Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Az államvizsga menete, tippek, a helyes etikett | Budapesti Metropolitan Egyetem

Az államvizsga menete, tippek, a helyes etikett

Az államvizsga menete, tippek, a helyes etikett  


Az egyetemi évek kihívásainak csúcspontja az államvizsga - nem csoda, hogy a legtöbb diák kis tanácstalanságot vagy szorongást érez a vizsgák közeledtével.  

Miből is áll, és hogyan fest a záróvizsga a valóságban? Cikkünkből megtudhatod a legfontosabb tudnivalókat, amik segíthetnek a sikeres államvizsga felkészülésben! 

 államvizsga tippek, felkészülés

  

Mi az az államvizsga? 

Az államvizsga az egyetemi, főiskolai tanulmányok utolsó próbatétele. Az államvizsgán csak az abszolvált hallgatók vehetnek részt (akik már minden kreditet és mintantervben szereplő tantárgyat teljesítettek), illetve, akiknek szakdolgozata - művészeti képzések esetén diplomamunkája - a határidőn belüli leadás után legalább elégséges értékelést kapott. 

A záróvizsgán a hallgató egy oktatókból és szakemberekből álló bizottság előtt mutatja be szakdolgozat kutatásának eredményeit, és az elmúlt években megszerzett tudását. A bizottság egy elnökből, egy vendégelnökből, illetve bizottsági tag(ok)ból áll, akik között jellemzően a vizsgázó diákok szakdolgozat konzulense is szerepel.  

  

A záróvizsga menete, részei 

A záróvizsga részei és pontos menete az adott felsőoktatási intézménytől, képzéstől és szaktól függően változó. Ami biztosan részét képezi majd a vizsgának, az a szakdolgozat vagy diplomamunka bemutatása és megvédése, és ezt egészíthetik ki a tételek alapján tett szóbeli felelet, szakmai kérdések megválaszolása vagy egyéb feladatok. 

  

Szakdolgozat védés, prezentáció  

Az államvizsga általában a hallgató szakdolgozatának vagy diplomamunkájának prezentációjával kezdődik, amelyben röviden bemutatja saját kutatását és annak eredményeit. 

A bizottság tagjai a prezentációt követően kérdéseket tehetnek fel a szakdolgozatírás és kutatás folyamatáról, elméleti hátteréről, illetve kapcsolódó szakmai témákról.  

A védésre való felkészüléshez segítséget nyújthatnak a konzulens által, illetve bírálatban adott visszajelzések, kérdések is.  

Tipp (főként szorongósabb) hallgatóknak: A szakdolgozatod témáját valószínűleg te ismered legmélyebben - a védést fogd fel inkább úgy, mint egy érdekes szakmai beszélgetést, ahol megoszthatod a számodra érdekes témáról szerzett izgalmas eredményeket! 


Szóbeli vizsga tételekből, szakmai felelet 

Az államvizsga soron következő pontja jellemzően a szóbeli vizsga, amelyen a hallgató a tanulmányok alatt elsajátított tudásáról tehet számot.  

Ennek egyik, hagyományosabb módja a tételhúzás: itt előre megadott, különböző tantárgyakat és témákat lefedő tételek közül húz egyet vagy többet a hallgató, majd rövid felkészülési idő után következik a felelet, illetve a bizottság is felteheti a kapcsolódó kérdéseket. 

Vannak olyan képzések is, ahol tételhúzás helyett csak a bizottság tagjai tesznek fel szakmai kérdéseket, illetve, ahol egyáltalán nincs külön szakmai felelet. 

Tipp: A szóbeli vizsga anyagait érdemes már a félév elején elkezdeni kidolgozni, hogy mindenre elég idő maradjon. A tételeket akár diáktársaiddal is feloszthatjátok egymás között! 

 

myBRAND záróvizsga a METU-n 

myBRAND a Budapesti Metropolitan Egyetem egyedülálló, gyakorlati tudás megszerzésére fókuszáló oktatási módszere, amely hazánkban elsőként, a nemzetközi felsőoktatási trendekhez illeszkedő portfólió alapú képzési rendszert követi. 

A myBRAND záróvizsga abban különbözik a hagyományos államvizsgától, hogy a szakdolgozat védés, tételhúzás és felelet mellet a hallgatók saját brandjüket, azaz márkájukat is bemutatják oktatóiknak egy prezentáció formájában. 

Ez a hallgató személyes portfóliója, amely olyan, akár egy színes önéletrajz. A myBRAND portfólió segítségével a hallgatók egyetemi éveik során készített, valódi szakmai anyagokkal mutathatják be, milyen képességeket sajátítottak el, amelynek később az álláskeresés és állásinterjúk során is hasznát veszik majd. 

  záróvizsga menete


Záróvizsga - gyakori kérdések 

 

Mennyi ideig tart az államvizsga? 

Egy felelet jellemzően 20 – 45 percig tart, attól függően, hogy a szakdolgozat védés mellett a vizsga milyen egyéb részekből, feladatokból épül fel. Az egész záróvizsga hossza az aznapra beosztott hallgatók létszámától függ. A várható eredményhirdetés időpontját általában reggel vagy a nap folyamán osztják meg a hallgatókkal. 

 

Mi történik a sikeres államvizsga után?  

A záróvizsga eredményhirdetése a záróvizsganap végén van, miután az összes beosztott hallgató vizsgája lezajlott, ezen azonban nem kötelező a részvétel 

A sikeres államvizsgát igazoló oklevelet és az eredményeket a hallgatók elsőként elektronikus formában kapják meg, majd a nyomtatott oklevelet a diplomaátadó ünnepségen vagy az intézmény tanulmányi osztályán vehetik át. 

A hallgatói jogviszony az adott félév utolsó napján szűnik meg. 


Hogyan öltözködjünk?  

Az államvizsgára, csakúgy, mint az érettségikre vagy állásinterjúkra, elegáns és visszafogott öltözet javasolt.  

Ideális női öltözék lehet egy kosztüm, egy elegáns nadrág vagy nem túl rövid szoknya, fehér blúzzal vagy inggel kombinálva, míg a férfiaknak egy öltöny és fehér ing a legjobb választás, mindezt egy elegáns alkalmi cipővel. 

 

 Diploma nyelvvizsga nélkül - lehetséges? 

A 2022 nyarán diplomázók számára már nincsen nyelvvizsga-amnesztia, azaz a hallgatók diplomájukat csak a nyelvtudást bizonyító dokumentumok bemutatása után kaphatják kézhez. 

Amennyiben valaki az államvizsga idején még nem rendelkezik a követelményeknek megfelelő nyelvvizsgával, a nyelvvizsgát igazoló okirat bemutatásától számított harminc napon belül a Hallgatói Szolgáltatások kiállítja és kiadja annak, aki sikeres záróvizsgát tett. 

 

Ismerd meg a METU képzéseit! 

2022. 10. 03.

Hírek

Szakváltás egyetemen belül vagy egyetemek között

A szakváltás egyetemen belül, de akár egyetemek között is megtörténhet, ám néhány dologgal érdemes tisztába kerülni a cselekvés előtt!

szakvaltas-egyetemen-belul

Szakváltás egyetemen belül vagy egyetemek között

A szakváltás egyetemen belül, de akár egyetemek között is megtörténhet, ám néhán …

Művészet
Megrendelések vs. szerelemprojektek – egy fotóművész szemszögéből

A METU Művész leszek! podcast negyedik vendége Földi Ádám, a METU Fotográfia BA alumnusa volt.

metu-muvesz-leszek-podcast-05-csempe

Megrendelések vs. szerelemprojektek – egy fotóművész szemszögéből

A METU Művész leszek! podcast negyedik vendége Földi Ádám, a METU Fotográfia BA …

Művészet
Művészet
Csomagolástervezési pályázaton vettek részt a METU tervezőgrafika alkotói

Az R-Water Kft. két márkájának csomagolástervezésére írt ki pályázatot a METU tervezőgrafikus hallgatói számára.

metu-rwater-csomagolastervezes-csempe

Csomagolástervezési pályázaton vettek részt a METU tervezőgrafika alkotói

Az R-Water Kft. két márkájának csomagolástervezésére írt ki pályázatot a METU te …

Művészet
Milyen egyetemre menjek?

Honnan tudom, hogy szeretem-e az adott szakot — egyáltalán milyen szakmák vannak? Íme az útmutató, ami megmutatja, milyen egyetemet válassz.

milyen-egyetemre-menjek-csempe

Milyen egyetemre menjek?

Honnan tudom, hogy szeretem-e az adott szakot — egyáltalán milyen szakmák vannak …

Művészet
METU filmes sikerek a Bujtor István Filmfesztiválon

Venczel Zsolt METU alkotó filmje nyerte meg kisjátékfilm kategória díját a Bujtor István Filmfesztiválon.

bujtor-istvan-filmfesztival-2022-csempe

METU filmes sikerek a Bujtor István Filmfesztiválon

Venczel Zsolt METU alkotó filmje nyerte meg kisjátékfilm kategória díját a Bujto …

Művészet
Művészet
Hol buliznak a művészek?

A METU Művész leszek! podcast negyedik vendége Czeglédi Zsombor, a METU Media design BA alumnusa volt.

podcast04-1

Hol buliznak a művészek?

A METU Művész leszek! podcast negyedik vendége Czeglédi Zsombor, a METU Media de …

Művészet
Üzlet
Value Methodology Associate oklevélben részesültek a METU hallgatói

A METU Értékelemzés tantárgyát teljesítő hallgatók Value Methodology Associate (VMA) minősítést szereztek.

vma-oklevel-csempe

Value Methodology Associate oklevélben részesültek a METU hallgatói

A METU Értékelemzés tantárgyát teljesítő hallgatók Value Methodology Associate ( …

Üzlet
Pályaválasztási tippek: Minek tanulj tovább?

Miben vagy jó? Minek tanulj tovább? A pályaválasztás legfontosabb eleme az önismeret. Tippeket adunk az egyetemválasztáshoz.

palyavalasztas-minek-tanuljak-tovabb-csempe

Pályaválasztási tippek: Minek tanulj tovább?

Miben vagy jó? Minek tanulj tovább? A pályaválasztás legfontosabb eleme az önism …

KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...