Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility ALUMNI HALLGATÓNK, ZSÁLEK BALÁZS GONDOLATAI #METUALUMNISTORIES | Budapesti Metropolitan Egyetem

ALUMNI HALLGATÓNK, ZSÁLEK BALÁZS GONDOLATAI #METUALUMNISTORIES

Frissen indult sorozatunk, a #metuALUMNIstories a METU örökdiákjairól szól, akik értékes gondolataikat, emlékeiket osztják meg az egyetemmel és szakmai történetükkel kapcsolatban. Mi a legnagyobb tanulság, amire a METU megtanította őket? Hogyan definiálnák a sikert? Milyen kihívásokkal szembesülnek a gyorsan változó 21. században, és hogyan próbálják ezeket leküzdeni? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ a #metuALUMNIstories. Fogadjátok szeretettel Zsálek Balázs történetét!  

 

 

Miért választottad a METU-t?  

Az egyetem választását a céljaim megismerése előzte meg. Mindig is tudtam, hogy saját márkát és webshopot szeretnék, amivel hosszútávon elég nagy céljaim vannak. Ekkor elkezdtem utána keresni, hogy milyen szakok nyújtanak ehhez segítséget. A választásom a kereskedelem és marketing szakra esett, kis- és középvállalati specializációval. Azt tudtam, hogy államira akkor sem mennék, ha fizetnének érte, mivel szeretem a szabadságot, hogy bármikor lelécelhetek bárhova, anélkül, hogy tartoznék az államnak a tandíjammal. Így szűkítettem a kört egy kicsit. Az is fontos tényező volt, hogy hol tudok olyan információkat kapni, amelyek nem elavultak. Így találtam rá az akkor még BKF nevet viselő METU-ra. Nekem már a nyílt napon is nagyon tetszett, hogy nem karót nyelt tanárok, hanem szakmabeliek oktatnak főként, akik nem alá-, fölérendelt szerepben képzelik el az oktatást, hanem mentori szerepet töltenek be.  

 

A METU alatt/után hol helyezkedtél el, mi volt a feladatköröd? Azóta milyen szakmai kihívásokban volt részed, és hogyan lendültél túl rajtuk?  

Az egyetem alatt több helyen is kipróbáltam magam, ami segítette a szakmai előremenetelemet, és nem mellesleg a céljaim eléréséhez is aktívan hozzájárultak. Először stylist asszisztensként kezdtem el dolgozni, ahol jó tapasztalatot szereztem a márkák kreatívjainak előállításáról, a fotózások megszervezéséről és menetéről is. Eközben elkezdtem egy belvárosi ingatlan irodánál is dolgozni, hogy tapasztalatot gyűjtsek a teljesen hideg sales-ezésről. Bevallom, borzalmasan kellemetlen és nehéz volt egész nap idegeneket hívogatni, de nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttem arról, hogy hogyan tudom gyorsan megteremteni az ideális légkört az üzlethez. Ezt azóta a saját márkám nagykereskedelmi értékesítésénél is jól használom. Később kreatív rendezőként dolgoztam több fotózáson, ahol tényleg minden részét megismerhettem annak, hogy hogyan készül a “varázslat”. Közben a saját divatblogomat és Instagram-oldalamat is építettem, aminek köszönhetően rengeteg hazai, majd pedig a londoni- és a milánói divathétre is meghívtak. Nagyon sok szakmabeli emberrel ismerkedhettem meg, a legvadabb álmaimban sem gondoltam volna. Rengeteg olyan belsős információ birtokába jutottam, amik kulcsfontosságú szerepet játszanak a márka felépítésében és annak sikeressé tételében. Olyan márkákkal dolgozhattam együtt, akikkel korai huszonévesként nem sokan. Amikor elég biztosnak és naprakésznek éreztem a tudásomat, marketing tanácsadóként kezdtem el tevékenykedni, mellette pedig a Bonvion és az EHE Apparel tervének kidolgozását is elkezdtem. És lediplomáztam...  

 

Mi okozza számodra a legnagyobb kihívást a gyorsan változó 21. században, és hogyan próbálod leküzdeni?  

A legnehezebb, hogy mindig naprakész legyek az algoritmusokból. Néha nehéz tartani a lépést, hiszen előfordulhat, hogy hetente változik. 

 

Mi a legnagyobb tanulság, amire a METU megtanított?     

A csapatmunka és az, hogy a való életben nem kell mindent a saját fejedből előhoznod, használni kell a segédeszközöket is, merni kell kérdezni. A tipikus iskolarendszerben ahhoz szoktunk, hogy egyedül, saját kútfőből kell a feladatokat megoldanunk. Ezzel szemben a METU-n többnyire csapatban dolgoztunk, ekkor előkerült a máshol tiltott internet, a csapat közös tudása, a nyomtatott segédletek és a jegyzetek is. Szerintem nemcsak a gimnáziumban, hanem az általános iskolában is aktívan kellene tanítani a diákoknak azt, hogy miként tudnák a leghatékonyabban használni a rendelkezésükre álló eszközöket. Rengeteg feladatot töredék idő alatt meg lehet oldani, ha segítünk önmagunkon. 

 

Mi az, ami motivál a nehezebb napokon?  

Lehet rosszul hangzik, de a legnagyobb motivációm a pénz. Ha dolgozok, akkor több van, ha nem, akkor kevesebb. És mivel minden is pénzbe kerül, ezért annyit dolgozok, amennyit csak bírok. Őszintén, én nem szeretnék 40 éves korom után aktívan dolgozni, akkor már csak a vállalkozásaimat és a befektetéseimet szeretném menedzselni, folyamatosan utazni, és jobbnál jobb dolgokat kipróbálni. 

 

Számodra mi a siker definíciója?   

Attól függ, hogy honnan nézzük. Marketingesként a siker definíciója számomra a szakmai ismertség és az elismertség. Webshop tulajdonosként a bevétel és a profit folyamatos növekedése úgy, hogy a költségek nem egyenes arányban nőnek. Márkatulajdonosként az, hogy minél több helyen jelen legyen a márkám, és közben profitot is termeljen. 

 

Mit üzennél az alumni társaidnak?   

Miénk a jövő. Az egyetlen ember, aki hátráltathat téged vagy gátat szabhat a sikereidnek, az te magad vagy. Ha te nem hiszel abban, hogy képes vagy rá, akkor más ezt hogy tegye meg?  

2021. 11. 02.

Hírek

Üzlet
myBRAND Centre For Excellence Kiválósági Mentorközpont tavaszi szakmai találkozója a METU-n

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Metropolitan Egyetem által  közösen létrehozott MyBrand Centre for Excellence Kiválósági Mentorközpont – legutóbbi Pénzmúzeumi látogatás után – március 3-án a METU főépületében rendezték meg a tavaszi ösztöndíjas szakmai találkozót...

mybrand-centre-for-excellence-szakmai-talalkozo-kep

myBRAND Centre For Excellence Kiválósági Mentorközpont tavaszi szakmai találkozója a METU-n

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Metropolitan Egyetem által &n …

Üzlet
Művészet
METU-s alkotók a WPO csomagolástervezés világversenyén

Négy METU-s hallgató is figyelmet kapott a WPO 2022 WorldStar Student Award - Csomagolástervezési Világversenyén.

csomagolastervezesi-vilagverseny-kep

METU-s alkotók a WPO csomagolástervezés világversenyén

Négy METU-s hallgató is figyelmet kapott a WPO 2022 WorldStar Student Award - Cs …

Művészet
Művészet
Sikeresen lezajlott a METU projekt hét

ikeresen lezajlott a 3 napos METU Projekthét, mely során a diákoknak kisebb csoportokban két, különböző léptékű téralkotást kellett létrehozniuk.

terben-zajlott-pillanatok-metu-projekt-het-kep

Sikeresen lezajlott a METU projekt hét

ikeresen lezajlott a 3 napos METU Projekthét, mely során a diákoknak kisebb csop …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk.”

- állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a térképeink segítségével láthatóvá tegye világunk rejtett összefüggéseit.

geovizio-csizmadia-norbert-kep

„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk.”

- állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a tér …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
Kihirdették az első METUSCOPE magyar online filmszemle szakmai díjazottjait

A rövidfilmkategóriát a nemzetközi sikereket is elérő Agapé nyerte, az animációs filmek között pedig Petri György versének adaptációja, a Reggeli győzött.

BeleznaiMarkAgape

Kihirdették az első METUSCOPE magyar online filmszemle szakmai díjazottjait

A rövidfilmkategóriát a nemzetközi sikereket is elérő Agapé nyerte, az animációs …

Művészet
Művészet
Narancshéjból készült ruhát nézhetünk meg a Budapestre érkező GROW kiállításon

Március 13-25. között Magyarországra látogat az amszterdami Fashion for Good Museum GROW című pop-up kiállítása.

grow

Narancshéjból készült ruhát nézhetünk meg a Budapestre érkező GROW kiállításon

Március 13-25. között Magyarországra látogat az amszterdami Fashion for Good Mus …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
A gazdasági integráció geopolitikája a 21. században: megatrendek és megarégiók új kurzus a Budapesti Metropolitan Egyetem képzésein

A Budapesti Metropolitan Egyetemen új szabadon választható gyakorlati kurzus várja a geopolitika, a világrend alakulása, a pénz jövője iránt érdeklődő hallgatóinkat.

uj-kurzus-a-metun-csempe

A gazdasági integráció geopolitikája a 21. században: megatrendek és megarégiók új kurzus a Budapesti Metropolitan Egyetem képzésein

A Budapesti Metropolitan Egyetemen új szabadon választható gyakorlati kurzus vár …

KommunikációTurizmusÜzlet
Üzlet
Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság vezetőjének előadása a METU-n

A Budapesti Metropolitan Egyetemen tartott előadást Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság vezetője.

metu-balatoni-andras-metu-eloadas-csempe

Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság vezetőjének előadása a METU-n

A Budapesti Metropolitan Egyetemen tartott előadást Balatoni András, a Magyar Ne …

Üzlet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...