Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Balogh Gabriella / Média design mesterszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Balogh Gabriella / Média design mesterszak


Hogyan mutatnád be magad a nagyvilágnak? 

Balogh Gabcsu vagyok, most végzem a Média Design mesterképzés utolsó évét a Budapesti Metropolitan Egyetemen. Szeretem a fantasy világot és igyekszem benne is élni, vagy megteremteni azt. Emellett odavagyok a csillagokért és az űr rejtelmes sötétjéért. Ez gyakran visszaköszön munkáimban is. :) 

Mesélj kicsit a szakodról! 

Valaki azt mondta, hogy a Média Design egy játszótér. Igaza volt. Olyan sokszínű területcsoportról van szó, melyben helyet kap a legtöbb médium és tökéletes harmóniában fonódik össze benne. Olyanoknak ajánlom, akik szeretnek kísérletezni, közel állnak hozzájuk a műszaki megoldások, ugyanakkor a kreatív agyféltekéjük is szárnyal és képesek létrehozni művészeti megoldásokat.  
Tervezhetsz 3D-ben, animálhatsz, és ezeket összefonhatod a VR világban, ahol sok ember szívesebben merül el, mint a valódiban. Festhetsz gyönyörű digitális alkotásokat, programozhatsz és összefoghatod őket egy interaktív számítógépes játékban, melyek szerte a világon elterjedhetnek és sokaknak biztosíthat szabadidős szórakozást. Vagy inkább a LED-ek varázsolnak el? Készíthetsz interaktív fényinstallációkat, melyek kedvenc fesztiválod díszeként/környezeteként szolgálhatnak. Ezek bármilyen variációját megalkothatod, csak a képzeleted szab határt!  

Hallgató helyett alkotók vagyunk, mert nem csak tanuljuk, hanem gyakorlatban alkalmazzuk a tudást rögtön, ahogy megszereztük. 

Nagykövetként szeretném, ha a Média Design mesterszak kapna egy kis hype-ot, hiszen új szakról van szó, melynek pionírjai közé tartozom én is.  

Miért gondoltad annak idején, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem lesz a neked való iskola? 

Sokfelé nézelődtem az elején, és több visszajelzés is megingatott a többi művészeti egyetem felé. Némelyik beolvasztja a diákokat a saját brandjébe, nem hagyva kibontakozni őket, némelyiknél egy szakot sem találtam, ami igazán érdekelt volna. Nálunk a METU-n a tanárok inkább mentorok, akik bíznak az intuícióinkban és hagyják kiélni azt. Ha terelnek, akkor nem a saját irányukba, hanem a diák számára személyre szabott, megfelelő irányba. Ezen kívül rengeteg kiemelkedési lehetőség van, itt van olyan szak, amit szívesen tanulok, illetve amiket láttam, korábbi diplomamunkák nagyon sokszínűek voltak és ebből gondoltam, hogy itt én is megtalálhatom a helyemet. 


Miért pont ezt a szakot választottad? 

Alapszakon Elektronikus ábrázolásra jártam. Ez jó volt, mert mindent megtanultam, ami az első szakmámhoz kell, a grafikai tervezéshez. De többet is tanultam alapszakon: animációt, 3D tervezést, webdesignt, VFX-et. Ezek vezettek ahhoz a döntéshez, hogy a Média Design mesterképzésen ki akarom teljesíteni a tudásomat ezen a téren is. Amikor a mester felvételire mentem, már bővült egy nagy darabbal az érdeklődési köröm: a játéktervezéssel. És már tudom, hogy a grafika mellett ez az én utam, amit jelenleg igyekszem megvalósítani - a diplomamunkám egy Androidos játék lesz. ^^ 


Melyik a kedvenc tantárgyad? 

Játéktervezés, nem konkrétan ez a neve, de ezt tanuljuk és nagyon szeretem. Mivel a diplomamunkám is egy játék lesz, ezért elengedhetetlen ez a tárgy. És emellett élvezem is! 


Milyen jótanácsot adnál egy most felvételizőnek, mire figyeljen, mi alapján döntsön?  

NEM. KELL. FÉLNI! :) A portfóliódat a lehető legszínesebben állítsd össze: lehetnek benne félkész rajzocskák, vagy más médiummal készített alkotások. Nem is gondolnád, miket észrevesznek a felvételiztetők egy általad talán érdektelennek ítélt alkotásodban. Persze, a legjobb műveidet semmiképp se hagyd ki, de tartalmazzon más munkákat is! :) A felvételi beszélgetéstől sem kell félni. Legyél lelkes, elhivatott és garantáltan felvesznek! 

A METU tele van lehetőségekkel, kapcsolatokkal és szakmailag felkészült segítséggel, akik ÉRTED vannak, és nem Te vagy az egyetemért. Ez az a fontos dolog, amiért én a Metropolitan Egyetemet választottam. Ha ide jössz, kihozzák belőled a maximumot, és NEM formálnak át, hogy egy arculatba illő mozaikdarab legyél. :) 

Milyen oktató helyett mentor élményed van? 

Sok ilyen élményem van. Alapszakról Gulyás Péter volt a kedvencem, mert bármikor zavarhattam, és bármikor kiborulhattam előtte, ő türelmes volt és sokat segített a diplomamunkámhoz tartozó szakdolgozat elkészítésében és tökéletesítésében, emellett ő tanította meg használni a hangomat. Nélküle nem lennék most nagykövet, és ez, hogy jelentkeztem, afféle köszönetnyilvánítás is felé. 
Mesterszakon is sok a jó tanár, akik szakmailag felkészültek és segítenek bármiben. Nekem Pócsi István a kedvencem innen, akit szintén bármikor kereshetek a diplomamunkámmal kapcsolatban, és nagyon sok támogatást kaptunk és kapunk a játékkal kapcsolatban, mindemellett a szakma egyik legjobbja. De megemlíteném Tóth Gergőt is, aki After Effects-et és most 3D Maxát oktat, és az órákat fel is veszi, hogy a lemaradók is felzárkózhassanak.  


"Metropolitan. Az alkotóegyetem." Mit jelent ez számodra?  

 Az alkotóegyetem számomra azt jelenti, hogy itt nem csupán tananyagot biflázunk, hanem gyakorlati tudást kapunk, melyet akár rögtön kamatoztathatunk. Nem egyszer születik itt diplomamunka kezdemény egy-egy gyakorlati óra feladataként, ami akár később versenyeken zsebel be nagy díjakat, vagy munkát szerez az alkotónak már diploma előtt. Egyéni és csoportos munkák is mindig nagy köröket futnak és szakmai támogatást, marketinget kapnak a fennmaradás érdekében. 

Mit jelent számodra az alkotás szó?  

Teremtés, önmegvalósítás, valami atomkirály létrehozása.  

Melyik a kedvenc helyed az egyetemen?  

Rózsa utcai campus épületében a társalgó, ami már olyan sok arcot öltött, hogy sosem lehet megunni. Színes székek, feketére festett krétával írható fal, Hygge Connection helyszíne, tele puha párnákkal. Kellemes hely arra, hogy összeüljenek a szaktársak brainstorming-olni vagy csak pihenni, ebédelni, beszélgetni. Már a Rottenbilleren vagyok, és ott talán a büfé ilyen, vagy a recepció előtti előtér, de a Rózsa utcait nem lehet felülmúlni :))  

A vírushelyzet miatt, idén sokkal nagyobb hangsúlyt kap az online tanulás. Repüljünk vissza kicsit az időben: meséld el röviden a METU-hoz kapcsolódó kedvenc offline élményedet! 

Ezek a rendelkezések szükségesek, de ettől függetlenül hiányolom a délutánokat, mikor két óra között összeültünk beszélgetni, ötletelni a szaktársakkal. Jó érzéssel gondolok vissza a Post Nubes Lux fényinstallációs projektünk építésére és a megkönnyebbüléssel járó bemutatóra. De a legjobb talán az volt, amikor az Interaktív tervezés órán Commodore 64-en játszottunk retro játékokat és késő estig a suliban maradtunk játszani. :) 

Pozitív tapasztalás számodra az online tanulás?  

Kényelmi szempontból nagyon pozitív, hiszen 3 órát utaznék be naponta. Illetve könnyebb az órai munka (képernyőmegosztás, egér kontroll átadása), mint maszkban ülve bent. Talán kicsit negatívan hat a lelkesedésemre, de összességében számomra könnyebb így a tanulás. 


Neked ki a kedvenc szuperhősöd?  

Ha mindenképp meg kéne neveznem valakit példaképnek, akkor Lampert Benedeket nevezném meg, aki nem METU-s ugyan, és még csak nem is media designer, de egy örökmozgó, hiperaktív művész, aki mire kettőt pislogok, már két projektet valósított meg. Övé a Figs Fan Photos facebook oldal (ahol LEGO figurákat fotóz tematikus és realisztikus háttérrel, és semmi digitális VFX-et nem használ, ő építi meg a környezetet is), övé az Aquila Photography, és ő a Pesten Fotóztam egyik adminja. Fotós és videós, youtuber, TikToker. Szerintem vámpír, szuperhős, vagy valami hasonló nem emberi lény, akinek nincs szüksége az alvásra és folyton pörög. Annyira irigy vagyok rá, hogy csodálom. Tehát végül is ő a példaképem. :) 

Milyennek képzeled a METU szuperhősét? 

Mindenhez IS ért! :D Minden szakon kiemelkedő tudása lenne, és mindenkinek lenne ideje segíteni megvalósítani a projektjét! :)) De valószínűleg egy karikás szemű, vékony, szemüveges fickó lenne, aki kialvatlanságtól küzd, mert napi 300 emailt kap a hallgatóktól. :D  

A METU szuper ereje az egyéniség és különbözőség óvása, illetve a szakmai fejlődés mértéke és kapcsolatok kialakítása - ez adja azt a pluszt, amit más egyetemek nem olyan szinten képesek biztosítani. 

Mit tanulnál meg a METU-n, ami sokat jelent számodra?  

Sok célomat elértem már az egyetemen: grafikus lettem, aki nem csak az alap programokhoz ért, nem csak arculatot, logót, webes kontentet tudok tervezni, hanem animálok, 3D-ben is tervezek, interakcióban és VFX-ben is jártas lettem. Így a mesterszak utolsó évében már csak egy kipipálandó cél maradt: szeretném megtervezni életem első videojátékát. És már dolgozom rajta. ^^ 

A Post Nubes Lux projekt megvalósulása határozottan alkotói élmény volt. Hosszú, fáradságos munka után nagyon felemelő volt látni, ahogy megszületik és működik ez az audiovizuális médiainstalláció. Illetve most a diplomamunka videojáték készítése is elég izgalmas, és minden egyes részfeladat elkészültével látom formálódni. :) Ez az igazi alkotás érzés.  

Van olyan célod, amit a METU segített elérni?  

Az alapszak első napjától fogva dolgozom a szakmában. Az első 4 évet gyakornokként, most juniorként. A tanulmányaim előrehaladtával egyre több skill-t vettem magamra, míg végül el kezdtem kinőni az egyszerű grafikusi munkakört, és az animációkat már a munkámban is alkalmazhattam. 
Célom volt, hogy az OTDK-n részt vehessek. Ez 2019-ben megvalósult. Ugyanebben az évben bejutottam a diplomamunkámmal a Magyar Formatervezési Díj második fordulójába. 
Részt vettem az iskola által két kiállításon (Escape from Noise és MET meet METU), és elég bátor lettem, hogy én is szervezzek két önálló kiállítást (Firkaságok 1-2). 
Létrehozhattam diplomamunkaként egy olyan vizuális kommunikációs eszközt, melyet egy esetleges földönkívüli faj kaphatna meg üzenetként, és így összefoghattam a művészetet a csillagászat tudományával, mely szintén egy szenvedélyem. 


Milyen alkotói utazásod volt a METU-n?  

Az alapszakos diplomamunkám, a Cosmic Hi annak nevezhető. 2 év telt el az ötlet születése és a megvalósítás között. 2017-ben egy szorgalmi feladat megoldásából indult, ami azt a kérdést tette fel, hogy "ha a Voyager program ma indulna, mit üzennél a földönkívüliek számára?". Ez megfogott és elkezdtem a prímszámokat vizualizálni, tekintve, hogy szerintem a legjobb kommunikációs nyelv a matematika. A tanárnak, Július Gyulának nagyon tetszett, és azt mondta, kiállítaná. Az év őszén az Escape from Noise kiállításon már nem egy, hanem három matematikai törvényszerűség illusztrációja virított egy-egy hatszögű üveglapba gravírozva, melyet LEDek világítottak meg. Akkor már tudtam, hogy szeretném ezt tovább vinni.  

Beneveztem a kari TDK-ra 2018 tavaszán, ahol tovább jutottam az országos versenyre. Ez év őszén már a dolgozattal indultam, ami ennek az alkotásnak a tudományos és szakmai háttérkutatása volt. Ezzel is továbbjutottam. A 2019-es OTDK-ra már 4 illusztráció vizualizációja volt meg, hatszögű üveglapokba gravírozva, immár nem fatalpakba, hanem epoxyba foglalt LED-világítással. Nem értem el helyezést, de tudtam, hogy nincs mihez hasonlítani az alkotásomat, így nem csüggedtem. Készítettem egy 3D-s szonda modellt, az ábrákkal az oldalán, illetve egy diplomafilmet, mely összefoglalja a projektet és elmeséli a keletkezését és illusztrálja az űrbe való feljuttatást. A diplomám sikeres volt, de úgy érzem nincs vége. Csak pihentetem a témát, szeretném megvalósítani. :) 

Volt olyan nehéz pillanatod, amikor valakitől kaptál impulzust, ami átsegített rajta?  

Alapszakos diplomafélév. Sorozatos pánikrohamok és sírógörcsök gyötörtek, mert nem tudtam kiállni és szembenézni a rám váró felelősséggel, a diplomával. Korábban említettem már, Gulyás Péter tanár úr volt az, aki ezeken a lelki megpróbáltatásokon átsegített. Nyugodtsága, tudatossága átragadt rám is. Ezért sikerült full ötösre diplomáznom. Örökké hálás leszek neki!  

Mi volt eddig a legmeghatározóbb élményed az egyetemen? 

A diplomára való készülés, az éjjelek, melyeket kreatív káoszban alkotva töltöttem. Valahol elvesznek az emberből, de jóval nagyobb darabot adnak az alkotások, melyek elkészülnek. 

Mivel töltöd szívesen a szabadidődet? 

Sorozatnézés, kézműves tevékenységek (epoxygyanta öntés, ékszerkészítés, festés, rajzolás, hímzés, tortadíszítés, sütés stb.), de nem elhanyagolható töltekezési módszer az alvás sem. :D  

Van-e olyan könyv, film, kiállítás, előadás, amit szívesen ajánlanál mások figyelmébe? 

Filmek:  
- 2001: Űrodüsszeia - azoknak, akik elvontak, de érdekli őket az űr és az élet értelme; 
- Interstellar - ugyanezen okokból; 
- Majmok Bolygója (a régi filmeket is) - a vintage sci-fi vibe és a tanulságosság miatt. 
 
Kiállítás: Gateway to Space - azoknak, akik érdeklődnek az űrkutatás iránt. 


Milyen egyetemi aktivitásokban vettél eddig részt? 

Karrier Ösztöndíj pályázat - második fordulóba jutottam, de nem nyertem. Viszont az előadásmódom picikét javult miatta. TDK és OTDK - két pályázattal (dolgozat és alkotás). Sokat fejlődött az előadói készségem és megtanultam úgy is becsülni a munkámat, ha nem nyerek vele. 

Hogy érzed, fogják segíteni a METU-s évek a karrierterveidet? 

Igen, itt olyan szakmai tudást kaptam, amely mindenhol megállja a helyét. Az előadásmódom javulása érvényesíthet a szakmában. A szakmai és emberi kapcsolatok pedig segíthetik a karrierem fejlődését.