Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Alchhabi Nur / Nemzetközi gazdálkodás alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Alchhabi Nur / Nemzetközi gazdálkodás alapszak


Hogyan mutatnád be magad a nagyvilágnak? 

Az egyetem megtanította nekünk, hogy kudarc nélkül nincs siker, hiszen abból lehet a legtöbbet tanulni. Ez az én mottóm! 


Miért gondoltad annak idején, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem lesz a neked való iskola? 

A METU-t jól ismertem még gimis időszakomból, hiszen a testvérem ide járt belső építészet szakra és sokszor mentem be segíteni amikor szükségük volt rá (pl. 2016-ban kiállítás standot építeni). Ezek során sok baráti kapcsolat alakult ki, és nekem nagyon tetszett a szakok közötti együttműködés és az a családias hangulat, ezért biztosan tudtam, hogy ez a nekem való hely! 

A METU nyílt napokon szerzett tapasztalatok után döntöttem úgy, hogy itt adódott mindaz a lehetőség, ami által megtalálhatom azt, ami igazán érdekel: pályázatok, külföldi kapcsolatok és sok más lehetőségek mellet a METU egyben olyan közösséget alkot, aminek szívesen része lennék! 

Mi a kedvenc helyed a METU-n?  

A mi szakunk órái a Nagy Lajos campus körépületéhez kötődek, igy az a kedvencem. Az ebédlőben gyakran. Jó időben a kertben kialakított helyeken beszélgettünk, vagy csak üldögéltünk a pázsiton (jó kis nosztalgia). Nekem a barátok és a találkozások hiányoznak legjobban, az adta meg a helyeknek az különleges kötödést. 

Miért pont ezt a szakot választottad? 

A családi vállalkozásunkban nagyon sokszor segítettem, ami által sokat utaztam és sok emberrel kommunikáltam. Kis korom óta imádtam beleélni magam az üzleti élet világába. Mindig azt játszottam a barátaimmal, hogy egy nagy céget vezetünk és hogy milyen fajta nehézségekkel kell szembe szállni, hogy a cégünk ismert legyen világszerte. 

Milyen jó tanácsot adnál egy most felvételizőnek?  

Egyszerű! Azt válaszd, amit szeretettel csinálsz és amiben szeretnéd látni magad pár év múlva. 

A sok szakmai lehetőség mellet olyan kapcsolatok alakultak ki, mind szakon belül és kívül, amik által biztos sikerrel fogunk járni a jövőben. 

Mesélj kicsit a szakodról! 

Nemzetközi gazdálkodás a business világ legfőbb tudásával rendelkező szakirány, itt megismerheted a projektek menedzselését és levezetését, egyben a vállalatok elemzését szervezet és viselkedés alapján. Ezek a sikeres business világ kulcsfontosságú pontjai. 

Gyakorlat élesben. Minden gyakorlati órán olyan feladatokkal foglalkoztunk, melyek már az egyetem utáni években is ott fognak várni minket. 

Melyik a kedvenc tantárgyad és miért? 

Engem a nyelvek mindig is érdekeltek e mellet egy világjárónak tartom magam, ezért szeretem annyira az angol nyelvet mert bárhova megyek biztos vagyok benne, hogy tudni fogok kommunikálni az ottani lévő emberekkel. 

A vírushelyzet miatt, idén sokkal nagyobb hangsúlyt kap az online tanulás. Repüljünk vissza kicsit az időben: meséld el röviden a METU-hoz kapcsolódó kedvenc offline élményedet! 

Elsősorban a közösség, amit kiemelnék, emellett az egyetemi szakmai órák fontos szerepet játszanak, pl. csoportos brainstorming-ok kidolgozása, csoportos előadások. Az ezzel társuló hangulatok a kedvenc pillanataim. 

Pozitív tapasztalás számodra az online tanulás?  

Amennyire is befolyásolta az egész életünket ez a válság helyzet, a tanáraink és egyben az egyetem mindent megtett, hogy az oktatásunk ugyanolyan színvonallal folytatódjon, mint korábban. Ami számomra pozitív volt, hogy közös online csoportok alakultak ki, ahol bármikor segítséget kérhetünk, egyben a tanárok gyorsabban elérhetők lettek, ami által jobban kezelhetők a félévi feladatok. Véleményed szerint ki a szakmád szuperhőse?  

Mondhatnám azt, hogy a jövőbeli én! 

Miben látod a METU szupererejét?  

Törődés, bizalom, család. A kialakuló kapcsolatokban és a közösségben, ami által a METU szinte a második otthonunknak számít. 

Mit tanultál meg a METU-n, ami sokat jelent számodra?  

Nekem mindig is a vezetés volt fontos, mindig is azt szerettem volna megtanulni, hogy hogyan lehetek a legjobb modern menedzser. 

Milyen oktató helyett mentor élményed van a METU-ról? 

Minden tanárral vannak kedvenc élményeim! A kedvenc órámat például Dr. Kiss Ferenc tartotta, aki felépített egy startup-szerű feladatott és egy zsűri elött kellet prezentálnunk. Számomra ezen az alkalmon érvényesült az a sok tudás, amit az évek során gyűjtöttünk. Az élmény nagyon izgalmas volt és várom a további kihívásokat!! 

"Metropolitan. Az alkotóegyetem." Mit jelent ez számodra?  

A mi szakunk alkotásaink szépségét számokkal és izgalmas prezentálásokkal tudjuk bemutatni. 

Milyen élményed kapcsolódik a METU alkotóegyetemségéhez? 

Nekem az alkotás szó azt jelenti, hogy egy egyszerű semleges dologból, ami például lehet szám vagy adat, alkothatunk egy olyan dolgot mely hasznos lehet mindenki számára. Amikor felkerül az i-re a pont. 

Volt olyan nehéz pillanatod, amikor valakitől kaptál impulzust, ami átsegített rajta? 

Alapvetően nekem sok nyelvi nehézségeim vannak a mai napig magyarul, és mind a tanáraim, mind a szaktársaim megértők voltak és mindig támogattak engem.  

Milyen alkotói utazásod volt a METU-n?  

A sikeres projektek mögött számos utakon kell menni, sok hibákkal és kudarcokkal kell szembesülni, hisz ezekből tanulunk leginkább. 

Mi volt eddig a legmeghatározóbb élményed az egyetemen? 

Számomra a legmeghatározóbb élmény az, amikor az egyetem a Nestlével egy csoportos versenyt indított. A verseny nagyon izgalmas volt, sok érdekes dolgot tanultunk és megismerkedtem pár nagyon kreatív szaktársammal. Ez a verseny megerősítette bennem, hogy mit szeretnék tovább csinálni a jövőben. 

Milyen egyetemi aktivitásokban vettél eddig részt? 

Régebben METU Erasmus Student Network (ESN) Mentor koordinátor voltam. Az tetszett benne a legjobban, hogy személyesen láthattam, hogy a munkánk mennyire segíti a többi diákokat abban, hogy otthonosan érezzék magukat az egyetemen. 

Van-e olyan könyv, film, kiállítás, előadás, amit szívesen ajánlanál mások figyelmébe? 

A szokás hatalma - Miért tesszük azt, amit teszünk, és hogyan változtassunk rajta? Charles Duhigg Ez a könyv nagyon jól megmagyarázza a minden napi szokásainkat meg, hogy a Nagy ismert cégek hogyan tudják ezeket felhasználni a nagyobb haszon eléréséhez. 

Mivel töltöd szívesen a szabadidődet? 

Szeretek sportolni: kickbox, gym, úszás, kirándulás. Emellett a családommal vagy a barátaimmal töltöm a szabadidőmet, vagy a gamer létemre szánom az időm és videojátékokkal játszom. 

Hogy érzed, fogják-e segíteni a METUs évek a karrierterveidet? 

A METU-s éveim megtanították, hogy hogyan használhatom a kritikus gondolkodási módszert, mely sokat fog segíteni a jövőbeli problémák megoldásához. 

Van-e olyan célod, amit a METU segített elérni?  

Olyan órákon és pályázatokon vettünk részt, melyek felkészítettek azokra az elvárásokra melyek várnak rám az egyetem után és a kihívásokra, amelyekért érdemes felkelnem minden nap.