Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Áchim Attila - Mozgókép | Budapesti Metropolitan Egyetem

Áchim Attila - Mozgókép

A NAGYKÖVETSÉGRŐL
Nagyszerű érzés, egy lehetőség arra, hogy képviseljem azt, amiben hiszek, és amivel szeretek foglalkozni!

MIÉRT EZ A SZAK?
A filmkészítés minden területéről szerettem volna tudást gyűjteni, komplexen átlátni a folyamatát. Ehhez ez a szak volt a tökéletes választás.

MIÉRT A METU?
A tanáraid a mentoraid lesznek, nyitott gondolkodású emberek vesznek körbe, bármikor kérhetsz segítséget, és nagyon sokszínű, hasznos
ismereteket fogsz elsajátítani!Attila Mozgóképkultúra és médiaismeret alapszakunk hallgatója. Interjúnkban bekukkanthattok vele a filmes világba.

Mesélj arról kicsit, hogy milyen feladatokkal kell/kellett megbirkóznod az egyetemi évek alatt!
Olyan feladatokkal, melyekkel korábban nem igazán. Hatalmas kreativitást és még annál is nagyobb rögtönzést igényeltek, sokszor a komfortzónámból való teljes kilépéssel, és az idővel való örökös harccal.

Melyik tantárgy miben segít/segített Neked?
A tantárgyak rendszerint abban segítettek, hogy ezeket az új kihívásokat sikerrel tudjam kezelni, ne vesszek el bennük, és leginkább megértsem őket.

Az elméleti tantárgyak közül melyiket tartottad a leghasznosabbnak?
Számomra Gulyás Péter előadásai voltak meghatározóak abban, hogy az addigi tudásom és felfogásom a világról kinyissam más irányokba is, megismerve ezzel új területeket és perspektívákat. A kultúrakutatás módszerei óra volt az első ilyen, melyben más szempontból közelítettünk meg dolgokat, úgy, ahogy azelőtt senki sem tanította nekem.

Mit találtál a legizgalmasabbnak?
Egyértelműen a kamerával történő operatőri gyakorlatokat, és a vizsgafilmek forgatását! A pókemberes gördeszkám jól jött a jelenethez.


Melyik volt a kedvenc projekted és miért?
Mindegyiket más miatt szerettem vagy tartottam érdekesnek. Mindig azok voltak a kedvenceim, amik valamilyen új kihívást hordoztak magukban. Például ez:


Melyik okozta a legnagyobb fejtörést?
A legösszetettebb feladatok, ezen belül is azok, amelyekben nagyon sok embert kellett irányítani. Mikor rendezőként próbálod ki magad, egy egészként kell látnod magad előtt a jövőben elkészülő művet, és így már csak a részfeladatokra kell koncentrálnod. Ebben a videóban főként mint operatőr és vágó vettem részt, de az iskolával közösen terveztük a megvalósításhoz szükséges részleteket is.


Mire vagy a legbüszkébb? Milyen sikerek vannak a hátad mögött?
Remélem a legnagyobbak nem a hátam mögött, hanem előttem vannak! :)

Hogyan látsz hozzá egy-egy feladat megoldásához?
Általában az elején kezdem, de van, hogy a közepén, vagy a legnehezebb résznél. Szerencsére ez nem olyan, mint egy egyenlet, és nem is olyan látás- vagy gondolkodásmódot igényel legtöbbször. Persze attól ugyanolyan logika van a megvalósításban és a tervezésben, mint bármelyik más területen. 

Mennyire kell együtt dolgoznod a csoporttársaiddal vagy más szakosokkal? Ki tudod használni azt az előnyt, hogy ennyiféle terület/szak van az egyetemen?
A film csapatmunka. Az osztálytársaid a csapattársaid, úgy, mint a fociban. Hogy a csapat sikert könyvel el, vagy sem, függ annak minden tagjától, és az "edzések" itt is együtt vannak. Az, hogy ilyen sokszínű emberek vesznek körbe, nagyban segíti azt a bizonyos győzelmet!

Hogyan fogalmaznád meg, miről szól a te területed?
Az útkeresésről, és a csapatban való dolgozás megtanulásáról. Ha tudod, mi szeretnél lenni, mielőtt idejössz, akkor pedig a látóköröd kitágításáról olyan szélességekig, ameddig csak te engeded.


Mivel foglalkozik az, aki a te szakodon tanul?
Mindennel. De ha valami téged külön érdekel, lehetőséged van rá, hogy gyakorold. A suliban megvan a kellő felszerelés és oktatás ahhoz, hogy univerzális filmes ismereteket sajátíthass el. Hogy merre tovább, csak rajtad múlik! ;)

Hogy látod, akik már végeztek hogyan tudnak elhelyezkedni? Mivel foglalkoznak?
Rendszerint akit tényleg érdekel ez a világ, az az útját is megtalálja benne. De ez minden téren így működik az életben. Személy szerint sok mindent látok, van, aki cégeknél helyezkedik el, van, akit a szabadúszás vonz jobban, és van, aki projektekben látja a boldogulás kulcsát.

Mivel szeretnél Te foglalkozni a jövőben?
Nagyon vonzana, ha kaszkadőr-operatőr lehetnék, aki utánaugrik Tom Cruise-nak, persze kábelekkel biztosítva. A steadicam lenyűgöz, kezdésnek ez is megtenné. A filmes világban képzelem el jövőmet, és egyelőre a kamera mögött érzem jól magam. :)

Milyen programokat, kiállításokat, szakirodalmat, könyvet ajánlanál, hová menjen el az, aki érdeklődik a területed iránt?
Filmes tábor, filmklub, filmfesztivál, nyílt napok, mozi! Olvasni úgy is mindenki a saját ízlése szerint fog. Most aktuálisan a Cinemascope-ot mindenképpen ajánlom, hiszen most egyben lesznek láthatóak az előző évben készült METU-s diplomafilmek.

Milyen online felületeket böngésszen, kövessen az, akit érdekel a te területed?
A YouTube ma már tele van megannyi hogyan csináld videóval, főként angol nyelven, aminek ismerete nem is árt, ha a szakmán belül jól akarsz működni. Emellett filmelemzéseket is találsz, személyes kedvencem a HollywoodNewsAgency csatorna. 

Mivel töltöd a szabadidődet?
Bohém életem bohém pillanatai olykor nem is annyira bohémak. Szeretek egyszerűen csak a barátaimmal lenni, vagy Fifázni egy jót, de legjobban sétálni, és kirándulni. A hobbim a munkám, így szeretem, amit csinálok.

Milyen koncertet ajánlanál?

Valami olyasmit, amin nem nyom agyon a tömeg, tehát alkalmad nyílik a zenét is élvezni. Mindenképp jó barátokkal menj! :)