Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Baranyi Gerda / Kézműves tárgykultúra alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Baranyi Gerda / Kézműves tárgykultúra alapszak

„A METU főleg a kreatív oldalamon fejlesztett, teljes mértékben szabadjára engedhettem a fantáziámat.”

Gerda Kézműves tárgykultúra alapszakunk öltözék- és kiegészítő tervezés specializációján végzett. Munkáját bemutatta a METU tárlatán a Szombathelyi Képtárban is.

   


Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Már kiskorom óta érdekel a divat világa és a művészet. Mindig is fontos volt számomra a kézművesség.

Miért ezt a szakot választottad?
Ez az a terület, amelyen tökéletesen ki tudom fejezni magam a munkáimon keresztül. Már szakközépiskola óta foglalkozom ezzel a szakterülettel, így számomra egyértelmű volt, hogy itt folytatom tovább a tanulmányaimat.

Mi inspirál?
Mindig más, sokfajta témát körbe jártam már. Leginkább a részletek foglalkoztatnak. Mindig alapos kutatást végzek egy-egy munkám előtt, valamint folyamatosan követem a legújabb trendeket, hogy naprakész lehessek.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 
Nehéz választanom a munkáim közül, mindegyikbe rengeteg energiát fektettem. Azonban, ha ki kéne emelnem közülük kettőt, akkor az egyik a pelerin ruhadarab átdolgozásom lenne. Legjobban azt szeretem benne, hogy mobilis és nagyon összetett ruhadarab. Hatalmas megpróbáltatás volt és szabászatilag nagyon sokat segített a továbbiakban.

    

Másik pedig a diplomamunkámat megelőző kollekcióm volt. Ez alatt fejlődött ki a stílusom igazán, ugyanakkor ez alapozta meg a diplomamunkámat is.

   

   


Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
A diplomamunkámat egy installáció inspirálta, ami a Golem nevet kapta. Az installációban, ókori görög szobrokra, modern videó-technológiával vetítenek mimikákat a készítők. Ezáltal az élettelen tárgyak élettel telivé válnak. Célom egy olyan kollekció létrehozása volt, ami reflektál az installációra. Ennek érdekében két innovatív szitafestéket használtam, melyek reagálva a környezeti hatásokra transzparenssé válnak. Az egyik hőre, a másik pedig vízre válik átlátszóvá. További fontos eleme a kollekciómnak a kapcsolódás, illetve a kapcsolat létrehozása. Ezt különféle csomóponttal értem el. Mindegyik ruhadarabom mobilis és többféleképpen párosítható. Azért ezt a témát választottam, mert szerettem volna egy nagyon komplex kapszula kollekciót létrehozni, és ebben a témában rátaláltam erre.

   

   


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
A METU főleg a kreatív oldalamon fejlesztett, teljes mértékben szabadjára engedhettem a fantáziámat. Nagyon sokat köszönhetek az oktatóimnak, akik végig hozzájárultak a fejlődésemhez. Sok új technológiát is elsajátítottam itt, amit régen nem ismertem, valamint önállósulni is megtanultam.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Én mindenképpen ajánlom a METU-t. Nagyon szerettem, mert kellemes volt a légkör, segítőkészek voltak az oktatóim, ugyanakkor az iskola felszereltsége is kitűnő véleményem szerint.

Hogy érzed magad frissdiplomásként?
Kicsit szomorúan, hiszen nagyon szerettem az iskolát és még úgy érzem, van hova fejlődni, ezért is jelentkeztem tovább mesterszakra.

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Visszatekintve nagyon izgalmas volt és számomra sikeres. Jó érzés volt prezentálni azt, amin ennyit fáradoztam és örömmel töltött el, hogy másnak is bemutathattam munkám gyümölcsét.

Milyen terveid vannak a jövőre?
Mint említettem elsősorban még a továbbtanulásra koncentrálok, majd szeretnék itthon érvényesülni a divatpiacon. Talán a későbbiekben külföldön is szerencsét próbálok.