetem

Barna Zsuzsanna

"...az első pillanattól megfogott, hogy egyedül is meg tudom valósítani az elképzeléseimet."


Zsú Média design alapszakunkon diplomázott. Más területről érkezve ezen a szakon találta meg azt, ami leginkább inspirálja: önállóan is képesnek lenni az alkotásra.


 


Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Eredetileg színháztörténet–magyar szakot végeztem. Évekig szövegíróként, dramaturgként próbáltam elhelyezkedni, de nehéz jó, állandó vagy legalább jól fizető munkát találni ezen a területen. A hármat együtt meg szinte lehetetlen. Ezért egyszer csak felcsaptam a felsőoktatási kisokost, és úgy döntöttem kinézek egy olyan szakot, ami kreatív, de lehet rá kereslet a munkaerőpiacon.


Miért ezt a szakot választottad?
Őszintén szólva nem tudtam biztosan mi az a média design, amikor jelentkeztem. Azt tudtam, hogy sok vizuális és digitális területet érint. Nekem pedig ez pont jól jött, mert nem tudtam igazán, hogy mihez is kezdek majd a jövőben.


Mi inspirál?
Ami az első pillanattól megfogott, hogy egyedül is meg tudom valósítani az elképzeléseimet. A színházban, ha van egy jó szöveg ötleted, abból nem lesz előadás. Kellenek hozzá színészek, kell egy rendező, egy tér, és ez még csak a starter pack. Média designerként viszont ha van egy ötleted, akkor csak egy számítógép, néhány szoftver és rengeteg munkaóra kell ahhoz, hogy megvalósítsd. Azt hiszem az önállóság inspirál a legjobban.


Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Azokat a munkáimat szeretem leginkább, ahol tényleg nagyon oda kellett tennem magam, sokat próbálkoznom és kísérleteznem, hogy azt a végeredményt kapjam, amit elképzeltem. Furcsa ezeket visszakeresni, ma már a legtöbbet sokkal gyorsabban, ráadásul jobban is meg tudnám csinálni. De végül is épp ezeknek köszönhetem, hogy fejlődtem.


 

 


Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 
A diplomamunkám a VR MATH. Ez egy matematika tanulást segítő app, ami a VR technológiát használva segít a diákoknak megérteni a térgeometriát. Mivel az előző egyetemen tanári diplomát szereztem, ezért már a kezdetektől foglalkoztattak azok a megoldások, ahol a digitális technológia és az oktatás összekapcsolódik. Ez egy hatalmas projekt, nem egyedül csináltam, hanem egy szuper csapattal közösen. Ha érdekel részletesebben, itt tudod megnézni.Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Másodévben felvettem a UX design stúdiumok tárgyat, ami a legjobb döntés volt az egyetem alatt. Hamar rájöttem, hogy ez a nekem való irány. Ráadásul az egyik tanárunk révén találtam meg a mostani munkahelyemet, amit imádok.


Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?

Annak érdemes a METU-t választania, aki hajlandó plusz energiát beletenni a fejlődésbe. Vannak nagyon jó tanárok, és jó órák, de azokat a dolgokat, amikre egy igazán jó szakembernek vagy művésznek szüksége lehet egyszerűen lehetetlen heti 2-4 órában begyakorolni. Ülni kell otthon a gép előtt, próbálkozni, tanulni, fejlődni.


Hogy érzed magad a frissdiplomásként?
Az első év végétől folyamatosan dolgoztam a suli mellett. Amint lehetett elhelyezkedtem grafikus gyakornokként, és azóta is dolgozom egyre jobb pozíciókban. Nehéz volt az egyetem mellett folyamatosan dolgozni, de megérte. Frissdiplomásként kipihentebbnek érzem magam, mert már csak a munkára kell koncentrálnom :)

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Elmeséltem a tanáraimnak, hogy mivel foglalkoztam az elmúlt egy évben. Nagyjából ennyi.

Milyen terveid vannak a jövőre?
Most product designerként dolgozom az ingatlan.com-nál, közben pedig a diplomamunka projektet is fejlesztjük tovább a VR MATH-t csapattal. Szóval nem unatkozom, a tervem az, hogy ez így marad.