ágota barnabás

MÉDIA / FILMELMÉLET - különdíj

Barnabás Mozgóképkultúra és médiaismeret alapszakunk hallgatója.

PÁLYAMUNKÁJA: Lars von Trier teológiája

A dolgozat témája Lars von Trier Depresszió-trilógiája. Az elemzésnek nem célja az alkotó intencióit, vagy tudatállapotát feltérképezni, hanem az európai filozófia hagyományból emel ki példákat, értelmezési lehetőségeket felmutatva. Az alkotó tézise az, hogy a Depresszió-trilógia egy destruált üdvtörténet, itt a filmekben fellehető teológiai fogalmakat vette alapul. A három legfontosabb fogalom - Antikrisztus, apokalipszis, bűnbocsánat - kiemelése után összehasonlításra kerül az eredeti jelentésük a filmbélivel. Következtetés: a trilógiában már csak a forma van meg, a teológiai tartalom elveszik. A teológiai tartalmak üressége, valamint a cél-okok hiánya miatt a Depresszió-trilógia destruált üdvtörténetnek tekinthető, nihilista műnek azonban mégsem, mivel középpontjában az ember, és az ő küzdelme áll.

Témavezető: Gulyás Péter

 

Mit jelent számodra az OMDK-n elért eredmény?
Azt, hogy ez a történet happy enddel végződött. Azért jelentkeztem, hogy kipróbáljam magam, és úgy tűnik, megálltam a helyem, ami lelkesítő a jövőre nézve. De igazából azt a pillanatot viszem magammal, ahogy megyek vissza a helyemre az oklevéllel, és látom, ahogy vigyorognak az NYE-s (Nyíregyházi Egyetem - szerk.) barátaim. Arra gondoltam, az igazi eredmény mégsem a díj, hanem az, hogy megismertem őket.

Miért pont ezzel a projekteddel pályáztál? 
Tavaly tanultunk egy Madonna-kutatásról, és akkor kitaláltam, hogy én meg készítek egyet Marilyn Mansonról. Az OMDK jó lehetőség lett volna, hogy belevágjak, de végül úgy döntöttem, hogy nem akarok annyi időt Marilyn Manson világában tölteni, ami ehhez szükséges, ezért lett helyette Lars von Trier :D

Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Mert itt vannak történetek. Ha pedig belegondolunk, igazából az életünk is történetek sorozata. Ezért jó ezzel foglalkozni szerintem. Alkotó szeretnék lenni, hogy én írhassam őket, de érdekel a másik oldala is, vagyis ezek befogadása, elemzése.

Miért ezt a Mozgóképkultúra és médiaismeret szakot választottad?
Filmmel akartam foglalkozni. Eljöttem nyílt napra, aztán megtetszett.

Mi inspirál?

Mindig a téma.  Az elemzésen keresztül arról írtam, hogyan lehet egy istennélküli, semmi felé tartó világban létezni. Úgy gondolom, ez egy releváns kérdés, ezért szívesen foglalkozom vele.

Mivel szeretnél foglalkozni a jövőben?
Filmezéssel továbbra is. Meg lehet, megcsinálom a Marilyn Manson kutatásomat. Az másmilyen lenne. Szeretnék befogadói elemzéseket, interjúkat is készíteni.