Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility ALUMNI HALLGATÓNK, GYARMATI LILI GONDOLATAI #METUALUMNISTORIES | Budapesti Metropolitan Egyetem

ALUMNI HALLGATÓNK, GYARMATI LILI GONDOLATAI #METUALUMNISTORIES

Frissen indult sorozatunk, a #metuALUMNIstories a METU örökdiákjairól szól, akik értékes gondolataikat, emlékeiket osztják meg az egyetemmel és szakmai történetükkel kapcsolatban. Mi a legnagyobb tanulság, amire a METU megtanította őket? Hogyan definiálnák a sikert? Milyen kihívásokkal szembesülnek a gyorsan változó 21. században, és hogyan próbálják ezeket leküzdeni? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ a #metuALUMNIstories. Fogadjátok szeretettel Gyarmati Lili történetét!         


 

Mikor és miért választottad a METU-t, mit tanultál?  

2014-ben, az ELTE-n szerzett filmes alapdiplomám és egy fél éves dániai tartózkodás után jelentkeztem a METU-ra  ekkorra tisztázódott bennem, hogy a filmes történetmesélésen belül a vágás az, amely a legjobban vonz. Akkoriban a METU-ra járó volt csoporttársaim rengeteg jót meséltek a képzésről, ez inspirált főleg a választásomban. 

 

Milyen szóval jellemeznéd a karrierutadat? Mesélj is róla! Hol helyezkedtél el, mi volt a feladatköröd?  

A film egy egészen korai szerelem volt nálam, 14-15 éves korom óta koncentráltan erre a pályára készültem. A gimnázium alatt filmes önképzőkörökre jártam, részt vettem alkotóként egy video art kiállításon is 2008-ban a Millenárison, ezután az ELTE szabadbölcsészet szakán szereztem meg az alapdiplomámat filmművészet, filmtörténet szakirányon, majd fél évet töltöttem egy dániai képzésen, ahol szintén filmre és fotóra koncentráltam. Mindeközben már több kisfilmben közreműködtem, voltak ezek között vizsgafilmek és munkamegkeresések is. A TEVA Magyarországnak készített reklámfilm, amiben vágóként dolgoztam, 2012-ben International Best Practice-díjat is kapott, ezután kezdett egyértelmű lenni számomra, hogy a vágás az, ami igazán érdekel. A METU-ról rengeteg pozitív visszajelzést kaptam odajáró volt csoporttársaimtól, ezért egyértelmű volt, hogy ott szeretném folytatni a tanulást, és egyáltalán nem csalódtam. Remek, a szakmában aktívan dolgozó tanári gárda tanított minket Miklós Mari vezetésével. A diploma megszerzése után egy hazai filmes cégnél helyezkedtem el vágóként és vágóasszisztensként, ahol hamar bedobtak a mélyvízbe: lehetőségem volt nemzetközi ügyfelek reklámfilmjein  Coca-Cola, Telekom, Tesco Skoda  dolgozni, de nagyjátékfilmekben is asszisztáltam. A METU-n szerzett tudásom nagyon jó alapot adott, hogy megálljam a helyem ezekben a projektekben, illetve nagyon hálás vagyok Gothár Mártonnak, hogy friss diplomásként megbízott bennem és az akkori tudásomban. A mozgókép mellett ekkor már a fotózás is nagyon érdekelt, ezért 2019-ben a Londoni Művészeti Egyetemen elvégeztem egy egyéves, gyakorlatorientált fotós képzést is, ahol rengetegszer kiemelték, hogy a mozgóképes tudás ma már a fotósok piacán is hatalmas előnyt jelent, sőt. 2020-ban, a Covid-19 járvány miatt hazaköltöztem és jelenleg egy boutique kreatív ügynökségnél dolgozok média menedzser pozícióban, ahol nagyon jól tudom ötvözni a METU-n és a Londonban megszerzett mozgóképi, illetve fotós tudásomat. 

 

Mi okozza számodra a legnagyobb kihívást a gyorsan változó 21. században, és hogyan próbálod leküzdeni?  

Úgy gondolom, manapság hatalmas a verseny a kreatív piacon is, ezért fontos, hogy az ember minél átfogóbb technikai tudással is rendelkezzen a kreativitás mellett. Ezért is örültem nagyon, hogy mind a METU-n, mind külföldön a kreatív látásmód mellett a technikai fortélyokra is igen nagy hangsúly került, ezért magabiztosan tudom megvalósítani azt, amit elképzelek, amely elengedhetetlen a mai, hihetetlenül gyorsan változó és egyúttal egyre kiszámíthatatlanabb világban. 

 

Meséld el egy meghatározó, METU-hoz fűződő emlékedet! 
A METU-n a rengeteg tudás és izgalmas projekt mellett egy másik fontos esemény is történt velem: egyik csoporttársam személyében megtaláltam azt az embert, akivel azóta is közösen építjük a jövőnket, úgyhogy nemcsak a karrieremben, hanem a magánéletemben is mérföldkő volt az itt töltött két év. 

 

Számodra mi a siker definíciója?  
Amikor olyan dolgokon dolgozhatok, amelyek inspirálnak és örömöt okoznak, így a munka kényszer helyett egy kreatív alkotófolyamat. 

 

Mit üzennél az alumni társaidnak?   
Nagyon inspiráló embereket ismertem meg a METU-n töltött időszak alatt, remélem, hogy mindannyian megtalálták a saját helyüket és útjukat, amelynek hiszem, hogy fontos állomása volt az együtt töltött idő. 

 

Mit jelent neked a “METU-s egykor, METU-s örökké” szlogen?  
Nekem talán azt, hogy amilyen tudást megszerzünk, az mindig velünk marad. Nekem rengeteg tudást és élményt adott az itt töltött két év. 

 

Egy elgondolkodtató kérdéssel is készültünk: milyen képzeletbeli világot vagy helyet látogatnál meg szívesen? 
Egy olyat, ahol több idő van az embernek kreatív projektekre és ahol egy kicsit lassabban telik az idő, hiszen annyi mindent kellene megnézni, megfogni, megtapasztalni, hogy néha kevésnek tűnik, hogy csak 24 órából áll egy nap. :) 

2022. 01. 10.

Hírek

A METU SZERVEZÉSÉBEN NEMZETKÖZI KONFERENCIÁRA KERÜLT SOR PRÁGÁBAN

A Budapesti Metropolitan Egyetem által létrehozott „Joint Special Course” program záró konferenciáját múlt héten rendezte meg a Budapesti Metropolitan Egyetem a prágai Metropolitan Egyetemen.

v4

A METU SZERVEZÉSÉBEN NEMZETKÖZI KONFERENCIÁRA KERÜLT SOR PRÁGÁBAN

A Budapesti Metropolitan Egyetem által létrehozott „Joint Special Course” progra …

Üzlet
myBRAND Centre For Excellence Kiválósági Mentorközpont tavaszi szakmai találkozója a METU-n

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Metropolitan Egyetem által  közösen létrehozott MyBrand Centre for Excellence Kiválósági Mentorközpont – legutóbbi Pénzmúzeumi látogatás után – március 3-án a METU főépületében rendezték meg a tavaszi ösztöndíjas szakmai találkozót...

mybrand-centre-for-excellence-szakmai-talalkozo-kep

myBRAND Centre For Excellence Kiválósági Mentorközpont tavaszi szakmai találkozója a METU-n

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Metropolitan Egyetem által &n …

Üzlet
Művészet
METU-s alkotók a WPO csomagolástervezés világversenyén

Négy METU-s hallgató is figyelmet kapott a WPO 2022 WorldStar Student Award - Csomagolástervezési Világversenyén.

csomagolastervezesi-vilagverseny-kep

METU-s alkotók a WPO csomagolástervezés világversenyén

Négy METU-s hallgató is figyelmet kapott a WPO 2022 WorldStar Student Award - Cs …

Művészet
Művészet
Sikeresen lezajlott a METU projekt hét

ikeresen lezajlott a 3 napos METU Projekthét, mely során a diákoknak kisebb csoportokban két, különböző léptékű téralkotást kellett létrehozniuk.

terben-zajlott-pillanatok-metu-projekt-het-kep

Sikeresen lezajlott a METU projekt hét

ikeresen lezajlott a 3 napos METU Projekthét, mely során a diákoknak kisebb csop …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk.”

- állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a térképeink segítségével láthatóvá tegye világunk rejtett összefüggéseit.

geovizio-csizmadia-norbert-kep

„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk.”

- állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a tér …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
Kihirdették az első METUSCOPE magyar online filmszemle szakmai díjazottjait

A rövidfilmkategóriát a nemzetközi sikereket is elérő Agapé nyerte, az animációs filmek között pedig Petri György versének adaptációja, a Reggeli győzött.

BeleznaiMarkAgape

Kihirdették az első METUSCOPE magyar online filmszemle szakmai díjazottjait

A rövidfilmkategóriát a nemzetközi sikereket is elérő Agapé nyerte, az animációs …

Művészet
Művészet
Narancshéjból készült ruhát nézhetünk meg a Budapestre érkező GROW kiállításon

Március 13-25. között Magyarországra látogat az amszterdami Fashion for Good Museum GROW című pop-up kiállítása.

grow

Narancshéjból készült ruhát nézhetünk meg a Budapestre érkező GROW kiállításon

Március 13-25. között Magyarországra látogat az amszterdami Fashion for Good Mus …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
A gazdasági integráció geopolitikája a 21. században: megatrendek és megarégiók új kurzus a Budapesti Metropolitan Egyetem képzésein

A Budapesti Metropolitan Egyetemen új szabadon választható gyakorlati kurzus várja a geopolitika, a világrend alakulása, a pénz jövője iránt érdeklődő hallgatóinkat.

uj-kurzus-a-metun-csempe

A gazdasági integráció geopolitikája a 21. században: megatrendek és megarégiók új kurzus a Budapesti Metropolitan Egyetem képzésein

A Budapesti Metropolitan Egyetemen új szabadon választható gyakorlati kurzus vár …

KommunikációTurizmusÜzlet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...