Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility A formatervezés, mint hivatás - Kérdezd a mentort! | Budapesti Metropolitan Egyetem

A formatervezés, mint hivatás - Kérdezd a mentort!

 „A pályakezdés bármelyik formáját is választják az elinduláshoz személyes elszántságra, bátorságra, türelemre és kitartásra lesz szükségük.” 

 

Kérdezd a mentort! sorozatunk következő interjújában Dr. habil Bárkányi Attila DLA, professor emeritus, Ferenczy Noémi-díjas formatervező művész, a Metropolitan Egyetem óraadó oktatója válaszol Kiss Lúcia, a Formatervező művész szak nagykövetének, kérdéseire.  

Az interjúból megtudhatod, hogy Attila milyen praktikus tanácsokat tud adni a pályájuk elején álló hallgatóknak, hogy őt mi vezette a formatervezés irányába és, hogy a tanítás milyen hatással van más munkáira. 

 

Dr. habil Bárkányi Attila DLA 

 

Tanár úr milyen tanácsot adna a pályakezdő formatervezőknek? Hogyan induljanak el?   

Bárkányi Attila: A formatervezés nem szakma, hanem hivatás, s ekként kell az életpályát is felépíteni. Indulás előtt két fontos dolgot kell tisztázni és eldönteni. Az egyik a szakmai és a személyes önvizsgálat szükségessége: milyen színtű a szakmai tudásuk és felkészültségük – mik az erősségeik és mik a gyengeségeik -, és fontos tisztázni a személyiségük összetevőit – adottságok, képességek, viselkedés stb. A másik, hogy egyénileg vagy csoportosan képzelik-e el az érvényesülést? 

E kettő tudatában könnyebb választani a pályakezdés lehetőségei közül. Az egyéni érvényesülés lehet: munkaviszonyban, szabadúszó tervezőként, egyéni vállalkozóként. A csoportban tervezés történhet: laza kapcsolatban (designerek közös együttműködése), vagy jogi formában (Bt., Kft.). A pályakezdést és a személyes, szakmai fejlődést ma már különböző programok és egyéb támogatások igénybevétele segítheti: mentorprogramok, inkubációs programok, startup tőkealapok, közösségi tőkebevonás, közösségi finanszírozás stb. De nemcsak ezen lehetőségek eléréséhez, hanem az elismertséghez és sikerhez is nélkülözhetetlen a folyamatos szakmai láttatás (önmagunk helyzetbe hozása) és a megmérettetés: pályázatokon, ösztöndíjakon, workshopokon, szakmai konferenciákon, szakmai szervezetekben részvétel és a világhálón jelenlét. 

S hogyan lehet az első megbízásokhoz hozzájutni? Mindenekelőtt a közvetlenül elérhető lehetőségeket kell számba venni: családi kapcsolatok, egyetemi projektpartnerek és saját kapcsolatépítés. Ugyanez vonatkozik a munkakörülmények megteremtésére is: családi vagy külső (anyagi vagy eszköz) támogatás. Továbbá nélkülözhetetlen a szakmai névjegy, a portfólió, digitális és nyomtatott formában is.  

A pályakezdés bármelyik formáját is választják az elinduláshoz személyes elszántságra, bátorságra, türelemre és kitartásra lesz szükségük. 

 

Ki az a tervező, aki inspiráló lehet annak, aki most ismerkedik a formatervezéssel?   

B.A.: Hogy ki inspirálhat kit, arra nehéz válaszolni. Ahány tervező, annyiféle designfilozófia, szemlélet és stílus, és ugyanez vonatkozik azokra is, akik érdeklődnek a design iránt. Vonzó lehet a formatervező pálya olyanoknak, akik ismernek néhány sztárdesignert – pl. Karim Rashid, Philippe Starck, Patricia Urquiola, Ross Lovegrove és mások –, akiket viszont azok is ismerhetnek, akik nem designernek készülnek. Ezek a formatervezők, ha esetleg nem is inspirálnak, de munkáik és sikerességük megismerése mindenképpen vonzó lehet egy designpályára készülőnek. 

Rajtuk kívül egyre több ismert és sikeres hazai formatervező (pl. Kerékgyártó András, Juhász Ádám, Bokor Gyöngyi, Kodolányi Gábor, Szikszai László, Miklósi Ádám, Góg Angéla stb.) és designcég (pl. ABN Design, Co&Co Designcommunication, Heonlab, Maform, Design Donum, Remion Design, FlyingObjects stb.) is inspiráló lehet egy leendő formatervező hallgató számára.  

 

Ki vagy mi hatására választotta ezt hivatást?   

B.A.: A családi háttér nem volt befolyással, de nem ellenezték döntésemet, amikor gimnazista koromban a pályaválasztás előtt álltam. A terek, az épületek és a tárgyak – akkoriban az autók különösen – egyaránt érdekeltek. Ami talán hatással lehetett az a budai vároldal kertes, szép épülete, benne a különleges miliőjű lakással, amiben felnőttem és annak tárgyaival, amik körülvettek. A barkácsolás és a modellezés is része volt ifjúkoromnak, ezért szinte egyenes út vezetett az akkoriban egyedüli képzőhely, az Iparművészeti Főiskola formatervező szakára.  

 

Milyen hatással van a tanítás a tervezői munkára?   

B.A.: Nem tudnám állítani, hogy közvetlenül hatna a tervezői munkámra az oktatás. Ugyanakkor az állandó naprakészség, az agy frissen tartása mindenképpen előnyös. De az talán hatással van, ahogy a tapasztalatok birtokában a hallgatót segíteni és rávezetni kell a lehető legjobb megoldásokra, mert olyan ez, mintha az oktató a hallgatóval közösen tervezne. És ha vannak oktatói sikerek, akkor az minden bizonnyal kihat a tervezői munkára is.  

 

2021. 05. 18.

Hírek

Művészet
Pro Arte Aranyérmes hallgatónk és Mestertanár Aranyérmes oktatónk az OTDK kitüntettek között

A két aranyérem óriási elismerése oktatóink és hallgatóink színvonalas alkotómunkájának és pályázati eredményességének, amely egyben egyetemünk, képzéseink számára is kitüntetés...

aranyermescsemp

Pro Arte Aranyérmes hallgatónk és Mestertanár Aranyérmes oktatónk az OTDK kitüntettek között

A két aranyérem óriási elismerése oktat&oacut …

Művészet
Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében...

tdksajcsemp2

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az &U …

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sajtóközlemény2023.11.22. (szerda)A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) oktatási innovációi kivívták a világ egyik legrangosabb felsőoktatási szervezetének elismerését...

csempe5208

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sa …

Felhívás a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban történő részvételre

Tanulj Te is a METU egyik legfontosabb külhoni partneregyetemén, és „érd el önmagad legjobb verzióját” a Sapientián!

marcsempe

Felhívás a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban történő részvételre

Tanulj Te is a METU egyik legfontosabb külhoni partneregyetemén, és „érd el önma …

Művészet
Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Flóra művészettörténésznek, a Művészet- és Designelméleti Intézet egyetemi docensének Lantos címmel könyve jelent meg...

lantoscsemp

Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Fl&oa …

Művészet
myBRAND - A hallgató fejlődése a Budapesti Metropolitan Egyetemen HR képzésének középpontjában

Az oktatás világa folyamatosan változik, és az oktatási intézményeknek lépést kell tartaniuk az új kihívásokkal...

HRcsemp

myBRAND - A hallgató fejlődése a Budapesti Metropolitan Egyetemen HR képzésének középpontjában

Az oktatás világa folyamatosan változik, és az oktat …

Művészet
METU-s díjazottak és kiállító a Magyar Formatervezési és a Design Menedzsment Díj 2023-as elismertjei között

Tavirózsából inspirálódott okosbója, független designiroda és környezetbarát földvirág a Budapesti Metropolitan Egyetem díjazottjai és kiállítói között...

FTillu

METU-s díjazottak és kiállító a Magyar Formatervezési és a Design Menedzsment Díj 2023-as elismertjei között

Tavirózsából inspirálódott okosbója, f …

Művészet
Művészet
MIÉRT SAJOG A LELKÜNK? Előadássorozat

Egzisztencia, társas lét és terápia a késő modern társadalomban  Helyszín: Budapesti Metropolitan Egyetem, Művészeti és Kreatívipari Kar, Infopark D épület D235  Cím: 1117 Budapest Gábor Dénes u...

mslcsemp

MIÉRT SAJOG A LELKÜNK? Előadássorozat

Egzisztencia, társas lét és terápia a késő mo …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...