Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Akikre büszkék vagyunk: Bárczy Örs | Budapesti Metropolitan Egyetem

Akikre büszkék vagyunk: Bárczy Örs

Bárczy Örs Animáció alapszakunkon végzett 2015-ben. Hey, Deer! című diplomafilmjével szerepelt már számos nemzetközi fesztiválon, rangos művészeti magazinban, sorra söpör be díjakat. Mostanában fejezi be mesterképzős tanulmányait Bournemouth University 3D Computer Animation MA szakán.

 


Munkájával immár másodízben szerepelt a jelentős nemzetközi 3Dworld művészeti magazinban, a mexikói Guanajuato Film Festivalon a Kids in Action válogatásban a Balkon mellett a hivatalos animációs versenyprogramban vetítették filmjét. A riói AnimArte fesztiválon a díjazottak közé került, októberben a 60. BFI London Film Festivalon szintén nagy sikerrel forgott a szarvasos film az animációs rövidfilmek programjában. A New York-i Animation Block Party és a 20. Umbriai Filmfesztivál Legjobb gyerekfilm kategóriájának fődíját nyerte el, a 12th Rolan International Film Festival For Children and Youth fesztiválon a legjobb animációs díjat hozta haza Jerevánból, Örményországból.

A LIAF London Int Anim Film Festen Gyerekfilm kategóriában a közönség és a zsűri díját is (megosztva) elnyerte, ennek kapcsán beszélgettünk Örssel jövőbeni terveiről, és hogy mit jelentenek számára ezek a sikerek.

 

 

 

Hogy éled meg, hogy sikert sikerre halmoz a HEY DEER? Hogy érzed magad a bőrödben?
Nagyon sokat jelent számomra, hogy ennyién szeretik, nézik és követik a Hey Deer! sikerét. Sosem gondoltam volna, hogy nagy fesztiválsiker lesz, nem is ezért készítettem. A legtöbbet talán azok a személyes visszajelzések jelentik, amikor ott voltam egy-egy fesztiválon és a vetítés után odajöttek gratulálni, akár más fesztiváloktól, akár diákok, szakmabeliek, gyerekek vagy szülők.

 

  

 

Megerősít-e, módosít-e az alkotói attitűdödön ez a sok siker?
Mindenképpen megerősít és ösztönöz arra, hogy új filmet csináljak, aminek már az ötletelése folyamatban is van. Olyan értelemben módosít is a hozzáállásomon, hogy jelezték fesztiváloktól, hogy a gyerekeknek ez rengeteget jelent és nézik, követik a szarvast, már várjak, hogy interneten legyen, és minél többször megnézhessék. Így következő filmemnek is egy gyermekfilmet szeretnék készíteni, de teljesen más mondanivalóval, amiből a gyermekek tanulhatnak és figyelhetnek a környezetükben zajló eseményekre.

Melyik fesztiválsiker áll legközelebb a szívedhez?
Nagyon nehéz kérdés, én azokat a vetítéseket is sikernek nevezem, amelyekre el tudtam menni, bár nem nyertem. Így talán az egyik legjobb élményem az ITFS, Stuttgarti filmfesztivál volt, ahol ugyan nem nyertem, de elképesztően tehetséges szakmabeliekkel ismerkedtem meg és fantasztikusan éreztem magam. Ha mindenképpen egy olyan fesztivált kellene választani ahol nyertem, akkor talán a most nemrég zárult Rolan Bakov Filmfesztivált mondanám, ahol személyesen nem tudtam részt venni, de amiket írtak és mondtak, hogy az örményországi gyerekek mennyire szerették a filmet, és hogy mennyit jelent ez nekik, az egészen megható volt, így ez nagyon közel áll hozzám. Hozzátenném, hogy a Bukaresti NexT Filmfesztiválon se nem voltam ott és nem is nyertem, de megdöbbentő volt látni, hogy az ott lévő gyerekeknek annyira tetszett a film, hogy még egy kis színdarabban el is játszották…

 

   

 

Mi volt az inspirációd, miért ilyen lett a Hey Deer! képi világa?
A leginspirálóbb a Hey Deer! látványának kialakítására az Ice Age: Mammoth Christmas volt, ami egy családi rövidfilm a Blue Sky-tól. Ugyancsak havas táj és éjszakai jelenetek jellemzik. Ami a legfontosabb része volt, az pedig a színes fények keveredése, amit mi is el akartunk érni a filmben. Szóval hogy a lila, kék, zöld és rózsaszín színek, -melyek az északi fényből erednek- szépen egy tónussá álljanak össze a fehér havon.

Min dolgozol per pillanat?
Éppen befejeztem az MA képzést Bournemouthban és kicsit elmélyedek a bevilágításban, a kompozitálásban, mellyel a film végső látványát alakíthatom ki. Épp befejeztem egy nagyobb munkát egy Londoni stúdióban, most pedig februártól Pesten fogok dolgozni.

 

 

 

Mik a jövőbeni terveid? Mi a folytatás?
Szeretnék mindenképpen az elkövetkezendő pár évben egy újabb kisfilmmel kijönni, ami még csak ötlet szintjén van meg, ezek mellett szakmai tudásomat is fejleszteni, illetve egész estés animáció filmben is részt szeretnék venni. Mindezeket a lehető legtöbb utazás mellett szeretném megtenni, így elköltöznék pár évre Ausztráliába, Amerikába vagy Kanadába is, vagy akár mindháromba, ha jól jön össze.

Mit üzensz a mostani diákoknak, a szakma iránt érdeklődőknek, akik most kezdik a pályát?
Türelem, türelem és még több türelem! A legjobb dolog a világon valami újat létrehozni, viszont -bármilyen területen, nem csak animációban- rendkívül időigényes és nagy szakmai tudás kell a befejezéséhez. Nekem el kellett teljen négy-öt év próbálkozás ahhoz, hogy egy év alatt elkészítsem (sok külső segítséggel és támogatással) az első kisfilmemet, és most egy évvel a film elkészülése után már végre kezdem érteni, hogy akkor hogy is kellett volna csinálni és mik voltak a hibák, amikből tanulok, és a későbbiekben már valószínűleg egy magasabb minőségű produktumot is létre tudok hozni.

Mi jelent Neked a Karácsony? Hol töltöd az ünnepeket?
A karácsony nagyon sokat jelent számomra. Nem csak maga az ünnep, hanem Karácsony tájékán -bárhol vagyok éppen a világban- mindig hazautazom, és otthon töltöm az ünnepet a családommal!

Mi volt a jeled az oviban?
Ahhh, a végére a legnehezebb kérdés… Természetesen nem emlékeztem, sok telefonálás után kiderítettem és büszkén mondhatom, hogy Vitorlás! :)


Gratulálunk Örsnek, és további hasonló sikereket kívánunk!

A szarvas hivatalos és Facebook oldala.

2016. 12. 14.

Hírek

Művészet
Camera Justitia díjat kapott a KIX, Révész Bálint, a METU oktatójának és Mikulán Dávid közös filmje

Révész Bálint, a Budapesti Metropolitan Egyetem Mozgókép tanszék oktatójának filmje Camera Justita díjban részesült a 'Movies that Matter' fesztiválon, Hágában.

mkkcsemp

Camera Justitia díjat kapott a KIX, Révész Bálint, a METU oktatójának és Mikulán Dávid közös filmje

Révész Bálint, a Budapesti Metropolitan Egyetem Mozgókép tanszék oktatójának fil …

Művészet
Művészet
A METU oktatójának filmje a hallgatók aktív közreműködésével készült Kék Pelikan már látható a mozikban

Csáki László, Balázs Béla-díjas dokumentum- és animációs filmrendező, a Budapesti Metropolitan Egyetem Animáció szak főállású oktatójának Kék Pelikan című filmje 2024...

kekpelikancsemp

A METU oktatójának filmje a hallgatók aktív közreműködésével készült Kék Pelikan már látható a mozikban

Csáki László, Balázs Béla-díjas dokume …

Művészet
Újraindult a RádióMETU!

Nagy örömmel jelentjük be, hogy három év kihagyás után, újraindult a RádióMETU, a hallgatók rádiója! A megújult szerkesztőség Molnár Geryt főszerkesztőnek, Hornik Dominikot főszerkesztő helyettesnek választotta...

radiometucsemp

Újraindult a RádióMETU!

Nagy örömmel jelentjük be, hogy három év kihagy&aac …

Művészet
Munkácsy Mihály-díjban részesült Uray-Szépfalvi Ágnes, a METU Vizuális Kommunikáció Tanszék oktatója

Büszkén adunk hírt arról, hogy március 15. alkalmából kiemelkedő képzőművészeti tevékenysége elismeréseként Munkácsy Mihály-díjban részesült Uray-Szépfalvi Ágnes festőművész, egyetemünk oktatója...

urayszépfalvi

Munkácsy Mihály-díjban részesült Uray-Szépfalvi Ágnes, a METU Vizuális Kommunikáció Tanszék oktatója

Büszkén adunk hírt arról, hogy március 15. alka …

Művészet
Művészet
METU-s hallgató nyerte a Graphis New Talent 2024 díjat

Habony Ágota, a METU Tervezőgrafika BA szakos hallgatója nyerte meg a Gold Award in the Graphis New Talent 2024 díjat.

habonycsemp

METU-s hallgató nyerte a Graphis New Talent 2024 díjat

Habony Ágota, a METU Tervezőgrafika BA szakos hallgatója nyerte meg a Gold Award …

Művészet
Üzlet
Növeld munkaerőpiaci esélyeidet, válaszd duális képzési formánkat!

 Ha a METU-t is megjelölted a felsőoktatási felvételi rangsorodban jó döntést hoztál, mert nálunk: Az egyedülálló myBRAND oktatási módszertanunkat követve tanulhatsz, pontosabban építheted fel saját szakmai portfóliódat, mely vonzó lesz a munkáltatók számára is...

dualhircsemp

Növeld munkaerőpiaci esélyeidet, válaszd duális képzési formánkat!

 Ha a METU-t is megjelölted a felsőoktatási felvéte …

Üzlet
Üzlet
Együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Metropolitan Egyetem és a GIRO Zrt.

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a GIRO Zrt. közötti szakmai kapcsolatot együttműködési megállapodással erősítette meg a két intézmény...

girocsemp

Együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Metropolitan Egyetem és a GIRO Zrt.

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a GIRO Zrt. közötti …

Üzlet
Művészet
Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült Hefkó Mihály DLA, a METU főiskolai docense

2024. március 14-én állami kitüntetést kapott Hefkó Mihály DLA, a Budapesti Metropolitan Egyetem Építészet és Design Tanszék főiskolai docense.

magyarországérdemes

Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült Hefkó Mihály DLA, a METU főiskolai docense

2024. március 14-én állami kitüntetést kapott Hefkó Mihály DLA, a Budapesti Metr …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...