BELSŐÉPÍTÉSZET MESTEREI – MESTERKÉPEK - Beleznay Éva urbanista előadása

Nyilvános előadás sorozat a METU-n


A tíz egymást követő alkalommal, csütörtök délelőttönként megrendezett nyilvános előadás-sorozat célja az építészet és belsőépítészet viszonyának vizsgálata különböző nézőpontokon keresztül.

A sorozat meghívott előadói között olyan neves építészeket, tervezőket, szakembereket köszönthetünk, mint Reith András, Beleznay Éva, Zoboki Gábor, Csizmadi Péter, Bachmann Bálint, Molnár Bea, Fülöp Krisztina, vagy Kőnig Tamás, akik munkáik bemutatása által adnak egyfajta keresztmetszetet szakterületük legfontosabb értékeiről, kihívásairól.

A válogatás az egyes oktatási intézményekben is ténykedő tervezők, szakemberek személyes gondolatairól, munkamódszereiről és a társszakmákra gyakorolt hatásáról is ízelítőt adnak.

Ajánljuk minden olyan hallgatónak, kollégának, akinek tanulmányai, alkotói tevékenysége, munkássága kapcsolódik a téralakítás bármilyen formájához, vagy érdeklődést mutat iránta.


2. előadás:
BELEZNAY ÉVA: A FENNTARTHATÓSÁG EMBERI TÉNYEZŐI

Beleznay Éva előadását soroztunk első előadójának (Reith András építész) záró gondolata, az emberközpontúság iniciálja, tehát annak egyenes folytatása.
Leáldozóban az a gondolkodásmód, amely kizárólag autoriter döntésekkel fejleszt várost, épületet vagy design-t. Ma már fordítva, az emberi élhetőség és elérhetőségi igényből indulunk ki, és tágíjuk ki a gondolkodást egészen az épített vagy táji környezetig.

Éva nemzetközi és hazai városfejlesztési, főépítészi, a vizuális nevelés- és oktatásban szerzett tapasztalatait osztja meg velünk, ezen tevékenységét a legkisebbektől a legnagyobbakig, játékosan a gyakorlatba ültetve. Meggyőződése szerint nem lehet elég korán kezdeni annak a tudatosítását, hogy az építés társadalmi ügy, és az embereknek joga van hangot adni és tevékenyen alakítani azt. Szintén alapvetés a térpszichológia hatása ránk, vagy az, hogy az érzékszerveink összességére ható térképzés határozza meg a léttudatunkat, mely egyértelműen egy folyamatos emocionális válasz az életünk során* (J. Pallasmaa: 7 érzékszervre ható építészet).


Az előadás szinopszisa:
Az emberiség korábban soha nem látott kihívásokkal néz szembe. A klímaválság az emberiség életfeltételeit fenyegeti, emellett a szegénység és társadalmi egyenlőtlenség fokozódik. Ezekre a kihívásokra globális, nemzeti, települési, de egyéni szinten is gyors válaszokat kell adnunk.
Míg korábban az ember a környezetével összhangban élt, az ipari forradalom óta a beavatkozásaink a műszaki infrastruktúra hangsúlyát hordozták, és ez az egyensúly felborult. Ma a világ újra az emberközpontú és a természeti környezetet tiszteletben tartó megoldásokat keresi. Szakmánk kötelessége, hogy regeneratív/megújító tervezéssel alakítsa környezetét, amely során a város, az épület, az emberek és a természet együtt fejlődnek szimbiózisban, messzemenően biztosítva a sikeres közös együttélést.
Az előadásban az elméleti alapok mellett számos példát bemutat, amely az épületeink és környezetük formálása és átalakítása során ezt az új irányt képviselik.

UN17 Village by Lendager GroupIdőpont: 2020. február 27. csütörtök, 9:30-tól 10.50-ig
Helyszín: Budapesti Metropolitan Egyetem Rózsa utcai campus, B épület 313.
Cím: 1077 Budapest, Rózsa u. 4-6., bejárat a Hutyra u. felől

Facebook esemény
A rendezvényen való részvétel ingyenes. Beleznay Éva urbanista, építész, fenntarthatósági szakértő. Jelenleg önállóan és a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének (HuGBC) vezető tanácsadójaként környezettudatos építéssel foglalkozik, a HuGBC-nek korábban vezetőségi tagja és alelnöke volt. Emellett kiemelt szakmai témaköre a városrehabilitáció. Az utóbbi évtizedben a környezeti kultúra oktatásához kapcsolódó munkában is aktívan részt vett. 2005-2010-ig Budapest Főváros Önkormányzata Városfejlesztési, Gazdálkodási, Szociálpolitikai Főpolgármester-helyettesi Iroda vezetőjeként és városfejlesztési referenseként, majd Budapest megbízott főépítészeként a főváros területfejlesztéssel és -rendezéssel, a településfejlesztéssel és -rendezéssel, az épített környezet alakításával és védelmével, az építésüggyel kapcsolatos szakmai feladatok ellátásának, döntés előkészítésének felelőse volt. Korábban mind köztisztviselőként, mind tervezőként és kutatóként végzett szakértői munkát városfejlesztési koncepciók, stratégiák, és programok kidolgozásában, településrendezési tervek készítésében.Minden érdeklődőt szeretettel várunk!TOVÁBBI ELŐADÁSAINK:
Március 5.: Kiss Gyula
Március 12.: Csizmadi Péter
Március 19.: Bachmann Bálint
Március 26.: Zoboki Gábor
Április 2.: Fülöp Krisztina
Április 9.: Kéry Balázs
Április 16.: Kőnig Tamás
Április 23.: Molnár BeaKORÁBBI ELŐADÁSUNK:

DR. REITH ANDRÁS: TRANSZPARENCIÁTÓL A KÖRKÖRÖSSÉGIG – CSOMÓPONTTÓL A VÁROSIG ÉS AZON TÚL


 
 Fotó: © Bujnovszky TamásBelsőépítészeti alapképzésünkről, azaz Környezetkultúra alapszakunkról ITT, Belsőépítész tervező művész mesterképzésünkről bővebben ITT olvashatsz!

Tájékoztatjuk, hogy a rendezvényen kép- és hangfelvételt készítünk a METU képzéseinek népszerűsítése érdekében. A felvételeket a METU honlapján, Facebook csatornáin, nyomtatott kiadványaiban tehetjük közzé 2022 év végéig.
Adatkezelés részletei

A borítókép © Bujnovszky Tamás fotójának felhasználásával készült.

2020. 02. 27.

Hírek

KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
IX. Oktatók napja

Ha lemaradtál, itt még megnézheted!

ix-oktatok-napja-202004

IX. Oktatók napja

Ha lemaradtál, itt még megnézheted! …

KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
Művészet
OPLA. Karantén

online plakátkiállítás a Szimplában

OPLA. Karantén hircsempe

OPLA. Karantén

online plakátkiállítás a Szimplában …

Művészet
Művészet
Művészeti Diákköri Konferencia – 2020. tavaszi helyi forduló

Ne felejts el jelentkezni!

tdk-mdk-2020-04-02-hir

Művészeti Diákköri Konferencia – 2020. tavaszi helyi forduló

Ne felejts el jelentkezni! …

Művészet
Művészet
Textiltervezési projekt az Admirer Kft.-vel

Divat- és textiltervezés mesterszakosaink izgalmas feladatot kaptak

Textiltervezési projekt az Admirer Kft.-vel hírcsempe

Textiltervezési projekt az Admirer Kft.-vel

Divat- és textiltervezés mesterszakosaink izgalmas feladatot kaptak …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
Idén tavasszal is lesz TDK!

Ne felejts el jelentkezni!

tdk-2020-04-02-hir

Idén tavasszal is lesz TDK!

Ne felejts el jelentkezni! …

KommunikációTurizmusÜzlet
KommunikációTurizmusÜzlet
Megjelent a METU-s oktató-hallgató szerzőpáros új könyve

Dér Csaba Dezső – Márkus Renáta: Új utak a kulturális marketingben

dercsabadezso_2020_03_27

Megjelent a METU-s oktató-hallgató szerzőpáros új könyve

Dér Csaba Dezső – Márkus Renáta: Új utak a kulturális marketingben …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
Libri könyvtrailerek 2020

Animáció mesterszakosaink munkái

Libri könyvtrailerek 2020 csempe

Libri könyvtrailerek 2020

Animáció mesterszakosaink munkái …

Művészet
Művészet
Petri György versadaptációk 2020

ismét animációkat készítettek hallgatóink

Petri György versadaptációk 2020 hírcsempe

Petri György versadaptációk 2020

ismét animációkat készítettek hallgatóink …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...