Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Az államvizsga menete, tippek, a helyes etikett | Budapesti Metropolitan Egyetem

Az államvizsga menete, tippek, a helyes etikett

Az államvizsga menete, tippek, a helyes etikett  


Az egyetemi évek kihívásainak csúcspontja az államvizsga - nem csoda, hogy a legtöbb diák kis tanácstalanságot vagy szorongást érez a vizsgák közeledtével.  

Miből is áll, és hogyan fest a záróvizsga a valóságban? Cikkünkből megtudhatod a legfontosabb tudnivalókat, amik segíthetnek a sikeres államvizsga felkészülésben! 

 államvizsga tippek, felkészülés

  

Mi az az államvizsga? 

Az államvizsga az egyetemi, főiskolai tanulmányok utolsó próbatétele. Az államvizsgán csak az abszolvált hallgatók vehetnek részt (akik már minden kreditet és mintantervben szereplő tantárgyat teljesítettek), illetve, akiknek szakdolgozata - művészeti képzések esetén diplomamunkája - a határidőn belüli leadás után legalább elégséges értékelést kapott. 

A záróvizsgán a hallgató egy oktatókból és szakemberekből álló bizottság előtt mutatja be szakdolgozat kutatásának eredményeit, és az elmúlt években megszerzett tudását. A bizottság egy elnökből, egy vendégelnökből, illetve bizottsági tag(ok)ból áll, akik között jellemzően a vizsgázó diákok szakdolgozat konzulense is szerepel.  

  

A záróvizsga menete, részei 

A záróvizsga részei és pontos menete az adott felsőoktatási intézménytől, képzéstől és szaktól függően változó. Ami biztosan részét képezi majd a vizsgának, az a szakdolgozat vagy diplomamunka bemutatása és megvédése, és ezt egészíthetik ki a tételek alapján tett szóbeli felelet, szakmai kérdések megválaszolása vagy egyéb feladatok. 

  

Szakdolgozat védés, prezentáció  

Az államvizsga általában a hallgató szakdolgozatának vagy diplomamunkájának prezentációjával kezdődik, amelyben röviden bemutatja saját kutatását és annak eredményeit. 

A bizottság tagjai a prezentációt követően kérdéseket tehetnek fel a szakdolgozatírás és kutatás folyamatáról, elméleti hátteréről, illetve kapcsolódó szakmai témákról.  

A védésre való felkészüléshez segítséget nyújthatnak a konzulens által, illetve bírálatban adott visszajelzések, kérdések is.  

Tipp (főként szorongósabb) hallgatóknak: A szakdolgozatod témáját valószínűleg te ismered legmélyebben - a védést fogd fel inkább úgy, mint egy érdekes szakmai beszélgetést, ahol megoszthatod a számodra érdekes témáról szerzett izgalmas eredményeket! 


Szóbeli vizsga tételekből, szakmai felelet 

Az államvizsga soron következő pontja jellemzően a szóbeli vizsga, amelyen a hallgató a tanulmányok alatt elsajátított tudásáról tehet számot.  

Ennek egyik, hagyományosabb módja a tételhúzás: itt előre megadott, különböző tantárgyakat és témákat lefedő tételek közül húz egyet vagy többet a hallgató, majd rövid felkészülési idő után következik a felelet, illetve a bizottság is felteheti a kapcsolódó kérdéseket. 

Vannak olyan képzések is, ahol tételhúzás helyett csak a bizottság tagjai tesznek fel szakmai kérdéseket, illetve, ahol egyáltalán nincs külön szakmai felelet. 

Tipp: A szóbeli vizsga anyagait érdemes már a félév elején elkezdeni kidolgozni, hogy mindenre elég idő maradjon. A tételeket akár diáktársaiddal is feloszthatjátok egymás között! 

 

myBRAND záróvizsga a METU-n 

myBRAND a Budapesti Metropolitan Egyetem egyedülálló, gyakorlati tudás megszerzésére fókuszáló oktatási módszere, amely hazánkban elsőként, a nemzetközi felsőoktatási trendekhez illeszkedő portfólió alapú képzési rendszert követi. 

A myBRAND záróvizsga abban különbözik a hagyományos államvizsgától, hogy a szakdolgozat védés, tételhúzás és felelet mellet a hallgatók saját brandjüket, azaz márkájukat is bemutatják oktatóiknak egy prezentáció formájában. 

Ez a hallgató személyes portfóliója, amely olyan, akár egy színes önéletrajz. A myBRAND portfólió segítségével a hallgatók egyetemi éveik során készített, valódi szakmai anyagokkal mutathatják be, milyen képességeket sajátítottak el, amelynek később az álláskeresés és állásinterjúk során is hasznát veszik majd. 

  záróvizsga menete


Záróvizsga - gyakori kérdések 

 

Mennyi ideig tart az államvizsga? 

Egy felelet jellemzően 20 – 45 percig tart, attól függően, hogy a szakdolgozat védés mellett a vizsga milyen egyéb részekből, feladatokból épül fel. Az egész záróvizsga hossza az aznapra beosztott hallgatók létszámától függ. A várható eredményhirdetés időpontját általában reggel vagy a nap folyamán osztják meg a hallgatókkal. 

 

Mi történik a sikeres államvizsga után?  

A záróvizsga eredményhirdetése a záróvizsganap végén van, miután az összes beosztott hallgató vizsgája lezajlott, ezen azonban nem kötelező a részvétel 

A sikeres államvizsgát igazoló oklevelet és az eredményeket a hallgatók elsőként elektronikus formában kapják meg, majd a nyomtatott oklevelet a diplomaátadó ünnepségen vagy az intézmény tanulmányi osztályán vehetik át. 

A hallgatói jogviszony az adott félév utolsó napján szűnik meg. 


Hogyan öltözködjünk?  

Az államvizsgára, csakúgy, mint az érettségikre vagy állásinterjúkra, elegáns és visszafogott öltözet javasolt.  

Ideális női öltözék lehet egy kosztüm, egy elegáns nadrág vagy nem túl rövid szoknya, fehér blúzzal vagy inggel kombinálva, míg a férfiaknak egy öltöny és fehér ing a legjobb választás, mindezt egy elegáns alkalmi cipővel. 

 

 Diploma nyelvvizsga nélkül - lehetséges? 

A 2022 nyarán diplomázók számára már nincsen nyelvvizsga-amnesztia, azaz a hallgatók diplomájukat csak a nyelvtudást bizonyító dokumentumok bemutatása után kaphatják kézhez. 

Amennyiben valaki az államvizsga idején még nem rendelkezik a követelményeknek megfelelő nyelvvizsgával, a nyelvvizsgát igazoló okirat bemutatásától számított harminc napon belül a Hallgatói Szolgáltatások kiállítja és kiadja annak, aki sikeres záróvizsgát tett. 

 

Ismerd meg a METU képzéseit! 

2024. 05. 21.

Hírek

Művészet
Íme, az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjasai!

Három kategóriában kerültek átadásra az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjai.

metcsempehír

Íme, az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjasai!

Három kategóriában kerültek átadásra az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és kö …

Művészet
Kárpát-medencei Rektori Konferencia a Budapesti Metropolitan Egyetemen

Cél a kárpát-medencei értékek globális láthatóságának növelése A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) adott otthont a Magyar Rektori Konferenciával (MRK) közösen szervezett Kárpát-medencei Rektori Konferenciának és kerekasztal beszélgetésnek 2024...

aláírós

Kárpát-medencei Rektori Konferencia a Budapesti Metropolitan Egyetemen

Cél a kárpát-medencei értékek globális …

Művészet
Animáció mesterszakos hallgatóink készítettek animációs rövidfilmeket a Pagony kiadónak

A Budapesti Metropolitan Egyetem elsőéves Animáció mesterszakos hallgatói, az őszi féléves Tervezés kurzus keretében olvasást népszerűsítő animációs rövidfilmeket készítettek a Pagony kiadó számára...

pagobyhír

Animáció mesterszakos hallgatóink készítettek animációs rövidfilmeket a Pagony kiadónak

A Budapesti Metropolitan Egyetem elsőéves Animáció mestersz …

Művészet
Művészet
METU-s siker a 31. Stuttgarti Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon

METU-s siker a 31. Stuttgarti Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon

Oliver_orias

METU-s siker a 31. Stuttgarti Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon

METU-s siker a 31. Stuttgarti Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon …

Művészet
A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

foto20240502

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan …

Művészet
METU X Artus Stúdió előadás: Kérész Művek 81. - Hasítunk

A Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói és az Artus közös performansza

metuartus1

METU X Artus Stúdió előadás: Kérész Művek 81. - Hasítunk

A Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói és az Artus közös performansza …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
A METU oktatóinak előadása a XII. Nemzetközi Médiatudományi Konferencián

A METU oktatóinak előadása a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem által szervezett XII. Nemzetközi Médiatudományi Konferencián

médiakonfeneciahircsempe

A METU oktatóinak előadása a XII. Nemzetközi Médiatudományi Konferencián

A METU oktatóinak előadása a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem által szervezett …

KommunikációTurizmusÜzlet
Üzlet
A környezetvédelem kulcsa a tudás és szemléletformálás

A környezetvédelem kulcsa a tudás és szemléletformálásStratégiai megállapodást kötött a METU és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók SzövetségeA Budapesti Metropolitan Egyetem - mint az ország legnagyobb magánegyeteme - hosszútávú együttműködésről írt alá megállapodást a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségével...

1232131525

A környezetvédelem kulcsa a tudás és szemléletformálás

A környezetvédelem kulcsa a tudás és szemléletf …

Üzlet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...