Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Államilag támogatott képzés abbahagyása: tandíj visszafizetése | Budapesti Metropolitan Egyetem

Államilag támogatott képzés abbahagyása: tandíj visszafizetése

Államilag támogatott képzés abbahagyása: tandíj visszafizetése

 

Állami ösztöndíjas hallgatónak lenni egyfajta kiváltság, ugyanis nem kell drága tandíjat fizetni. Ez viszont kötelezettségekkel jár: többek között azzal, hogy tanulni kell, elvégezni az adott képzést. Ellenkező esetben az állam visszakéri azt a pénzt, amit a hallgatóra fordított.  

Persze akadnak kivételek, és nem kell egyből megijedni, ha valakinek nem tetszett a szak, amit elkezdett. Cikkünkben összegyűjtöttük a fő tudnivalókat, amikkel államilag támogatott képzés abbahagyása esetén érdemes tisztában lenned! 


államilag támogatott képzés abbahagyása, tandíj ledolgozása, visszafizetése

 

Állami ösztöndíj 

Állami ösztöndíj alatt olyan képzési formát értünk, amikor a felsőoktatási intézménynek a magyar állam finanszírozza az oktatással járó (hallgatói) költségeket. Az önköltséges forma ellentéte. Mivel a képzés költségeit a hallgató helyett az állam átvállalja, bizonyos feltételeket vár el cserébe. Ezeket a kritériumokat nyilatkozatban vállalni kell, mielőtt létrejön a jogviszony. 

A magyar állami ösztöndíjjal támogatott képzés feltétele tehát az, hogy a hallgatók a beiratkozáskor írásban nyilatkozzanak a nemzeti felsőoktatási törvény által meghatározott követelmények vállalásáról. 


Az állami ösztöndíjas hallgató kötelezettségei 

Az állami ösztöndíjas hallgató kötelezettségeit a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (a továbbiakban: Nftv.) 48/A. §-a tartalmazza. Az Nftv. 48/A. §-a alapján a magyar állami ösztöndíjas hallgató a továbbiakra egyaránt köteles: 

 • az általa folytatott, magyar állami ösztöndíjjal támogatott adott képzésen a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott tanulmányi idő alatt, de legfeljebb a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott képzési idő másfélszeresén belül megszerezni az oklevelet (ún. oklevélszerzési határidő / kötelezettség), valamint 

 • az oklevél megszerzését követő húsz éven belül az általa állami ösztöndíjjal folytatott tanulmányok idejével megegyező időtartamban magyar joghatóság alatt álló munkáltatónál a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 5. §-ában meghatározott biztosítási jogviszonyt eredményező munkaviszonyt, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt fenntartani, vagy magyar joghatóság alatt vállalkozási tevékenységet folytatni (ún. hazai munkaviszony-fenntartási kötelezettség). 

Az oklevél megszerzésére rendelkezésre álló határidő az adott szak képzési idejének másfélszerese, ha ez tört részre jön ki, felfelé kell kerekíteni. A képzési és kimeneti követelmények szerinti képzési idő a 8/2013. (I. 30.) EMMI rendeletben, illetve a 18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendeletben van meghatározva. 

Konyhanyelven megfogalmazva az ösztöndíjas hallgató kettő fontos kötelezettséget vállal: 

 • Megszerzi az oklevelét (határidőn belül). 

 • Munkát vállal Magyarországon (az aktív állami ösztöndíjas félévekkel megegyező időtartamig). 

Amennyiben a feltételek nem teljesülnek, a jogszabály szankciókat határozhat meg, de meghatározott esetekben a hallgató mentesülhet a kötelezettségek teljesítése alól. 


Mikor kell visszafizetni a tandíjat? 

Amennyiben valaki legalább kettő állami ösztöndíjas félévet vett igénybe, de megszűnt a hallgatói jogviszonya, visszafizetési kötelezettséggel kell számolnia. Erről egy értesítést kapnak az érintettek, aminek kézhezvételétől számított 30 napon belül kell eleget tenni a visszafizetésnek, vagy mentességet kérni. 


A tandíj ledolgozása, visszafizetése 

Ha nem sikerül teljesíteni a feltételeket, és túl sok lenne a visszafizetendő tandíj, még mindig van egy biztos lehetőség: a munka. Az elmúlt években pedig ez is volt a jellemző út. A többség ugyanis inkább dolgozni megy, minthogy visszafizesse a teljes összeget. Ez pedig az állam számára sem akkora probléma, úgyhogy mindenki jól jár vele. Ilyenkor a “felhasznált” aktív féléveknek megfelelő időt kell eltölteni hazai munkaviszonyban. 


Mennyit kell fizetni? 

Általános esetben a képzés díjának 50%-át kell visszafizetni. Amennyiben viszont valaki megszerezte oklevelét, viszont nem tartott fent hazai munkaviszonyt, úgy az inflációval növelt, teljes tandíjat vissza kell fizetni. Ez pár százezer forinttól akár milliós nagyságrendű is lehet. A visszafizetési kötelezettség ugyanakkor részletfizetéssel is teljesíthető a jogszabály által meghatározott határidőig. 

Külön kérvényezés esetén az Oktatási Hivatal (OH) 

 • ötmillió forint alatti összegű állami ösztöndíj visszatérítési kötelezettsége esetén legfeljebb tíz évre szóló, 

 • ötmillió forint feletti összegű állami ösztöndíj visszatérítési kötelezettsége esetén legfeljebb tizenöt évre szóló részletfizetést engedélyez. 

A kérelem díja 3000 forint. 


Elvégeztem az egyetemet állami ösztöndíjjal, de külföldön helyezkednék el. Kell fizetnem? 

Gyakori kérdés lehet, mi történik akkor, ha valaki lelkiismeretesen lediplomázott, viszont nem itthon vállal munkát hosszú távon. Sajnos az aktív állami féléveket ebben az esetben is vissza kell fizetni a jogszabály szerint. Hiszen az állam a hallgatót azért fizeti, hogy a hazai gazdaságot erősítse. 

Persze rengeteg szakmai tapasztalatot lehet szerezni külföldön, amit később itthon is lehet kamatoztatni. Amennyiben valaki 5-10 évre is elmegy, de később ledolgozza a tandíját, ugyanúgy nem kell fizetnie. Csak akkor, ha 15-20-, vagy még több éven át más országban képzeli el a jövőjét. 


Mikor nem kell visszafizetni a tandíjat? 

Amennyiben valaki felsőoktatási szakképzésre, alapképzésre, vagy mesterképzésre járt, de egy aktív állami ösztöndíjas félév (osztatlan mesterképzés esetén két aktív félév) után befejezte, nincs fizetési kötelezettség. Ha pedig valaki egy éven belül szakot vált, és új jogviszonya keletkezik, szintén mentesülhet a korábbi képzés tandíja alól. Akár a munkáltató is átvállalhatja a tartozást. Mentesítés járhat külföldi tanulmányok esetén is, vagy akkor, ha a nyelvvizsga hiányzik, amit felnőttképzésben próbál megszerezni az illető. 

Néhány, jogszabályban meghatározott esetben a hallgató – kérelemre – részben, vagy egészben mentesülhet a kötelezettségek, illetve a szankciók alól. Idetartozhatnak a következő esetek: a volt hallgató 

 • három gyermeket szül, 
 • tartósan beteg, 
 • komolyabb baleset éri, 
 • önhibán kívüli, váratlan ok miatt nem tudta befejezni az egyetemet (pl. családi okok), vagy 
 • megváltozott munkaképességű. 

Az államilag támogatott képzéstől tehát nem kell félnie a felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak. Amennyiben valaki meggondolná magát, még időben visszaléphet, másrészről kérvények, kérvények és kérvények – számos oka lehet annak, hogy valaki nem tudta befejezni az adott szakot. 

Aki viszont igen, és megtalálta számításait, szinte teljesen új világ tárulhat elé diplomával a kezében. 


államilag támogatott képzés METU


Továbbtanulnál? Válaszd a METU-t! 

A Budapesti Metropolitan Egyetemen, azaz a METU-n segítünk, hogy mindenki olyan gyakorlati tudást szerezzen, ami a valódi életből vett kihívásokból építkezik, és igazi versenyelőnyt jelent a piacon. 

Számos képzés közül választhatsz, legyen szó a kommunikáció, üzlet, turizmus, vagy a művészet különböző területeiről. 


Fedezd fel képzéseinket, és találd meg saját utad! 

2022. 11. 25.

Hírek

A METU SZERVEZÉSÉBEN NEMZETKÖZI KONFERENCIÁRA KERÜLT SOR PRÁGÁBAN

A Budapesti Metropolitan Egyetem által létrehozott „Joint Special Course” program záró konferenciáját múlt héten rendezte meg a Budapesti Metropolitan Egyetem a prágai Metropolitan Egyetemen.

v4

A METU SZERVEZÉSÉBEN NEMZETKÖZI KONFERENCIÁRA KERÜLT SOR PRÁGÁBAN

A Budapesti Metropolitan Egyetem által létrehozott „Joint Special Course” progra …

Üzlet
myBRAND Centre For Excellence Kiválósági Mentorközpont tavaszi szakmai találkozója a METU-n

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Metropolitan Egyetem által  közösen létrehozott MyBrand Centre for Excellence Kiválósági Mentorközpont – legutóbbi Pénzmúzeumi látogatás után – március 3-án a METU főépületében rendezték meg a tavaszi ösztöndíjas szakmai találkozót...

mybrand-centre-for-excellence-szakmai-talalkozo-kep

myBRAND Centre For Excellence Kiválósági Mentorközpont tavaszi szakmai találkozója a METU-n

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Metropolitan Egyetem által &n …

Üzlet
Művészet
METU-s alkotók a WPO csomagolástervezés világversenyén

Négy METU-s hallgató is figyelmet kapott a WPO 2022 WorldStar Student Award - Csomagolástervezési Világversenyén.

csomagolastervezesi-vilagverseny-kep

METU-s alkotók a WPO csomagolástervezés világversenyén

Négy METU-s hallgató is figyelmet kapott a WPO 2022 WorldStar Student Award - Cs …

Művészet
Művészet
Sikeresen lezajlott a METU projekt hét

ikeresen lezajlott a 3 napos METU Projekthét, mely során a diákoknak kisebb csoportokban két, különböző léptékű téralkotást kellett létrehozniuk.

terben-zajlott-pillanatok-metu-projekt-het-kep

Sikeresen lezajlott a METU projekt hét

ikeresen lezajlott a 3 napos METU Projekthét, mely során a diákoknak kisebb csop …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk.”

- állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a térképeink segítségével láthatóvá tegye világunk rejtett összefüggéseit.

geovizio-csizmadia-norbert-kep

„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk.”

- állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a tér …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
Kihirdették az első METUSCOPE magyar online filmszemle szakmai díjazottjait

A rövidfilmkategóriát a nemzetközi sikereket is elérő Agapé nyerte, az animációs filmek között pedig Petri György versének adaptációja, a Reggeli győzött.

BeleznaiMarkAgape

Kihirdették az első METUSCOPE magyar online filmszemle szakmai díjazottjait

A rövidfilmkategóriát a nemzetközi sikereket is elérő Agapé nyerte, az animációs …

Művészet
Művészet
Narancshéjból készült ruhát nézhetünk meg a Budapestre érkező GROW kiállításon

Március 13-25. között Magyarországra látogat az amszterdami Fashion for Good Museum GROW című pop-up kiállítása.

grow

Narancshéjból készült ruhát nézhetünk meg a Budapestre érkező GROW kiállításon

Március 13-25. között Magyarországra látogat az amszterdami Fashion for Good Mus …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
A gazdasági integráció geopolitikája a 21. században: megatrendek és megarégiók új kurzus a Budapesti Metropolitan Egyetem képzésein

A Budapesti Metropolitan Egyetemen új szabadon választható gyakorlati kurzus várja a geopolitika, a világrend alakulása, a pénz jövője iránt érdeklődő hallgatóinkat.

uj-kurzus-a-metun-csempe

A gazdasági integráció geopolitikája a 21. században: megatrendek és megarégiók új kurzus a Budapesti Metropolitan Egyetem képzésein

A Budapesti Metropolitan Egyetemen új szabadon választható gyakorlati kurzus vár …

KommunikációTurizmusÜzlet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...