Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Akikre büszkék vagyunk: Bárczy Örs | Budapesti Metropolitan Egyetem

Akikre büszkék vagyunk: Bárczy Örs

Bárczy Örs Animáció alapszakunkon végzett 2015-ben. Hey, Deer! című diplomafilmjével szerepelt már számos nemzetközi fesztiválon, rangos művészeti magazinban, sorra söpör be díjakat. Mostanában fejezi be mesterképzős tanulmányait Bournemouth University 3D Computer Animation MA szakán.

 


Munkájával immár másodízben szerepelt a jelentős nemzetközi 3Dworld művészeti magazinban, a mexikói Guanajuato Film Festivalon a Kids in Action válogatásban a Balkon mellett a hivatalos animációs versenyprogramban vetítették filmjét. A riói AnimArte fesztiválon a díjazottak közé került, októberben a 60. BFI London Film Festivalon szintén nagy sikerrel forgott a szarvasos film az animációs rövidfilmek programjában. A New York-i Animation Block Party és a 20. Umbriai Filmfesztivál Legjobb gyerekfilm kategóriájának fődíját nyerte el, a 12th Rolan International Film Festival For Children and Youth fesztiválon a legjobb animációs díjat hozta haza Jerevánból, Örményországból.

A LIAF London Int Anim Film Festen Gyerekfilm kategóriában a közönség és a zsűri díját is (megosztva) elnyerte, ennek kapcsán beszélgettünk Örssel jövőbeni terveiről, és hogy mit jelentenek számára ezek a sikerek.

 

 

 

Hogy éled meg, hogy sikert sikerre halmoz a HEY DEER? Hogy érzed magad a bőrödben?
Nagyon sokat jelent számomra, hogy ennyién szeretik, nézik és követik a Hey Deer! sikerét. Sosem gondoltam volna, hogy nagy fesztiválsiker lesz, nem is ezért készítettem. A legtöbbet talán azok a személyes visszajelzések jelentik, amikor ott voltam egy-egy fesztiválon és a vetítés után odajöttek gratulálni, akár más fesztiváloktól, akár diákok, szakmabeliek, gyerekek vagy szülők.

 

  

 

Megerősít-e, módosít-e az alkotói attitűdödön ez a sok siker?
Mindenképpen megerősít és ösztönöz arra, hogy új filmet csináljak, aminek már az ötletelése folyamatban is van. Olyan értelemben módosít is a hozzáállásomon, hogy jelezték fesztiváloktól, hogy a gyerekeknek ez rengeteget jelent és nézik, követik a szarvast, már várjak, hogy interneten legyen, és minél többször megnézhessék. Így következő filmemnek is egy gyermekfilmet szeretnék készíteni, de teljesen más mondanivalóval, amiből a gyermekek tanulhatnak és figyelhetnek a környezetükben zajló eseményekre.

Melyik fesztiválsiker áll legközelebb a szívedhez?
Nagyon nehéz kérdés, én azokat a vetítéseket is sikernek nevezem, amelyekre el tudtam menni, bár nem nyertem. Így talán az egyik legjobb élményem az ITFS, Stuttgarti filmfesztivál volt, ahol ugyan nem nyertem, de elképesztően tehetséges szakmabeliekkel ismerkedtem meg és fantasztikusan éreztem magam. Ha mindenképpen egy olyan fesztivált kellene választani ahol nyertem, akkor talán a most nemrég zárult Rolan Bakov Filmfesztivált mondanám, ahol személyesen nem tudtam részt venni, de amiket írtak és mondtak, hogy az örményországi gyerekek mennyire szerették a filmet, és hogy mennyit jelent ez nekik, az egészen megható volt, így ez nagyon közel áll hozzám. Hozzátenném, hogy a Bukaresti NexT Filmfesztiválon se nem voltam ott és nem is nyertem, de megdöbbentő volt látni, hogy az ott lévő gyerekeknek annyira tetszett a film, hogy még egy kis színdarabban el is játszották…

 

   

 

Mi volt az inspirációd, miért ilyen lett a Hey Deer! képi világa?
A leginspirálóbb a Hey Deer! látványának kialakítására az Ice Age: Mammoth Christmas volt, ami egy családi rövidfilm a Blue Sky-tól. Ugyancsak havas táj és éjszakai jelenetek jellemzik. Ami a legfontosabb része volt, az pedig a színes fények keveredése, amit mi is el akartunk érni a filmben. Szóval hogy a lila, kék, zöld és rózsaszín színek, -melyek az északi fényből erednek- szépen egy tónussá álljanak össze a fehér havon.

Min dolgozol per pillanat?
Éppen befejeztem az MA képzést Bournemouthban és kicsit elmélyedek a bevilágításban, a kompozitálásban, mellyel a film végső látványát alakíthatom ki. Épp befejeztem egy nagyobb munkát egy Londoni stúdióban, most pedig februártól Pesten fogok dolgozni.

 

 

 

Mik a jövőbeni terveid? Mi a folytatás?
Szeretnék mindenképpen az elkövetkezendő pár évben egy újabb kisfilmmel kijönni, ami még csak ötlet szintjén van meg, ezek mellett szakmai tudásomat is fejleszteni, illetve egész estés animáció filmben is részt szeretnék venni. Mindezeket a lehető legtöbb utazás mellett szeretném megtenni, így elköltöznék pár évre Ausztráliába, Amerikába vagy Kanadába is, vagy akár mindháromba, ha jól jön össze.

Mit üzensz a mostani diákoknak, a szakma iránt érdeklődőknek, akik most kezdik a pályát?
Türelem, türelem és még több türelem! A legjobb dolog a világon valami újat létrehozni, viszont -bármilyen területen, nem csak animációban- rendkívül időigényes és nagy szakmai tudás kell a befejezéséhez. Nekem el kellett teljen négy-öt év próbálkozás ahhoz, hogy egy év alatt elkészítsem (sok külső segítséggel és támogatással) az első kisfilmemet, és most egy évvel a film elkészülése után már végre kezdem érteni, hogy akkor hogy is kellett volna csinálni és mik voltak a hibák, amikből tanulok, és a későbbiekben már valószínűleg egy magasabb minőségű produktumot is létre tudok hozni.

Mi jelent Neked a Karácsony? Hol töltöd az ünnepeket?
A karácsony nagyon sokat jelent számomra. Nem csak maga az ünnep, hanem Karácsony tájékán -bárhol vagyok éppen a világban- mindig hazautazom, és otthon töltöm az ünnepet a családommal!

Mi volt a jeled az oviban?
Ahhh, a végére a legnehezebb kérdés… Természetesen nem emlékeztem, sok telefonálás után kiderítettem és büszkén mondhatom, hogy Vitorlás! :)


Gratulálunk Örsnek, és további hasonló sikereket kívánunk!

A szarvas hivatalos és Facebook oldala.

2016. 12. 14.

Hírek

Új vezérigazgató a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) új vezérigazgatót nevezett ki Wenczel Richárd személyében. Az új vezető célja, hogy a METU a régió legnagyobb és legelismertebb magánegyetemévé váljon.

METU Nagy Lajos

Új vezérigazgató a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) új vezérigazgatót nevezett ki Wenczel Ri …

Művészet
METU-s oktatónk alkotásait is kiállították New Yorkban ​

Ajkai Dávid, a METU Fotográfia szak oktatójának munkája is szerepelt a PHOTO COUTURE Kortárs magyar fotóművészeti kiállításon New Yorkban, a Liszt Ferenc Intézet szervezésében. ​

Ajkai Dávid

METU-s oktatónk alkotásait is kiállították New Yorkban ​

Ajkai Dávid, a METU Fotográfia szak oktatójának munkája is szerepelt a PHOTO COU …

Művészet
Művészet
Design for the common good

A Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari kara a házigazdája annak a nemzetközi kiállításnak, ami október 4-én nyílik az Artus Stúdióban.

hír csempe

Design for the common good

A Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari kara a házigazdája an …

Művészet
Együttműködési megállapodás aláírása az ADA University-vel, Azerbajdzsán legnívósabb egyetemével

Azerbajdzsán egyik legfiatalabb, rendkívül innovatív és nemzetközileg legismertebb egyetemével írt alá együttműködési megállapodást Dr. Vasa László tudományos rektorhelyettes.

ada

Együttműködési megállapodás aláírása az ADA University-vel, Azerbajdzsán legnívósabb egyetemével

Azerbajdzsán egyik legfiatalabb, rendkívül innovatív és nemzetközileg legismerte …

KommunikációTurizmusÜzlet
Közgazdász nagyágyút igazolt a Budapesti Metropolitan Egyetem

Richard A. Werner professzor jelentős nemzetközi tudományos karriert tudhatnak magáénak bank és pénzügyi területen.

metu

Közgazdász nagyágyút igazolt a Budapesti Metropolitan Egyetem

Richard A. Werner professzor jelentős nemzetközi tudományos karriert tudhatnak m …

KommunikációTurizmusÜzlet
A Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködési megállapodást kötött Kazahsztán vezető magánegyetemével

Együttműködési megállapodás aláírására került sor a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a kazahsztáni Almatiban működő Kenzhegali Sagadiyev University of International Business (UIB) egyetemmel.

kazah

A Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködési megállapodást kötött Kazahsztán vezető magánegyetemével

Együttműködési megállapodás aláírására került sor a Budapesti Metropolitan Egyet …

Művészet
Tervezőgrafika mesterdiplomák az Octogon magazinban

Az OCTOGON online az elkövetkezendő időszakban sorra bemutatja a különböző egyetemek diplomatervezetei közül a legizgalmasabbakat.

Octogon megjelenések

Tervezőgrafika mesterdiplomák az Octogon magazinban

Az OCTOGON online az elkövetkezendő időszakban sorra bemutatja a különböző egyet …

Művészet
Művészet
A Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójának animációs filmjét jelöli Magyarország az Oscar-díjra

Magyarország Gauder Áron, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójának a Kojot négy lelke című animációs filmjét jelöli a „legjobb nemzetközi film” kategóriában a 2024-es Oscar-díjra.

gauderaron

A Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójának animációs filmjét jelöli Magyarország az Oscar-díjra

Magyarország Gauder Áron, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójának a Kojot n …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...