Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Bakos Fanni / Animáció alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Bakos Fanni / Animáció alapszak

„Olyan szakmát akartam választani, ami motivál, amiben olyasmit csinálhatok, amit tényleg élvezek.”

Bakos Fanni Animáció alapszakunkon diplomázott. Papa című filmje szerepelt a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál Diákfilm versenyprogramjában. 

Miért ezzel a területtel foglalkozol?Miért ezt a szakot választottad?
A gimnázium negyedik évében nagyjából az utolsó pillanatban döntöttem el, hogy merre szeretnék tovább menni. Olyan szakmát akartam választani, ami motivál, amiben olyasmit csinálhatok, amit tényleg élvezek. Érdekelt a mozgókép, a vágás, rajzolni pedig mindig is szerettem. A végső lökést az adta, amikor elmentem az egyetem nyílt napjára. Több szak is vonzott, de miután meghallgattam az animáció szakról tartott előadást, biztos voltam benne, hogy ide jelentkezek.


 

Mi inspirál?
Sok minden meg tud ihletni, akár egy kép, egy szituáció, egy zene, vagy saját élmények. A diplomafilmem készítése közben például sokat inspirált a zene, amit elég hamar megtaláltam hozzá.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 
Nehéz kiemelni, mert sok jó feladat volt. A KAFF-os szignálfilm készítését például nagyon élveztem – akkor dolgoztam először Moho-ban, ami nagyon megtetszett. Ádám Hangával készítettük a szignálfilmet, ő találta ki a sztorit és festette meg a háttereket, én pedig az animációkat készítettem. Sok feladaton dolgoztunk együtt, ami mindig jó volt, mert szuperül kiegészítettük egymást, és a jövőben is tervezünk még közös projekteket.

 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 
A diplomafilmem (Papa) egy kislányról szól, aki az édesapját kíséri egy hosszú úton. Azt a belső folyamatot szerettem volna szimbolikusan bemutatni, hogy hogyan éli meg egy gyerek a szülője elvesztését – a dacolástól kezdve az elfogadásig és elengedésig. Mivel személyes élményből merítettem, nehéz róla beszélni. Sokat gondolkoztam a harmadév elején, hogy mi legyen a diplomafilmem témája, eleinte egészen más ötleteim voltak, de egyiket sem láttam igazán magam előtt, végül csak úgy magától jött a végleges ötlet.


 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Többféle animációs technikába kaptam betekintést. Sok programot megismertem, megtanultam, hogy kell legyártani egy animációs filmet. De például magamról is sokat tanultam az egyetem évei alatt, tudom, mik a gyengeségeim, és hogy miben kell még fejlődnöm.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Sok izgalmas dologban kipróbálhatja itt magát az ember, és hozzáértő, segítőkész szakmabeliektől tanulhat. Lehetőséget kap kibontakozni, figyelnek rá, és segítenek kihozni belőle a maximumot.

 

 


Hogy érzed magad a frissdiplomásként?
Furcsa érzés, és kicsit ijesztő. Egyrészt sajnálom, hogy vége, mert nagyon jó hangulatban telt ez a pár év, és úgy érzem, egy pillanat alatt elröppent. Másrészt, persze, izgatottan várom, ami ezután jön.

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Rosszabb volt az előtte való pár nap, mivel izgulós típus vagyok. Maga a záróvizsga abszolút pozitív élmény volt, oldott volt a légkör, és jól esett a tanárok dicsérete és biztatása.

Milyen terveid vannak a jövőre?
Munkát szerezni a szakmában, tapasztalatokat gyűjteni, és fejleszteni magam, főleg azokon a területeken, amelyekben kevésbé mozgok még otthonosan.