Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Baranyi Gerda / Divat nagykövet 2020 | Budapesti Metropolitan Egyetem

Baranyi Gerda / Divat nagykövet 2020

Gerda Kézműves tárgykultúra alapszakunk öltözék- és kiegészítő tervezés specializációján végzett, jelenleg Divat- és textiltervezés mesterszakunk divattervezés specializációjának hallgatója. Munkáját bemutatta a METU tárlatán a Szombathelyi Képtárban, a 2018-as Marie Claire Fashion Days-en, a Laborban a METU Fashion kiállításunkon, a Thai Fashion Trophy-n, a BAUHAUS PERFORMANCE VERSION 2.0 előadáson a LUMU kiállításának finisszázsán és a METU LOOK Fashion edition kifutóján is.


Milyen érzés, hogy Téged választottak területed, szakod nagykövetének, mit jelent ez számodra?
Megtisztelve érzem magam, hogy képviselhetem a METU-t.

Miért ezt a szakot választottad?              
Gyerekkorom óta érdekel az öltözködés, a ruhák és a divat, így számomra egyértelmű volt, hogy ezzel fogok foglalkozni.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 
Szeretek itt tanulni, jó a közösség és a hangulat is. A tanáraim a szakmában dolgoznak, így naprakész, friss tudást adnak át és a való életre készítenek fel.

  

Mesélj arról kicsit, hogy milyen feladatokkal kell/kellett megbirkóznod az egyetemi évek alatt!
Elsőre a határidők betartása volt számomra a legnehezebb, folyamatos munkát és szorgalmat igényelt, hogy tartani tudjam őket és ne csússzak el velük. Valamint az első időkben nehézséget okozott az, hogy egyszerre több munkával is foglalkozzak. De ezen már sikerült változtatnom.

Melyik tantárgy miben segít/segített Neked?
Minden tantárgy valamilyen formában hozzájárult a szakmai fejlődésemhez, ezért nehéz lenne egyet kiemelnem. Számomra pozitív volt, hogy a tanulmányaim során többféle szakirányt és technológiát is kipróbálhattam, mert így olyan ismeretekkel lettem gazdagabb, amiket máig használok.

Az elméleti tantárgyak közül melyiket tartottad a leghasznosabbnak?
Szerintem az egyik leghasznosabb elméleti tantárgy a Jogi és gazdasági alapismeretek volt. Beleláthattunk, hogyan kell létrehozni, működtetni egy vállalkozást és milyen jogszabályokra kell figyelnünk, ha létrehozunk egy terméket.

  

Mit találtál a legizgalmasabbnak?
A varrástechnológia és a szabásminta szerkesztés volt a legizgalmasabb, hiszen szeretek kísérletezni ezeken a területeken. Illetve a másik szakirányon megismert szitanyomás is izgalmas volt, és végül ez be is került a kollekciómba.

Melyik volt a kedvenc projekted és miért?
A diplomamunkám, mert ebből tanultam a legtöbbet és ennél a feladatnál kamatoztatni tudtam a korábban tanultakat. Ebben nagy szerepet kapott az innovációs technológia, emiatt is lett a kedvenc projektem. Emellett teljesen szabad kezet kaptam és sok támogatást is.

Melyik okozta a legnagyobb fejtörést?
A ruha objekt tervezési feladatok okoztak fejtörést, mivel hozzám közelebb állnak a hordhatóbb ruhák, illetve azok tervezése és készítése. Azonban az itt szerzett tapasztalatokat a későbbiekben ugyanúgy tudtam hasznosítani.

  


Mire vagy a legbüszkébb? Milyen sikerek vannak a hátad mögött?
Minden munkámra nagyon büszke vagyok, illetve arra is, hogy az egyetem jóvoltából részt vehettem 2018-ban a Marie Claire Fashion Days-en. Interjút adhattam a Divat és Dizájn műsorban, valamint több kiállításon, pályázaton szerepeltek munkáim. Idén a Hellodesign.org-on A JÖVŐ DIZÁJNEREI pályázaton diplomamunkám az 5. legolvasottabb lett. Amire még nagyon büszke vagyok, hogy az egyik alapszakos munkám 2018-ban szerepelt a Dreamingless brit magazinban.

Hogyan látsz hozzá egy-egy feladat megoldásához?
Minden feladat alapja a kutatómunka és a kísérletezés. Fontos, hogy minden lehetőséget végigjárjunk annak érdekében, hogy a végtermék tökéletes legyen.

Mennyire kell együtt dolgoznod a csoporttársaiddal vagy más szakosokkal? Ki tudod használni azt az előnyt, hogy ennyiféle terület/szak van az egyetemen?
A szakunkon nagyon jó a közösség, mindig segítjük, biztatjuk a másikat. A többi szak hallgatóival is jó kapcsolatban vagyunk, ők is segítőkészek, közreműködők velünk. Én például szeretem kihasználni a szakok közti átjárást. Több munkám során használtam már a nyomó műhelyt, illetve együttműködtem a divatfotós hallgatókkal is.

  

Hogyan fogalmaznád meg, miről szól a te területed?
A divattervezés az önkifejezésről, kreativitásról és a kitartásról szól.

Mivel foglalkozik az, aki a te szakodon tanul?
A Divat- és textiltervezés mesterszak divattervezés specializációja a kollekció-tervezés köré koncentrálódik. Ide tartozik a kivitelezés is. Megtanuljuk, hogyan épül fel egy jó kollekció. Ugyanakkor lehetőség van a kísérletezésre is, ami nagyon hasznos.

Hogy látod, akik már végeztek hogyan tudnak elhelyezkedni? Mivel foglalkoznak?
Általában egy nagyobb cégnél helyezkednek el vagy éppen saját vállalkozást indítanak. De olyanra is volt már példa, hogy többen összeálltak és úgy indítottak vállalkozást. Szerintem azok, akik kitartóak és szorgalmasak, el tudtak/tudnak helyezkedni a saját területükön. 

Mivel szeretnél Te foglalkozni a jövőben?
Mindenképpen a divattervezés területén szeretnék maradni. Elsősorban egy nagyobb cégnél szeretnék elhelyezkedni, hogy továbbfejleszthessem szakmai tudásomat, illetve később saját vállalkozás alapítását is tervezem.

  

Milyen programokat, kiállításokat, szakirodalmat, könyvet ajánlanál, hová menjen el az, aki érdeklődik a területed iránt?
Elsősorban a hazai divateseményeket tudom ajánlani. A divatbemutatók remek inspiráció források. Könyvekért pedig érdemes ellátogatni a művészeti intézmények könyvtáraiba, ahol hasznos szakirodalmakat lehet találni.

Milyen online felületeket böngésszen, kövessen az, akit érdekel a te területed? 
Nagyon sok felületen szoktam böngészni és inspirálódni. Az abszolút kedvencem a Vogue Runway oldala. Letölthető applikációként és Instagram oldala is van, úgyhogy csak ajánlani tudom a terület iránt érdeklődőknek.


Mivel töltöd a szabadidődet?
Szabadidőmet is nagyrészt inspirálódással töltöm, kiállításokra, divateseményekre járok, online kutatok vagy éppen magamnak készítek öltözékeket.

Milyen koncertet ajánlanál?
Általában fesztiválokra járok nyáron, ahol rengeteg koncert van, úgyhogy ezeket tudom ajánlani. 

Milyen tanácsot adnál a most felvételizőknek?
Fontos, hogy elkötelezettek legyenek a választott területük iránt és használják ki az iskola által biztosított lehetőségeket. 

Mivel, hogyan készüljenek? Hogyan állítsák össze a portfóliójukat?
A portfólió legyen sokoldalú, önkifejező, jelenjen meg benne többféle technika.

Vegyenek-e részt, járjanak-e felvételi előkészítőre?
Szerintem ezt mindenki maga dönti el, hogy mennyire érzi magát felkészültnek. Azonban, ha valakinek nincs előtanulmánya nem árt, ha részt vesz az előkészítőn, mert valóban hasznos tudást szerezhet. Plusz akár a leendő szaktársaival is megismerkedhet az ember.

Neked milyen élmény volt a felvételi?
Az alapszakos felvételimre már alig emlékszem. Mivel több felvételin is részt vettem már a középiskola után, számomra nem volt annyira félelmetes. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne izgultam volna.A felvételi bizottság nagyon kedves volt és szerencsére minden jól ment.  A mesterszakos felvételim pedig családias hangulatban zajlott, hiszen már mindenkit ismertem a bizottságból.

Csinálnál-e valamit másképp, ha most állnál a pályaválasztás, felvételi előtt?
Semmit sem csinálnék másképp. A pályaválasztással kapcsolatban sosem voltak kétségeim és örülök, hogy a METU mellett döntöttem.