Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Árkus Sándor / Média design alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Árkus Sándor / Média design alapszak

"Rengeteget fejlődött a kreativitásom, és a problémamegoldó képességem."

Sándor Média design szakunkon diplomázott. Diplomamunkáját a november 22-ei Futuroscope-on ismerhetett meg a nagyközönség.

Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Mindig is érdekelt a televízió, és a filmek világa. Körülbelül 6 éves lehettem, amikor először szerepeltem egy reklámfilmben gyermekstatisztaként. Imádtam mindent, ami a filmkészítéssel kapcsolatos, és szerettem volna felnőttként a kamera másik végén állni. Amikor elég idős voltam, hogy megkapjam az első DSLR fényképezőgépemet, onnantól kezdtem el magam komolyabban beleásni a fotográfiába, majd később a videózásba.Miért ezt a szakot választottad?
Tetszett az a szabadság, amit a Média design szak magában hordoz. Minden, ami a képi világgal kapcsolatos az benne van. Szerettem volna magam kipróbálni a média tervezés minden területén.

Mi inspirál?
Főleg az animációs filmek, de szinte minden, ami 3D.Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Véleményem szerint az összes elkészítendő feladat hasznos volt. Persze minden évben volt egy kedvencem. Amit leginkább kiemelnék, az a fotózás és forgatás, kiadványszerkesztés, arculattervezés, modellezési feladatok, játékfejlesztés, projection mapping, és a kedvencem a saját diplomamunkám.Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
A diplomamunkám egy koncepcióautó modellezése és bemutatása volt. Egy saját autó megtervezése nehezebb feladat, mint gondoltam. Rengeteg kutatást és rászánt munkaórát igényelt. Azért választottam mégis ezt, mert szerettem volna minden tudásomat egy kisfilmen keresztül megmutatni. A film főszereplője pedig azért lett egy saját autó, mert előfordul, hogy egy 3D művésznek olykor formatervezőnek is kell lennie. Privát munkáim során kaptam már olyan feladatot, hogy épületet, vagy járművet kellett terveznem kis filmekbe, és egy adott stíluson belül rám volt bízva a modell. Mivel a jövőben szeretnék több ilyen munkát is elvállalni, ezért úgy gondoltam, hogy egy saját, egyedülálló formaterv elkészítése során szerzett tapasztalat mindenképp a hasznomra válhat, és megkönnyíti majd a munkát a későbbiekben.Friss diplomásként milyen terveid vannak a jövőre?
Jelenleg a FillScrn céggel együttműködésben dolgozom a Korda, illetve Origo Filmstúdiókban. Gyakran kell grafikákat készítenem nagyköltségvetésű külföldi filmekbe, majd a helyszínen a filmben feltűnő kijelzőket programozni, irányítani. Szeretem a munkámat, és elégedett vagyok vele. Volt szerencsém dolgozni néhány olyan nagy sikerű filmben, mint például a Mentőexpedíció (The Martian), Guilt, Mars, és a jelenleg forgó filmnek is biztosan hatalmas sikere lesz. Ezek mellett természetesen vannak privát munkáim, melyek során 3D modellezéssel, rendereléssel, kompozitálással foglalkozom. A munka mellett próbálok minél többet fejlődni a 3D szoftverekben. Kapcsolatban állok az MPC vállalat Los Angeles-i székhelyének previzualizációs vezetőjével. Elképzelhető, hogy a jövőben ott fogok dolgozni.Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Rengeteget fejlődött a kreativitásom, és a problémamegoldó képességem. Az adott projekteknél pedig sok érdekes technikát ismerhettem meg.