Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility „Amióta a METU-ra járok, azt érzem, hogy itt szabadon alkothatok” | Budapesti Metropolitan Egyetem

„Amióta a METU-ra járok, azt érzem, hogy itt szabadon alkothatok”

Máhr Zsófia Tervezőgrafika szakos METU hallgató nyerte a 2020-as Cupler pályázatotA Cupler egy visszaváltható, elviteles pohár, forró italok számára, amelyet Cupler partnereknél lehet igényelni betétdíjért, valamint visszaváltani. Az ötletgazdák célja az volt, hogy egy olyan terméket hozzanak létre, ami ki tudja váltani az elviteles papírpoharakat.  2020-ban már másodjára hirdették meg a Cupler pályázatot, művészeti egyetemek, főiskolák és szakiskolák hallgatói számára, azzal a céllal, hogy egyrészt támogassák a művészeti oktatásban tanulókat, másrészt, hogy népszerűsítsék a környezettudatos életmódot. 

A pályázaton induló tanulóknak egy négy darabból álló pánt sorozatot kellett megtervezniük a poharakra.  

A Tervezőgrafika MA szak nagykövete Máhr Zsófia nyerte idén a pályázatot, melyhez ezúton is gratulálunk! 

Nagy büszkeség számunkra, hogy a 2021. április 8-10. között megrendezett 35. OMDK Tervezőgrafika rendezvény 1. tagozatának versenyén szintén Zsófi állhatott a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. 

Sikerei apropóján beszélgettünk vele a nyertes munkákról, az alkotás folyamatáról és egyetemi tapasztalatairól. METU: Sikeres időszak van mögötted, megnyerted a Cupler pályázatot és az OMDK Tervezőgrafika tagozatában is első helyezést értél el. Mesélnél ezekről a munkáidról? 

Máhr Zsófi: Hatalmas örömmel töltött el, hogy egy héten belül két első helyezést is bezsebelhettem. 

Cupler pályázatra idén szinte az utolsó pillanatban adtam be pályamunkámat. A pályázat hívószava a „Kedvenceink” volt. Nekem ennek kapcsán rögtön a kedvenc országaim jutottak eszembe. A négy címkén négy országot jelenítettem meg: Japán, India, Mexikó és Marokkó. Ezek ábrázolásakor figyelembe vettem az adott országok tradícióját, hagyományait, jellegzetes állatait, növényeit, mintázatait és mitológiai alakjait. 

Az OMDK-ra beadott művem a BA képzésen készült Lokitoyo – Mesék Afrikából című könyvem folytatása, a Momotaro – Mesék Japánból című munkám volt. A két kötet japán hajtással készült, Momotaro könyvemnél ez lehetővé tette, hogy a mondákhoz tartozó, négy oldalon keresztül futó illusztrációk ne szakadjanak meg, hanem átfussanak a hajtáson. Erőteljes színeket használtam mindkét könyv esetében, a többnyire állat szereplőket pedig sematikusan, főbb jellemvonásaikat kiemelve ábrázoltam. A jövőben mindenképpen szeretném a sorozatot folytatni egy újabb kontinens vagy ország ősi mondáinak feldolgozásával. 


Oktatóid közül kikre tudsz mentorként támaszkodni? Miben tudnak segíteni egy-egy művészeti alkotás vagy projekt során? 

Szerencsére nagyon jó kapcsolatot ápolok az oktatóimmal. Szinte mindenben tudok tőlük segítséget kérni és szívesen segítenek is. Egy munkafolyamatnál, legyen az iskolai projekt, éles megbízás vagy pályázat segítenek ötleteink megvalósításában és kivitelezésében is.  


Hogy érzed, mennyiben igaz a METU-ra, hogy Alkotóegyetem?  

Teljes mértékben. Amióta a METU-ra járok, azt érzem, hogy itt szabadon alkothatok, szinte korlátok nélkül. Természetesen vannak olyan követelmények, amiket ugyanúgy, mint a való életben éles megbízások esetében is be kell tartanunk, de ez nem azt jelenti, hogy oktatóink korlátoznának az elképzeléseink megvalósításában. Munkáinkat igyekeznek nem befolyásolni, inkább segítő tanácsokkal terelgetnek minket, ami által sikerülhet projektjeinkből a legtöbbet kihozni. 


Ezek a munkáid bizonyára már bekerülnek a portfólidba, de mit gondolsz a myBRAND képzési módszer segít abban, hogy a későbbiekben, ha egy munkára jelentkezel, akkor tudatosan állítsd össze a portfóliódat? 

myBRAND képzési módszer nagy segítséget nyújt a diplomázók számára. A METU a gyakorlati oktatásra specializálódik, így lehetőségünk volt már az egyetem első évétől formálni a portfóliónkat. Természetesen mindig fejlődünk, így az itt megjelenő munkák folyamatosan cserélődnek. Mivel egy félév során több projekten is dolgozunk, bőven vannak alkotásaink, amiket bemutatnunk. Így amikor jelentkezünk egy munkára, már csak az utolsó simításokat kell elvégeznünk a portfóliónkon 

2021. 04. 16.

Hírek

Művészet
Peter Javorik tervezőgrafika workshop és kiállítás

Peter Javorik lengyel tervezőgrafikus, plakáttervező művész egy hetes workshopot tartott a METU tervezőgrafikus hallgatóinak, amelyből kiállítás is nyílt.

peterjavorikws

Peter Javorik tervezőgrafika workshop és kiállítás

Peter Javorik lengyel tervezőgrafikus, plakáttervező művész egy hetes workshopot …

Művészet
India vezető divatiskolájával kötött megállapodást a METU Művészeti és Kreatívipari Kara

2024. febr. 2-5. között a Soft Pune (School of Fashion Technology, India) intézet jelenlegi igazgatója Garima Bhalla, és Dr...

indiadivatcsemp

India vezető divatiskolájával kötött megállapodást a METU Művészeti és Kreatívipari Kara

2024. febr. 2-5. között a Soft Pune (School of Fashion Technology, Ind …

Konferencia beszámoló - A platformtársadalom kora? című műhelykonferenciáról

2023. december 4-én a METU KÜT Kar Nemzetközi Tanulmányok és Politikatudományi Intézete konferenciát szervezett A platformtársadalom kora? címmel...

platformhírcsemp

Konferencia beszámoló - A platformtársadalom kora? című műhelykonferenciáról

2023. december 4-én a METU KÜT Kar Nemzetközi Tanulmányo …

Camp America Program

Jelntkezz 2024 nyarára!

CAMPcsempe

Camp America Program

Jelntkezz 2024 nyarára! …

Főszerepben a fenntarthatóság

Online kurzussal bővül 2024 februártól a Budapesti Metropolitan Egyetem képzési portfóliója

fenncsemp

Főszerepben a fenntarthatóság

Online kurzussal bővül 2024 februártól a Budapesti Metropolitan Egyetem képzési …

Művészet
Kopp-Hallgatói pályázat

Viharban kanóc légy, ne gyertya – Aforizmák (1964-1984)A Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói pályázatot hirdet melynek témája Kopátsy Sándor, Magyarország egyik legismertebb közgazdászának rendhagyó kötete: A Kopp! Az emberi civilizáció történetével szinte egyidősek a rövid, tömör bölcseletek, amelyeket a legkülönbözőbb élethelyzetek szültek...

koppcsemp

Kopp-Hallgatói pályázat

Viharban kanóc légy, ne gyertya – Aforizmák (1964-198 …

Művészet
Művészet
KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgatójának prezentációja a BME Művészeti Rezidenciaprogramban végzett munkájáról...

lsfkaégjdéjgé

KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgat&oacu …

Művészet
Művészet
IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériában

hfghfg

IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériá …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...