Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Az államvizsga menete, tippek, a helyes etikett | Budapesti Metropolitan Egyetem

Az államvizsga menete, tippek, a helyes etikett

Az államvizsga menete, tippek, a helyes etikett  


Az egyetemi évek kihívásainak csúcspontja az államvizsga - nem csoda, hogy a legtöbb diák kis tanácstalanságot vagy szorongást érez a vizsgák közeledtével.  

Miből is áll, és hogyan fest a záróvizsga a valóságban? Cikkünkből megtudhatod a legfontosabb tudnivalókat, amik segíthetnek a sikeres államvizsga felkészülésben! 

 államvizsga tippek, felkészülés

  

Mi az az államvizsga? 

Az államvizsga az egyetemi, főiskolai tanulmányok utolsó próbatétele. Az államvizsgán csak az abszolvált hallgatók vehetnek részt (akik már minden kreditet és mintantervben szereplő tantárgyat teljesítettek), illetve, akiknek szakdolgozata - művészeti képzések esetén diplomamunkája - a határidőn belüli leadás után legalább elégséges értékelést kapott. 

A záróvizsgán a hallgató egy oktatókból és szakemberekből álló bizottság előtt mutatja be szakdolgozat kutatásának eredményeit, és az elmúlt években megszerzett tudását. A bizottság egy elnökből, egy vendégelnökből, illetve bizottsági tag(ok)ból áll, akik között jellemzően a vizsgázó diákok szakdolgozat konzulense is szerepel.  

  

A záróvizsga menete, részei 

A záróvizsga részei és pontos menete az adott felsőoktatási intézménytől, képzéstől és szaktól függően változó. Ami biztosan részét képezi majd a vizsgának, az a szakdolgozat vagy diplomamunka bemutatása és megvédése, és ezt egészíthetik ki a tételek alapján tett szóbeli felelet, szakmai kérdések megválaszolása vagy egyéb feladatok. 

  

Szakdolgozat védés, prezentáció  

Az államvizsga általában a hallgató szakdolgozatának vagy diplomamunkájának prezentációjával kezdődik, amelyben röviden bemutatja saját kutatását és annak eredményeit. 

A bizottság tagjai a prezentációt követően kérdéseket tehetnek fel a szakdolgozatírás és kutatás folyamatáról, elméleti hátteréről, illetve kapcsolódó szakmai témákról.  

A védésre való felkészüléshez segítséget nyújthatnak a konzulens által, illetve bírálatban adott visszajelzések, kérdések is.  

Tipp (főként szorongósabb) hallgatóknak: A szakdolgozatod témáját valószínűleg te ismered legmélyebben - a védést fogd fel inkább úgy, mint egy érdekes szakmai beszélgetést, ahol megoszthatod a számodra érdekes témáról szerzett izgalmas eredményeket! 


Szóbeli vizsga tételekből, szakmai felelet 

Az államvizsga soron következő pontja jellemzően a szóbeli vizsga, amelyen a hallgató a tanulmányok alatt elsajátított tudásáról tehet számot.  

Ennek egyik, hagyományosabb módja a tételhúzás: itt előre megadott, különböző tantárgyakat és témákat lefedő tételek közül húz egyet vagy többet a hallgató, majd rövid felkészülési idő után következik a felelet, illetve a bizottság is felteheti a kapcsolódó kérdéseket. 

Vannak olyan képzések is, ahol tételhúzás helyett csak a bizottság tagjai tesznek fel szakmai kérdéseket, illetve, ahol egyáltalán nincs külön szakmai felelet. 

Tipp: A szóbeli vizsga anyagait érdemes már a félév elején elkezdeni kidolgozni, hogy mindenre elég idő maradjon. A tételeket akár diáktársaiddal is feloszthatjátok egymás között! 

 

myBRAND záróvizsga a METU-n 

myBRAND a Budapesti Metropolitan Egyetem egyedülálló, gyakorlati tudás megszerzésére fókuszáló oktatási módszere, amely hazánkban elsőként, a nemzetközi felsőoktatási trendekhez illeszkedő portfólió alapú képzési rendszert követi. 

A myBRAND záróvizsga abban különbözik a hagyományos államvizsgától, hogy a szakdolgozat védés, tételhúzás és felelet mellet a hallgatók saját brandjüket, azaz márkájukat is bemutatják oktatóiknak egy prezentáció formájában. 

Ez a hallgató személyes portfóliója, amely olyan, akár egy színes önéletrajz. A myBRAND portfólió segítségével a hallgatók egyetemi éveik során készített, valódi szakmai anyagokkal mutathatják be, milyen képességeket sajátítottak el, amelynek később az álláskeresés és állásinterjúk során is hasznát veszik majd. 

  záróvizsga menete


Záróvizsga - gyakori kérdések 

 

Mennyi ideig tart az államvizsga? 

Egy felelet jellemzően 20 – 45 percig tart, attól függően, hogy a szakdolgozat védés mellett a vizsga milyen egyéb részekből, feladatokból épül fel. Az egész záróvizsga hossza az aznapra beosztott hallgatók létszámától függ. A várható eredményhirdetés időpontját általában reggel vagy a nap folyamán osztják meg a hallgatókkal. 

 

Mi történik a sikeres államvizsga után?  

A záróvizsga eredményhirdetése a záróvizsganap végén van, miután az összes beosztott hallgató vizsgája lezajlott, ezen azonban nem kötelező a részvétel 

A sikeres államvizsgát igazoló oklevelet és az eredményeket a hallgatók elsőként elektronikus formában kapják meg, majd a nyomtatott oklevelet a diplomaátadó ünnepségen vagy az intézmény tanulmányi osztályán vehetik át. 

A hallgatói jogviszony az adott félév utolsó napján szűnik meg. 


Hogyan öltözködjünk?  

Az államvizsgára, csakúgy, mint az érettségikre vagy állásinterjúkra, elegáns és visszafogott öltözet javasolt.  

Ideális női öltözék lehet egy kosztüm, egy elegáns nadrág vagy nem túl rövid szoknya, fehér blúzzal vagy inggel kombinálva, míg a férfiaknak egy öltöny és fehér ing a legjobb választás, mindezt egy elegáns alkalmi cipővel. 

 

 Diploma nyelvvizsga nélkül - lehetséges? 

A 2022 nyarán diplomázók számára már nincsen nyelvvizsga-amnesztia, azaz a hallgatók diplomájukat csak a nyelvtudást bizonyító dokumentumok bemutatása után kaphatják kézhez. 

Amennyiben valaki az államvizsga idején még nem rendelkezik a követelményeknek megfelelő nyelvvizsgával, a nyelvvizsgát igazoló okirat bemutatásától számított harminc napon belül a Hallgatói Szolgáltatások kiállítja és kiadja annak, aki sikeres záróvizsgát tett. 

 

Ismerd meg a METU képzéseit! 

2023. 10. 05.

Hírek

categories.hallgatoink

Az Erasmus+ mobilitási programot népszerűsítő rendezvényeket szervezett a Nemzetközi Koordinációs Iroda, hogy a METU minél több hallgatója és munkatársa értesüljön változatos mobilitási lehetőségeinkről.

erahír

Az Erasmus+ mobilitási programot népszerűsítő rendezvényeket szervezett a Nemzet …

categories.hallgatoink
Művészet

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete egyetemünkön arculatuk megújításához grafikai pályázatot hirdetett...

sajtihírcsempike

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete egyetemünkön& …

Művészet
Művészet
Egyedülálló nemzetközi kiállításnak ad otthont a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara

Innovatív kiállítás mutatja be a közérdekű design világát

design

Egyedülálló nemzetközi kiállításnak ad otthont a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara

Innovatív kiállítás mutatja be a közérdekű design világát …

Művészet
Jelentős tudományos kapcsolatrendszerrel rendelkező rektor a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetemen 2023. október 1-től Prof. Dr. Kocziszky György tölti be a rektori pozíciót.

kinevezés_

Jelentős tudományos kapcsolatrendszerrel rendelkező rektor a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetemen 2023. október 1-től Prof. Dr. Kocziszky Györg …

Üzlet
MNB Kiválósági Fesztivál

A Magyar Nemzeti Bank meghívja a gazdasági képzési területen tanulókat az MNB Kiválósági Fesztiváljára.

success_fest

MNB Kiválósági Fesztivál

A Magyar Nemzeti Bank meghívja a gazdasági képzési területen tanulókat az MNB Ki …

Üzlet
KommunikációTurizmusÜzlet
A jövő a felelős és regeneratív turizmusé

A Budapesti Metropolitan Egyetem Turizmus Intézete nemzetközi konferenciát rendezett a turizmus világnapja alkalmából

meturizmus

A jövő a felelős és regeneratív turizmusé

A Budapesti Metropolitan Egyetem Turizmus Intézete nemzetközi konferenciát rende …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
METU a Budapest Design Week-en

Idén ősszel ismét csatlakozik a METU a Budapest Design Week-hez 4 saját programmal.

BDW-csemp

METU a Budapest Design Week-en

Idén ősszel ismét csatlakozik a METU a Budapest Design Week-hez 4 saját programm …

Művészet
Művészet
METU-s oktatónk alkotásait is kiállították New Yorkban ​

Ajkai Dávid, a METU Fotográfia szak oktatójának munkája is szerepelt a PHOTO COUTURE Kortárs magyar fotóművészeti kiállításon New Yorkban, a Liszt Ferenc Intézet szervezésében. ​

Ajkai Dávid

METU-s oktatónk alkotásait is kiállították New Yorkban ​

Ajkai Dávid, a METU Fotográfia szak oktatójának munkája is szerepelt a PHOTO COU …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...