Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Barkóczi Noémi / Mozgóképművész mesterszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Barkóczi Noémi / Mozgóképművész mesterszak

„Azt látom, hogy ebben a szakmában, muszáj megőrizni a gyermeki kíváncsiságot, annak ellenére, hogy az animációk nem csak elsősorban gyerekeknek készülnek.”

Noémi Mozgóképművész mesterszakunk animációs mozgóképtervező specializációján végzett. Diplomafilmjének megvalósulását támogatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, készített könyvtrailert a Libri Kiadónak, munkája szerepelt a 12. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál programjában. Koraőszi animációs mustránkon, az Animascope-on a szakmai beszélgetésen is hallhattuk, a TKD SPIRIT  sportegyesület meghívásos pályázatán filmterve 3. helyezett lett.Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Óvodás korom óta imádok rajzolni, nagyon sokáig grafikus szerettem volna lenni, aztán valahogy középiskolában jött a film és végül Mozgóképkultúra és médiaismeret szakon végeztem el a BA-t, de közben a rajzot sosem hagytam abba, valamint nagyon szerettem azt egy animáció órát, amink volt a főiskolán. Így hát egy bátor pillanatomban beadtam a jelentkezésem a METU-ra. Felvettek, és bár kezdetben nem volt egyszerű, nagyon hamar beleszerettem ebbe a művészeti ágba.

Miért ezt a szakot választottad?
Mert ötvözi a grafikát és a filmet. Nagyon komplex és játékos műfaj, amiben minden lehetséges. Egy animáció készítése során rengeteg szerepkört be kell töltenie akár egyetlen egy embernek, én pedig mindig is olyan voltam, aki inkább több dologhoz ért kicsit, mint egy dologhoz nagyon.Mi inspirál?
Ha eléggé odafigyelek, bármi. Akár egy novella vagy egy dal is lehet inspiráló, de talán a leginkább az animátorok inspirálnak. Azt látom, hogy ebben a szakmában, muszáj megőrizni a gyermeki kíváncsiságot, annak ellenére, hogy az animációk nem csak elsősorban gyerekeknek készülnek. Frissnek és nyitottnak kell lenni, ami az élet minden területén hasznos.Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Nagyon élveztem a KAFF-os szignálfilm készítését, mert szerettem volna kicsit kísérletezni, így a lentikuláris technikát próbáltam ki, azt is a lehető legegyszerűbb formában, hajtogatással. Mivel én még Mozgóképművész szakra jártam, így filmes óráink is voltak, ezek egyikére készítettem el a ’Magyarul’ című etűdöt, ami tulajdonképpen egy képi szójáték.Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
A diplomamunkám a ’Second Hand’ című animáció volt, ami egy turkálós pulcsi előző életeit mutatja be. Nagyon szeretek turizni és izgalmasnak tűnt eljátszani a gondolattal, hogy vajon milyen utat jár be egy ruhadarab, mire az hozzánk kerül.Friss diplomásként milyen terveid vannak a jövőre?
Szerencsére sikerült elhelyezkednem egy online marketing cégnél, így jelenleg ott szeretnék a lehető legjobban teljesíteni és a lehető legtöbbet tanulni, és persze portfóliót gyűjteni. Nem szeretném feladni az egyedi filmek készítését sem, remélem hamarosan lesz lehetőségem újra ilyenen dolgozni. Szeretnék minél többet tanulni és minél több szuper emberrel együttműködni.

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Mindennel. Emberséggel, szakmaisággal, odafigyeléssel. Rengeteg támogatást kaptunk, fantasztikus, amit ezek a tanárok csinálnak itt. Tényleg.