Akikre büszkék vagyunk: Bárczy Örs

Bárczy Örs Animáció alapszakunkon végzett 2015-ben. Hey, Deer! című diplomafilmjével szerepelt már számos nemzetközi fesztiválon, rangos művészeti magazinban, sorra söpör be díjakat. Mostanában fejezi be mesterképzős tanulmányait Bournemouth University 3D Computer Animation MA szakán.

 


Munkájával immár másodízben szerepelt a jelentős nemzetközi 3Dworld művészeti magazinban, a mexikói Guanajuato Film Festivalon a Kids in Action válogatásban a Balkon mellett a hivatalos animációs versenyprogramban vetítették filmjét. A riói AnimArte fesztiválon a díjazottak közé került, októberben a 60. BFI London Film Festivalon szintén nagy sikerrel forgott a szarvasos film az animációs rövidfilmek programjában. A New York-i Animation Block Party és a 20. Umbriai Filmfesztivál Legjobb gyerekfilm kategóriájának fődíját nyerte el, a 12th Rolan International Film Festival For Children and Youth fesztiválon a legjobb animációs díjat hozta haza Jerevánból, Örményországból.

A LIAF London Int Anim Film Festen Gyerekfilm kategóriában a közönség és a zsűri díját is (megosztva) elnyerte, ennek kapcsán beszélgettünk Örssel jövőbeni terveiről, és hogy mit jelentenek számára ezek a sikerek.

 

 

 

Hogy éled meg, hogy sikert sikerre halmoz a HEY DEER? Hogy érzed magad a bőrödben?
Nagyon sokat jelent számomra, hogy ennyién szeretik, nézik és követik a Hey Deer! sikerét. Sosem gondoltam volna, hogy nagy fesztiválsiker lesz, nem is ezért készítettem. A legtöbbet talán azok a személyes visszajelzések jelentik, amikor ott voltam egy-egy fesztiválon és a vetítés után odajöttek gratulálni, akár más fesztiváloktól, akár diákok, szakmabeliek, gyerekek vagy szülők.

 

  

 

Megerősít-e, módosít-e az alkotói attitűdödön ez a sok siker?
Mindenképpen megerősít és ösztönöz arra, hogy új filmet csináljak, aminek már az ötletelése folyamatban is van. Olyan értelemben módosít is a hozzáállásomon, hogy jelezték fesztiváloktól, hogy a gyerekeknek ez rengeteget jelent és nézik, követik a szarvast, már várjak, hogy interneten legyen, és minél többször megnézhessék. Így következő filmemnek is egy gyermekfilmet szeretnék készíteni, de teljesen más mondanivalóval, amiből a gyermekek tanulhatnak és figyelhetnek a környezetükben zajló eseményekre.

Melyik fesztiválsiker áll legközelebb a szívedhez?
Nagyon nehéz kérdés, én azokat a vetítéseket is sikernek nevezem, amelyekre el tudtam menni, bár nem nyertem. Így talán az egyik legjobb élményem az ITFS, Stuttgarti filmfesztivál volt, ahol ugyan nem nyertem, de elképesztően tehetséges szakmabeliekkel ismerkedtem meg és fantasztikusan éreztem magam. Ha mindenképpen egy olyan fesztivált kellene választani ahol nyertem, akkor talán a most nemrég zárult Rolan Bakov Filmfesztivált mondanám, ahol személyesen nem tudtam részt venni, de amiket írtak és mondtak, hogy az örményországi gyerekek mennyire szerették a filmet, és hogy mennyit jelent ez nekik, az egészen megható volt, így ez nagyon közel áll hozzám. Hozzátenném, hogy a Bukaresti NexT Filmfesztiválon se nem voltam ott és nem is nyertem, de megdöbbentő volt látni, hogy az ott lévő gyerekeknek annyira tetszett a film, hogy még egy kis színdarabban el is játszották…

 

   

 

Mi volt az inspirációd, miért ilyen lett a Hey Deer! képi világa?
A leginspirálóbb a Hey Deer! látványának kialakítására az Ice Age: Mammoth Christmas volt, ami egy családi rövidfilm a Blue Sky-tól. Ugyancsak havas táj és éjszakai jelenetek jellemzik. Ami a legfontosabb része volt, az pedig a színes fények keveredése, amit mi is el akartunk érni a filmben. Szóval hogy a lila, kék, zöld és rózsaszín színek, -melyek az északi fényből erednek- szépen egy tónussá álljanak össze a fehér havon.

Min dolgozol per pillanat?
Éppen befejeztem az MA képzést Bournemouthban és kicsit elmélyedek a bevilágításban, a kompozitálásban, mellyel a film végső látványát alakíthatom ki. Épp befejeztem egy nagyobb munkát egy Londoni stúdióban, most pedig februártól Pesten fogok dolgozni.

 

 

 

Mik a jövőbeni terveid? Mi a folytatás?
Szeretnék mindenképpen az elkövetkezendő pár évben egy újabb kisfilmmel kijönni, ami még csak ötlet szintjén van meg, ezek mellett szakmai tudásomat is fejleszteni, illetve egész estés animáció filmben is részt szeretnék venni. Mindezeket a lehető legtöbb utazás mellett szeretném megtenni, így elköltöznék pár évre Ausztráliába, Amerikába vagy Kanadába is, vagy akár mindháromba, ha jól jön össze.

Mit üzensz a mostani diákoknak, a szakma iránt érdeklődőknek, akik most kezdik a pályát?
Türelem, türelem és még több türelem! A legjobb dolog a világon valami újat létrehozni, viszont -bármilyen területen, nem csak animációban- rendkívül időigényes és nagy szakmai tudás kell a befejezéséhez. Nekem el kellett teljen négy-öt év próbálkozás ahhoz, hogy egy év alatt elkészítsem (sok külső segítséggel és támogatással) az első kisfilmemet, és most egy évvel a film elkészülése után már végre kezdem érteni, hogy akkor hogy is kellett volna csinálni és mik voltak a hibák, amikből tanulok, és a későbbiekben már valószínűleg egy magasabb minőségű produktumot is létre tudok hozni.

Mi jelent Neked a Karácsony? Hol töltöd az ünnepeket?
A karácsony nagyon sokat jelent számomra. Nem csak maga az ünnep, hanem Karácsony tájékán -bárhol vagyok éppen a világban- mindig hazautazom, és otthon töltöm az ünnepet a családommal!

Mi volt a jeled az oviban?
Ahhh, a végére a legnehezebb kérdés… Természetesen nem emlékeztem, sok telefonálás után kiderítettem és büszkén mondhatom, hogy Vitorlás! :)


Gratulálunk Örsnek, és további hasonló sikereket kívánunk!

A szarvas hivatalos és Facebook oldala.

2016. 12. 14.

Hírek

KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
Build your Brand Day

Szeretnéd, ha segítenénk megalkotni a saját BRAND-ed? Ezen az eseményen segítünk megtalálni A TE UTAD!

build_your_brand_hirkep

Build your Brand Day

Szeretnéd, ha segítenénk megalkotni a saját BRAND-ed? Ezen az eseményen segítünk …

KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
KommunikációÜzlet
Transformative Agile Leadership miniMBA vezetőképzés oklevél átadó ünnepsége

9 résztvevő mini MBA oklevelet, 14-en pedig összesen 29 modulzáró tanúsítványt kaptak

tal_oklevel_atado_20191220

Transformative Agile Leadership miniMBA vezetőképzés oklevél átadó ünnepsége

9 résztvevő mini MBA oklevelet, 14-en pedig összesen 29 modulzáró tanúsítványt k …

KommunikációÜzlet
KommunikációTurizmusÜzlet
Így működik az oktatás Hongkongban

Oktatónk, Vass Vilmos egy hetet töltött vendégprofesszorként Hongkongban, ahol személyesen győződhetett meg a kreatív és gyakorlatorientált képzés előnyeiről.

hongkong

Így működik az oktatás Hongkongban

Oktatónk, Vass Vilmos egy hetet töltött vendégprofesszorként Hongkongban, ahol s …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
A BELSŐÉPÍTÉSZET MESTEREI – MESTERKÉPEK

Beleznay Éva urbanista, építész előadása

beleznay hír

A BELSŐÉPÍTÉSZET MESTEREI – MESTERKÉPEK

Beleznay Éva urbanista, építész előadása …

Művészet
Művészet
Akbank Short Film Festival 2020

Horesnyi Máté diplomafilmje is versenyben

Akbank Short Film Festival 2020 csempe

Akbank Short Film Festival 2020

Horesnyi Máté diplomafilmje is versenyben …

Művészet
Művészet
Anifilm 2020

Horesnyi Máté diplomafilmje is versenyben

Anifilm 2020 csempe

Anifilm 2020

Horesnyi Máté diplomafilmje is versenyben …

Művészet
Művészet
8. Friss Hús

Idén is több METU-s alkotás a versenyprogramban

8. Friss Hús csempe new

8. Friss Hús

Idén is több METU-s alkotás a versenyprogramban …

Művészet
Művészet
Athens Animfest 2020 ​

METU-s animációk a versenyprogramban

Athens Animfest 2020 csempe

Athens Animfest 2020 ​

METU-s animációk a versenyprogramban …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...