Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Adorján Éva / Animáció alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Adorján Éva / Animáció alapszak


Hogyan mutatnád be magad a nagyvilágnak? 

Nyitott vagyok és kíváncsi, szeretem meghallgatni mások véleményét a világról, és ezeket beépíteni a saját világomba. Jó ilyen sok tehetséges és okos szakember közvetlen közelében lenni nap mint nap. Ha egyszer elvégzem az egyetemet ez biztosan hiányozni fog!  

Miért gondoltad, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem lesz a neked való? 

Szimpatikusak voltak az itt oktató szakemberek, ismertem néhányuk munkásságát és örömmel tanulok tőlük. 

Mesélj kicsit a szakodról! 

Az animáció szakot azoknak ajánlanám, akik alkotói elképzeléseiket szeretnék kiterjeszteni az állóképi megfogalmazáson túl. Éreznek magukban elég türelmet egy film minden egyes pillanatának egyedi megalkotásához. Az animáció szakon a magas szintű technikai tudás átadáson felül, széleskörű művészi szemléletet is megosztanak a hallgatókkal, amit aztán csapatban különböző stúdiókba bekerülve, vagy egyéni módon rendezőként saját hanggá formálva megmutathatnak a világnak!  

Oktató helyett mentorok tanítanak. Amikor egy alkotó igazán benne van az alkotási folyamazban, nehéz annak megálljt parancsolni, és nagyon jó érzés, hogy oktatóink mindig hajlandóak segíteni minket ebben a folyamatban még akkor is, ha épp nem órán ülünk a teremben. Ez nagy szabadságot ad!
 

Miért pont az animáció szakot választottad? 

Mindig is érdekelt a szakma, korábban már megismerkedtem vele, és szerettem volna fejleszteni a már meglévő tudásomat.  

Melyik a kedvenc tantárgyad és miért? 

Tervezés és hang, a tervezés azért, mert nagyon szeretem a konzultációk hangulatát, a hang óra pedig azért, mert nagyon érdekel a téma még úgy is, hogy kicsit kívülállónak érzem magam, így is rengeteget tanulok és ismerkedhetek a témával. 

Milyen jótanácsot adnál egy most felvételizőnek, mire figyeljen, mi alapján döntsön?  

Fontosnak tartom, hogy a jelentkező ne az elvárásoknak próbáljon megfelelni, persze elkerülhetetlen az odafigyelés, a számoknak stimmelniük kell, de jobb, ha összességében a felvételiző személyisége tükröződik a beadott anyagon. Hallgatóként könnyű azt javasolni, hogy ne izguljunk, engedjük el és érezzük jól magunkat a folyamat alatt, de meg kell próbálni, hogy igazán magunkat tudjuk adni. Hatalmas terhet vehetünk le a vállunkról, ha lazán, nyugodtan és élvezettel tudjuk végig csinálni a felvételit. 

Miért ajánlanád egy most felvételiző diáknak az egyetemünket?  

Az internet korában élve sokan állítják, hogy a szakmához szükséges technikai tudást akár egy online kurzus is megadhat, én azonban azt gondolom, hogy a technikai tudás még nem teszi az embert szakemberré. Az egyetem legnagyobb erőssége számomra az, hogy hús-vér tapasztalt és tehetséges emberek segítségével terelhetjük magunkat arra az ösvényre, ami minket meghatároz majd szakemberként! 

A vírushelyzet miatt, idén sokkal nagyobb hangsúlyt kap az online tanulás. Repüljünk vissza kicsit az időben: meséld el röviden a METU-hoz kapcsolódó kedvenc offline élményedet! 

Nagyon szeretem a konzultációkat, amikor egymás munkáit beszéljük át, tanár és hallgató egyaránt hozzátesz valamit a munka alakulásához, nagyon inspirálónak tartom! 

Milyen élmény volt számodra az online tanulás?  

Nagyon hálás vagyok az oktatók rugalmasságáért! 


Véleményed szerint ki a szakmád szuperhőse, kit tekintesz példaképednek?  

Az én szakmai példaképem Fischer Ferenc, aki az egyetemen bábanimációt oktat. Azért rá esett a választásom mert nagyon szeretem a bábanimációt és azokat az alkotási folyamatokat, amik manuális módon folynak. Úgy gondolom, ő nagyon jó szakember és rengeteget tanultam tőle az évek során. Egy olyan animációs technika művelője, ami komoly átalakuláson megy át, és ami a technika fejlődésével már lecserélhető lenne, mégis még mindig megvan a maga bája, ami miatt olyan sokan szeretik mind a mai napig. 

Milyennek képzeled a METU szuperhősét?  

A METU szuperhősét modernnek, egyszerűnek, de csinosnak és lazának képzelném el. Lehetne fiú vagy lány fiatal vagy öreg, szerintem az ereje az eltökéltségében és tudásában lenne. 

A METU jó abban, hogy nem akarja megváltoztatni vagy saját képére formálni a hallgatóit, mindenki megtalálhatja itt saját magát, az egyetem támogatni fogja saját elképzeléseiben. 

Mit tanultál meg itt, ami sokat jelent számodra?  

Úgy gondolom, amire szükségem volt azt az egyetem megadta számomra, és persze többet is. A METU-n betekintést nyerhetünk olyan területekre is, ami nem feltétlenül a szakunkhoz kapcsolódik. Nagyon örülök, hogy izgalmas témájú kurzusokat hallgathattam, mint a filmzene, filmes tipográfia és még sok hasonló érdekesség. 

Milyen oktató helyett mentor élményed van? 

Nagyon nehéz egy oktatót választani, mert én úgy érzem, minden oktatómtól kaptam a személyes alkotói igényeimhez mérten valami pluszt, amiért nagyon hálás vagyok nekik! Kiemelném viszont Ulrich Gábort, akivel a Könyvtrailer feladat készítése alatt nagyon sokat konzultáltunk és rengeteg plusz időt szánt a kérdéseimre. Nagyon jól esett, hogy a szabadidejéből rabolt időt ő is hasznosnak élte meg. 

"Metropolitan. Az alkotóegyetem." Mit jelent ez számodra?  

Itt fontosnak tartják a hallgatók fejlődését, az ö egyéni igényeikhez mérten. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy mindenki a legjobbat nyújthassa alkotóként.  

Fiatal alkotóként még sokszor érzem a bizonytalanságot, sok technikát és stílust próbálok megismerni és a magamévá tenni. Maga az alkotás folyamata bármilyen stílussal is próbálkozom általában kísérletezés, mindez a visszajelzések kapcsán tud beteljesedni, és bennem elrendeződni. Számomra fontos tehát a visszajelzés és megerősítés a társaim és az oktatók részéről! 

Mit jelent számodra az alkotás szó?  

Elmerülés, kifejezés, kommunikáció. 

Volt olyan nehéz pillanatod, amikor valakitől kaptál impulzust, ami átsegített rajta?  

Konkrét esetet nem tudok mesélni, de nagyon sokszor éreztem az erős támogatást és türelmet, amikor úgy éreztem nem tudom a maximumot nyújtani.
 

Milyen alkotói utazásod volt az egyetemen?  

Nagyon izgalmasnak találtam a könyvtrailer feladatot, ami az egyetem biztonságos falai között zajlott, de mégis egy éles, életszerű megbízás látszatát keltette, hiszen a megbízónk a Libri volt. A kötöttségeken túl sikerült beépítenünk a végeredménybe az alkotói elképzeléseinket is, és volt lehetőségünk megtapasztalni egy részletesen megtervezett és határidőkhöz kötött munkafolyamatot, ami végül a végeredményhez vezetett. 

Mi volt eddig a legmeghatározóbb élményed az egyetemen? 

Nagyon nagy megtiszteltetés ért, amikor október 27-én Ulrich Gábor felkérésére elvihettem a filmem Kecskemétre, ahol az animáció világnapja apropóján levetítették az Otthon moziban, majd egy közös beszélgetésen vehettem részt, általam nagyra becsült tehetséges animációs alkotókkal! 

Van-e olyan könyv, film, kiállítás, előadás, amit szívesen ajánlanál mások figyelmébe? 

Idén volt lehetőségem először Annecy-s animációs filmeket nézni, hiszen online került megrendezésre. Sok más nemzetközi és hazai film- és animációs fesztivál online felületen is elérhető lesz. Például: Primanima, Anilogue, Friss Hús...és még sok más fesztivál! 

Mivel töltöd szívesen a szabadidődet? 

Nagyon szeretek filmeket nézni, szeretem a számítógépes játékok világát is, ha időm engedi kézműveskedem és zenét hallgatok. 

Hogy érzed, fogják-e segíteni a METU-s évek a karrierterveidet? 

Úgy érzem igen, az itt készült munkák a portfóliómat gyarapítják, ami jó esetben elnyerheti a potenciális stúdiók tetszését.  

Van-e olyan célod, amit a METU segített elérni?  

Szuper animációs és filmes fesztiválokra jutott be az egyetemi feladat kapcsán készült filmem.