Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Akikre büszkék vagyunk: Bárczy Örs | Budapesti Metropolitan Egyetem

Akikre büszkék vagyunk: Bárczy Örs

Bárczy Örs Animáció alapszakunkon végzett 2015-ben. Hey, Deer! című diplomafilmjével szerepelt már számos nemzetközi fesztiválon, rangos művészeti magazinban, sorra söpör be díjakat. Mostanában fejezi be mesterképzős tanulmányait Bournemouth University 3D Computer Animation MA szakán.

 


Munkájával immár másodízben szerepelt a jelentős nemzetközi 3Dworld művészeti magazinban, a mexikói Guanajuato Film Festivalon a Kids in Action válogatásban a Balkon mellett a hivatalos animációs versenyprogramban vetítették filmjét. A riói AnimArte fesztiválon a díjazottak közé került, októberben a 60. BFI London Film Festivalon szintén nagy sikerrel forgott a szarvasos film az animációs rövidfilmek programjában. A New York-i Animation Block Party és a 20. Umbriai Filmfesztivál Legjobb gyerekfilm kategóriájának fődíját nyerte el, a 12th Rolan International Film Festival For Children and Youth fesztiválon a legjobb animációs díjat hozta haza Jerevánból, Örményországból.

A LIAF London Int Anim Film Festen Gyerekfilm kategóriában a közönség és a zsűri díját is (megosztva) elnyerte, ennek kapcsán beszélgettünk Örssel jövőbeni terveiről, és hogy mit jelentenek számára ezek a sikerek.

 

 

 

Hogy éled meg, hogy sikert sikerre halmoz a HEY DEER? Hogy érzed magad a bőrödben?
Nagyon sokat jelent számomra, hogy ennyién szeretik, nézik és követik a Hey Deer! sikerét. Sosem gondoltam volna, hogy nagy fesztiválsiker lesz, nem is ezért készítettem. A legtöbbet talán azok a személyes visszajelzések jelentik, amikor ott voltam egy-egy fesztiválon és a vetítés után odajöttek gratulálni, akár más fesztiváloktól, akár diákok, szakmabeliek, gyerekek vagy szülők.

 

  

 

Megerősít-e, módosít-e az alkotói attitűdödön ez a sok siker?
Mindenképpen megerősít és ösztönöz arra, hogy új filmet csináljak, aminek már az ötletelése folyamatban is van. Olyan értelemben módosít is a hozzáállásomon, hogy jelezték fesztiváloktól, hogy a gyerekeknek ez rengeteget jelent és nézik, követik a szarvast, már várjak, hogy interneten legyen, és minél többször megnézhessék. Így következő filmemnek is egy gyermekfilmet szeretnék készíteni, de teljesen más mondanivalóval, amiből a gyermekek tanulhatnak és figyelhetnek a környezetükben zajló eseményekre.

Melyik fesztiválsiker áll legközelebb a szívedhez?
Nagyon nehéz kérdés, én azokat a vetítéseket is sikernek nevezem, amelyekre el tudtam menni, bár nem nyertem. Így talán az egyik legjobb élményem az ITFS, Stuttgarti filmfesztivál volt, ahol ugyan nem nyertem, de elképesztően tehetséges szakmabeliekkel ismerkedtem meg és fantasztikusan éreztem magam. Ha mindenképpen egy olyan fesztivált kellene választani ahol nyertem, akkor talán a most nemrég zárult Rolan Bakov Filmfesztivált mondanám, ahol személyesen nem tudtam részt venni, de amiket írtak és mondtak, hogy az örményországi gyerekek mennyire szerették a filmet, és hogy mennyit jelent ez nekik, az egészen megható volt, így ez nagyon közel áll hozzám. Hozzátenném, hogy a Bukaresti NexT Filmfesztiválon se nem voltam ott és nem is nyertem, de megdöbbentő volt látni, hogy az ott lévő gyerekeknek annyira tetszett a film, hogy még egy kis színdarabban el is játszották…

 

   

 

Mi volt az inspirációd, miért ilyen lett a Hey Deer! képi világa?
A leginspirálóbb a Hey Deer! látványának kialakítására az Ice Age: Mammoth Christmas volt, ami egy családi rövidfilm a Blue Sky-tól. Ugyancsak havas táj és éjszakai jelenetek jellemzik. Ami a legfontosabb része volt, az pedig a színes fények keveredése, amit mi is el akartunk érni a filmben. Szóval hogy a lila, kék, zöld és rózsaszín színek, -melyek az északi fényből erednek- szépen egy tónussá álljanak össze a fehér havon.

Min dolgozol per pillanat?
Éppen befejeztem az MA képzést Bournemouthban és kicsit elmélyedek a bevilágításban, a kompozitálásban, mellyel a film végső látványát alakíthatom ki. Épp befejeztem egy nagyobb munkát egy Londoni stúdióban, most pedig februártól Pesten fogok dolgozni.

 

 

 

Mik a jövőbeni terveid? Mi a folytatás?
Szeretnék mindenképpen az elkövetkezendő pár évben egy újabb kisfilmmel kijönni, ami még csak ötlet szintjén van meg, ezek mellett szakmai tudásomat is fejleszteni, illetve egész estés animáció filmben is részt szeretnék venni. Mindezeket a lehető legtöbb utazás mellett szeretném megtenni, így elköltöznék pár évre Ausztráliába, Amerikába vagy Kanadába is, vagy akár mindháromba, ha jól jön össze.

Mit üzensz a mostani diákoknak, a szakma iránt érdeklődőknek, akik most kezdik a pályát?
Türelem, türelem és még több türelem! A legjobb dolog a világon valami újat létrehozni, viszont -bármilyen területen, nem csak animációban- rendkívül időigényes és nagy szakmai tudás kell a befejezéséhez. Nekem el kellett teljen négy-öt év próbálkozás ahhoz, hogy egy év alatt elkészítsem (sok külső segítséggel és támogatással) az első kisfilmemet, és most egy évvel a film elkészülése után már végre kezdem érteni, hogy akkor hogy is kellett volna csinálni és mik voltak a hibák, amikből tanulok, és a későbbiekben már valószínűleg egy magasabb minőségű produktumot is létre tudok hozni.

Mi jelent Neked a Karácsony? Hol töltöd az ünnepeket?
A karácsony nagyon sokat jelent számomra. Nem csak maga az ünnep, hanem Karácsony tájékán -bárhol vagyok éppen a világban- mindig hazautazom, és otthon töltöm az ünnepet a családommal!

Mi volt a jeled az oviban?
Ahhh, a végére a legnehezebb kérdés… Természetesen nem emlékeztem, sok telefonálás után kiderítettem és büszkén mondhatom, hogy Vitorlás! :)


Gratulálunk Örsnek, és további hasonló sikereket kívánunk!

A szarvas hivatalos és Facebook oldala.

2016. 12. 14.

Hírek

A METU SZERVEZÉSÉBEN NEMZETKÖZI KONFERENCIÁRA KERÜLT SOR PRÁGÁBAN

A Budapesti Metropolitan Egyetem által létrehozott „Joint Special Course” program záró konferenciáját múlt héten rendezte meg a Budapesti Metropolitan Egyetem a prágai Metropolitan Egyetemen.

v4

A METU SZERVEZÉSÉBEN NEMZETKÖZI KONFERENCIÁRA KERÜLT SOR PRÁGÁBAN

A Budapesti Metropolitan Egyetem által létrehozott „Joint Special Course” progra …

Üzlet
myBRAND Centre For Excellence Kiválósági Mentorközpont tavaszi szakmai találkozója a METU-n

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Metropolitan Egyetem által  közösen létrehozott MyBrand Centre for Excellence Kiválósági Mentorközpont – legutóbbi Pénzmúzeumi látogatás után – március 3-án a METU főépületében rendezték meg a tavaszi ösztöndíjas szakmai találkozót...

mybrand-centre-for-excellence-szakmai-talalkozo-kep

myBRAND Centre For Excellence Kiválósági Mentorközpont tavaszi szakmai találkozója a METU-n

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Metropolitan Egyetem által &n …

Üzlet
Művészet
METU-s alkotók a WPO csomagolástervezés világversenyén

Négy METU-s hallgató is figyelmet kapott a WPO 2022 WorldStar Student Award - Csomagolástervezési Világversenyén.

csomagolastervezesi-vilagverseny-kep

METU-s alkotók a WPO csomagolástervezés világversenyén

Négy METU-s hallgató is figyelmet kapott a WPO 2022 WorldStar Student Award - Cs …

Művészet
Művészet
Sikeresen lezajlott a METU projekt hét

ikeresen lezajlott a 3 napos METU Projekthét, mely során a diákoknak kisebb csoportokban két, különböző léptékű téralkotást kellett létrehozniuk.

terben-zajlott-pillanatok-metu-projekt-het-kep

Sikeresen lezajlott a METU projekt hét

ikeresen lezajlott a 3 napos METU Projekthét, mely során a diákoknak kisebb csop …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk.”

- állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a térképeink segítségével láthatóvá tegye világunk rejtett összefüggéseit.

geovizio-csizmadia-norbert-kep

„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk.”

- állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a tér …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
Kihirdették az első METUSCOPE magyar online filmszemle szakmai díjazottjait

A rövidfilmkategóriát a nemzetközi sikereket is elérő Agapé nyerte, az animációs filmek között pedig Petri György versének adaptációja, a Reggeli győzött.

BeleznaiMarkAgape

Kihirdették az első METUSCOPE magyar online filmszemle szakmai díjazottjait

A rövidfilmkategóriát a nemzetközi sikereket is elérő Agapé nyerte, az animációs …

Művészet
Művészet
Narancshéjból készült ruhát nézhetünk meg a Budapestre érkező GROW kiállításon

Március 13-25. között Magyarországra látogat az amszterdami Fashion for Good Museum GROW című pop-up kiállítása.

grow

Narancshéjból készült ruhát nézhetünk meg a Budapestre érkező GROW kiállításon

Március 13-25. között Magyarországra látogat az amszterdami Fashion for Good Mus …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
A gazdasági integráció geopolitikája a 21. században: megatrendek és megarégiók új kurzus a Budapesti Metropolitan Egyetem képzésein

A Budapesti Metropolitan Egyetemen új szabadon választható gyakorlati kurzus várja a geopolitika, a világrend alakulása, a pénz jövője iránt érdeklődő hallgatóinkat.

uj-kurzus-a-metun-csempe

A gazdasági integráció geopolitikája a 21. században: megatrendek és megarégiók új kurzus a Budapesti Metropolitan Egyetem képzésein

A Budapesti Metropolitan Egyetemen új szabadon választható gyakorlati kurzus vár …

KommunikációTurizmusÜzlet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...