Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Alchhabi Diána / Design nagykövet 2020 | Budapesti Metropolitan Egyetem

Alchhabi Diána / Design nagykövet 2020

Diána Környezetkultúra alapszakunkon végzett, majd tanulmányait Formatervező mesterszakunkon folytatta. Alapszakos munkájával elnyerte a 2017-es OMDK Építőművészet és design kategóriájának 2. díját, kiállíthatott a Magyar Formatervezési Díj tárlaton, Pécsett az NKA25 kiállításon, előadott a Design hét Budapest 2019 keretén belül megrendezett Flash Best of Hallgatói Prezentációs Estünkön is.

Milyen érzés, hogy Téged választottak területed, szakod nagykövetének, mit jelent ez számodra?
Mindenkinek eljön az az időszak az életében, amikor el kell döntenie, merre menjen tovább. Bennem is felmerült a kérdés, hogy vajon jó szakterületet választok-e és tudom-e teljesíteni a követelményeket úgy, hogy más alapszakról jövök. Tanárainktól és a korábbi nagykövetektől szinte minden kérdésemre választ kaptam, sokat segítettek a választásban. Emiatt is nagy megtiszteltetés, hogy a Formatervező művész mesterszak hallgatójaként a Design terület nagyköveteként segíthetek megosztani a saját tapasztalataimat.

 


Miért ezt a szakot választottad?              
A METU-n Környezetkultúra alapszakon végeztem, mindig is érdekelt a tér és tér-elemek közötti kapcsolat. A tértervezésnél mindig törekedtem izgalmas, egyedi térelemeket tervezni, amik összhangban vannak környezetükkel. Ezért választottam a formatervezést, hogy bővíteni tudjam tudásomat és mélyebben megismerjem a forma, esztétika és funkció összefüggéseit, valamint a gyártási technikákat.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Ami miatt én a METU-t választottam, az a szuper közösség volt. A csoport- és évfolyamtársakkal baráti és munkakapcsolat alakult ki, ami nagyon szuper. :-). Oktatóink arra törekednek, hogy megtaláljuk és megtartsuk az egyéni stílusunkat, bármilyen szakmai háttérrel is rendelkezünk - legyen szó designer, építészeti vagy más művészeti háttérről. Nem csak tőlük, hanem egymástól is tanulunk folyamatosan. A METU az oktatáson kívül számos lehetőséget nyújtott számomra: pályázatokon vehetek részt, a külsős kapcsolatépítésben is segítséget nyújtanak.

Mesélj arról kicsit, hogy milyen feladatokkal kell/kellett megbirkóznod az egyetemi évek alatt!
Oktatóink olyan feladatokat adtak nekünk és olyan kapcsolatokat hoztak be az oktatásba, amivel teljesen új lehetőségek nyíltak ki számunkra. Erre nagyon jó példa a NASA projekt, ahol teljesen el kellett rugaszkodni a megszokott környezettől, és nem megszokott problémákra találni megvalósítható megoldásokat. Egy másik feladatunk során pedig intelligens tárgyak (robotok) kommunikációját kellett megalapoznunk kizárólag a formatervezés eszközeivel, kerülve a hagyományos képernyőn keresztüli visszajelzési formákat.

 

Melyik tantárgy miben segít/segített Neked?
A tervezési órákat olyan kurzusok egészítik ki, ahol megismerkedtünk számos anyaggal és technikával, mint például a 3D nyomtatás, modellezés, mintázás. Olyan kurzusok is voltak, melyek a vizuális és verbális prezentációs technikánkat és képességeinket fejlesztették.

Az elméleti tantárgyak közül melyiket tartottad a leghasznosabbnak?
A designelméleti órák segítik fejleszteni a szakmai és elméleti háttértudásunkat, míg a marketing és jogi ismeretekre fókuszáló órák abban segítenek, hogyan tudjuk a piaci igényeket legjobban megközelíteni és saját pályára lépni.

Mit találtál a legizgalmasabbnak?
Számomra a kreatív órák, a műhelyekben végzett kézi alkotás (agyag, gipszmodellezés) vagy épp az ipari gépek használata (lézervágás, 3D nyomtatás) és az ott elvégzett kísérletezések voltak a legizgalmasabbak. Leírhatatlan élmény, amikor látod, hogy a terved „kiemelkedik” a tervlapból és kézzelfogható tárggyá alakul.

Melyik volt a kedvenc projekted és miért?
Szinte minden feladat egy kedvenc, de a NASA projekt volt az legkedvesebb számomra, elsősorban mert nagy sci-fi rajongó vagyok és tervünkkel egészen a holdig kellett elmennünk. Nagyon izgalmas volt mind kutatni, tervezni, mind földönkívüli megoldásokat keresni.

 

 


Melyik okozta a legnagyobb fejtörést?
Az egyik kinetikus felületem, egy környezeti behatásokra reagáló intelligens fali elemrendszer volt számomra a legnagyobb kihívás, mert olyan mechanikai megoldásokat igényelt, amik teljesen újak voltak számomra (motorok, vezérlő rendszerek). Ez a projekt sok külső segítséget igényelt, mérnöki és programozási szempontból. A szűkös határidő ellenére büszkén tekintek a megvalósult tárgyamra, amit a jövőben mindenképp szeretnék továbbfejleszteni. Az ötletem építészeti alkalmazása során olyan teret igyekeztem létrehozni, amely interakció révén válaszol a bennünk kialakuló ingerekre.


Mire vagy a legbüszkébb? Milyen sikerek vannak a hátad mögött?
A METU-s éveim során számos versenyen és pályázaton vettem részt: 2016-ban megnyertem a Magyar Építész Kamara standjának pályázatát, ami METU-s társaim segítségével megvalósult a Hungexpon. A LowTech asztalommal a 2017. évi OMDK-n II. helyezést értem el . Emellett több kiállításon is szerepeltem e munkámmal: a 2017-es Magyar Formatervezési Díj kiállításán, az NKA 25 éves évfordulója alkalmából rendezett tárlaton 2018-ban, valamint több más galériában is.

  

 

Hogyan látsz hozzá egy-egy feladat megoldásához?
Nagyon fontosnak tartom, hogy először mélyen megértsük, hogy pontosan kinek tervezünk és miért, ezek fontosabbak, mint az aktuális design trendek. Fontos az előzetes kutatás, a probléma megismerése, majd a sok kísérletezés, ami közelebb hoz a valódi megoldáshoz.

Mennyire kell együtt dolgoznod a csoporttársaiddal vagy más szakosokkal? Ki tudod használni azt az előnyt, hogy ennyiféle terület/szak van az egyetemen?
Mindenképp. Nem volt olyan projekt, ahol nem kellett volna más szakról vélemény. Ez a METU talán legnagyobb előnye a többi egyetemhez képest, hogy szoros kapcsolatok alakulhatnak ki más szakok hallgatói között. Most, hogy a szakunkon elég sok ipari gép található, szinte minden szakról jönnek a műhelyünkbe segítségért, pl. lézerrel vágatni vagy 3D nyomtatni. Emiatt több projektnél nekem is meg kellett érteni mások munkáit és olyan megoldásokat adni, ami megfelelő számukra. Ennek köszönhetően több közös munka is létrejött.Hogyan fogalmaznád meg, miről szól a te területed?
A formatervezés egyszerre ötvözi az esztétikát, a formát, a funkcionalitást, és innovatív módon ad megoldást egy problémára. Egyszerre kapcsolódik az építészethez, az iparművészet más ágaihoz (bútorok, ékszerek, dísztárgyak, csomagolások stb.) és ipari termékek (autók, járművek, technikai eszközök, gépi berendezések stb.) tervezéséhez. A tárgyak formavilága többletjelentésével értékesebbé teszi a környezetünket, kihat az életminőségünkre is. Ez a komplexitás az, ami számomra ennyire vonzóvá teszi.

Mivel foglalkozik az, aki a te szakodon tanul?
Multifunkcionálisak vagyunk. Szinte mindenbe beletanul itt az ember, a tárgyak ergonómiai, esztétikai és végül a formai megoldásait tanuljuk és egyben gyártási módjait is megismerjük. Oktatóink arra törekednek, hogy mindenbe belekóstoljunk egy kicsit, és magunk találjuk meg azt, ami leginkább érdekel, izgat minket.

 

Hogy látod, akik már végeztek hogyan tudnak elhelyezkedni? Mivel foglalkoznak?
Mindenhol szükség van tervezőkre, az építészek, belsőépítészek mellett elkelnek a formatervező designerek, 3D modellezők, stb. Nem csak tárgytervezőként, hanem a csomagolástervezésben és látványtervezésben is többen megtalálták magukat. Vannak, akik az autóiparban helyezkedtek el, hála az EDAG-os projekteknek (*éles féléves tervezési feladat), ahol közvetlenül a BMW céggel kerültek kapcsolatba társaim és többen máig ott dolgoznak. A lényeg, hogy minél több utat próbáljon valaki bejárni az egyetemi évek alatt és majd meglátják a végén hova vezet az útjuk.

Mivel szeretnél Te foglalkozni a jövőben?
Mindenképp csapatban képzelem el magamat, ahol tudásunkat összetéve létrehozhatunk nagyívű munkákat, mind az alkalmazott, mind az autonóm művészeti területen. Az évek során sok hasonlóban volt részem és rengeteg kihívással néztünk szembe. Érdekel még a filmipar is, mert úgy vélem, hogy ott látványos tervekkel tudnék hozzájárulni a csapat munkájához.

 

Milyen programokat, kiállításokat, szakirodalmat, könyvet ajánlanál, hová menjen el az, aki érdeklődik a területed iránt?
Szerintem egy formatervező művésznek a művészet minden ága iránt nyitottnak kell lenni, lehet az irodalom vagy képzőművészet, fontos követni a világ design trendjét is. Engem leginkább az élőben megtapasztalható műalkotások, installációk vonzanak, így igyekszem nagyon sok művészeti kiállításon jelen lenni, itthon vagy külföldön egyaránt.

Milyen online felületeket böngésszen, kövessen az, akit érdekel a te területed? 
Érdemes követni a meghatározó design médiumok oldalait Instagrammon és Facebookon, továbbá a vezető hazai és nemzetközi tervezőirodák oldalait is, de sokszor a legnagyobb inspirációt pont fiatal irodák vagy startupok oldalai nyújtják. Például a Student Design, akik világszerte készült diákprojektet osztanak meg, ez egyben inspiráló és edukatív is. A második kedvencem az a Weekly Design Challenge, ahol hetente új kihivásokat hirdetnek meg, és ebbe lehet becsatlakozni, ez jó lehetőség, hogy megismerjünk fiatal tervezőket és munkáikat.


 

Nagykövet- és hallgatótársakkal


Mivel töltöd a szabadidődet?
A szabadidőm egy nagy részét alkotással, inspirálódással töltöm, ez teszi ki a mindennapokat. Nagyon szeretek utazni is és emberek között lenni. Vonz a különböző kultúrák találkozása és inspirálnak az így létrejövő emberi kapcsolatok

Milyen koncertet ajánlanál?
Amióta itthon vagyok (* Dia 5 éve költözött Magyarországra) még nem voltam sok koncerten, de szívesen megyek, csak hívjatok el! :D


 

  

Nagykövet- és hallgatótársakkal


Milyen tanácsot adnál a most felvételizőknek?
Járj nyitott szemmel a világban, vedd észre a hibákat, legyél kritikus és keresd önmagad, próbálj ki több mindent! Gyere el nyílt napjainkra, figyeld a METU eseményeit! Nézd meg közelebbről, hogyan zajlanak a projektek!

Mivel, hogyan készüljenek? Hogyan állítsák össze a portfóliójukat?
A portfólió összeállításnál olyan munkákat válassz ki, melyek egyenként és egységben is mutatják az érdeklődési körödet, sőt a személyiségedet is megmutatják. Itt kiderül, miben vagy igazán jó - megmutathatod a kreativitásod, a gondolkodásmódod és a látóköröd. A portfóliód téged tükröz, megmutatja a benned lévő potenciált. Ezért legyen kreatív és minél sokoldalúbb, akárcsak te magad! A korábbi munkákból válogasd ki azokat, amiben igazán látod magadat, hogy ki vagy és mit szeretnél elérni. Számomra a megjelenítés is kiemelt szerepet játszik. Bátran tegyél bele bármilyen rajzot, fotót, korábbi munkát, ami bemutat téged. Ez teszi igazán egyedivé. Sose félj attól, hogy nem vagy olyan szinten, hogy megmutasd magad, hisz azért is jelentkezel ide, hogy itt megtanuld azt, amire még szükséged van. Javaslatom, hogy kísérletezz! Próbálj ki minél több új dolgot és technikát! Törekedj a változatosságra és a sokszínűségre!

 

 

Vegyenek-e részt, járjanak-e felvételi előkészítőre?
Mindenképp. (sajnos én lekéstem a felvételi időszakot Magyarországon)

Neked milyen élmény volt a felvételi?
Nekem az alapszakon nem volt klasszikus felvételim, mert korábban már felvételt nyertem a művészeti felsőoktatásba, csak külföldön, így átjelentkezhettem egy másik egyetemről. Viszont amikor Szíriából ide érkeztem, lekéstem a felvételit és a METU volt az egyetlen egyetem, aki nem utasított vissza :-).

Csinálnál-e valamit másképp, ha most állnál a pályaválasztás, felvételi előtt?
Semmit, büszkén tekintek vissza minden egyes egyetemi évre, köszönöm a METU-nak és mindenkinek, akik mellettem álltak és segítettek a munkáimban, legyen szó ügyintézésről vagy akár nyelvi segítségről. A METU befogadott és elfogadott, amiért mindig hálás leszek.