Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility ALMÁSI-TÓTH ANDRÁS DLA | Budapesti Metropolitan Egyetem

ALMÁSI-TÓTH ANDRÁS DLA

színház-és operarendező, egyetemi docens, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Opera Programjának vezetője

1997-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező szakán, ahol 2006-ban szerezte meg a doktori fokozatát. A disszertációjából az operai színjáték alapproblémáival foglalkozó tankönyv készült, „Opera-egy zárt világ” címmel (Typotex, 2008), ami azóta több magyarországi egyetem tantervében szerepel szakirodalomként. 2010-től az opera műfajára specializálódott tevékenysége, számos kortárs opera létrejöttében vesz részt, a rendezői operajátszást kutatja, operarendezései rendszeresen műsoron vannak a Magyar Állami Operaház /Erkel Színház-ban, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Solti György termében, a Wroclawi Operaházban, a BMC-ben.
Rendezői tevékenysége mellett több, mint 30 prózai, zenés és balett előadás dramaturgjaként dolgozott. Librettot írt Bella Máté: A tavasz ébredése és Vajda Gergely Barbie Blue című operájához. Két drámája jelent meg nyomtatásban.
2006-ban Örkény István Drámaírói Ösztöndíjban részesült. 2010-ben Vámos László Díjat kapott.