balázs gábor

BALÁZS GÁBOR
INTERMÉDIA, AKCIÓMŰVÉSZET 1., ELSŐ DÍJ


Gábor Média design alapszakunk hallgatója.


PÁLYAMUNKÁJA: {(r_u.ha)}; AZ ÉRZÉKENY ZENÉLŐ BŐR 

Lehet, hogy első ránézésre drótokat látunk, technikát, gondolkodást, innovációt, pedig a RUHA sokkal inkább ősi vágyak metaforikus szintézise. A RUHA, mely szenzorok segítségével a táncos mozgását hangokká alakítja, nemcsak új eszköz, mellyel a test zenévé tehető, de egyúttal egy új hangszer is, amin a táncos a testével játszik. A RUHA testre erősített érzékelőket jelent melyek vezeték nélkül adatokat küldenek egy számítógépnek. A számítógép a bejövő adatokat feldolgozza és a hangszerkesztő szoftver számára használható adatokká alakítja. Így a hangszerkesztőben a mozdulatokhoz MIDI hangok és control értékek rendelhetők. Az új RUHA – ez az érzékeny zenélő bőr – még több hatalmat kölcsönöz a táncos kifejezőerejének, és új dimenzióba helyezi az előadó szerepét. A táncos többé nem kifejezi vagy eggyé válik a zenével, hanem alkotja azt.

{(r_u.ha)}; | A sensitive musical skin (part of the performance) from {(r_u.ha)}; on Vimeo.


RÖVID INTERJÚ GÁBORRAL

Miért ezzel a területtel foglalkozol (generatív performansz)?
A matematika, a fizika és a "kütyüzés" szeretete vitt odáig, hogy média designon belül valamilyen, a programozáshoz közelebb álló dologgal foglalkozzam, illetve régóta foglalkozom zenével is, gitározom. Nagyon érdekel, hogyan ötvözhető a táncmozgás, a kép és a zene generatív, egymásból következtetett módon.

Miért ezt a szakot választottad?
Gimnázium után villamosmérnök szakra jelentkeztem de két év után rájöttem, hogy a villamosmérnökség nem az én pályám, a kreatív énem nehezen tudott volna ott kiteljesedni. Otthagytam a főiskolát és külföldre költöztem közel két évre, mialatt megérett bennem, hogy szeretném tovább folytatni tanulmányaimat. A Média design szakról semmit nem tudtam az előtt, azt sem, hogy van ilyen, de a felvi.hu-n kizárásos alapon csak ez az egy szak maradt, mint opció az összes többiről biztosan tudtam, hogy nem nekem való. Írtam néhány felsőbb évesnek, akik válaszoltak és így többet megtudtam erről a szakról és egyre jobban kezdett érdekelni. Hosszú ideje foglalkozom zenével és a számítógépes utómunka is nagyon érdekelt. Mára már egyértelmű számomra, hogy nagyon jól választottam, szeretem a szakomat (Media design) és szinte mindent, amit itt tanulunk - ez ritka a felsőoktatásban szerintem.

Mi inspirál?
Ez nagyon tág kérdés. Nehéz megfogalmaznom. Olykor nagyon egyszerű dolgok, mint egy zeneszám vagy egy fotó, máskor a bonyolultabb, technika igényes alkotások. Inspirál az "új" illetve az, ha kiléphetek a saját komfortzónámból.

Mivel szeretnél foglalkozni a jövőben?
Szeretném társaimmal tovább fejleszteni a RUHA-t és élőben is bemutatni minél több helyen, illetve fejleszteni a saját tudásomat és új alkotásokat létrehozni.