Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility 2021-ben is megrendezzük a Mutasd! Portfolio Days-t - művész oktatóinkat kérdeztünk az eseményről | Budapesti Metropolitan Egyetem

2021-ben is megrendezzük a Mutasd! Portfolio Days-t - művész oktatóinkat kérdeztünk az eseményről

IDÉN ONLINE FORMÁBAN 

Regisztrálj portfólió napjainkra, mutasd meg munkáidat, beszélgess oktatóinkkal! 

Vannak kreatív szakmák, ahol időnként „megnyitják a kapukat” és lehetőséget adnak az adott szakmában végzett vagy már aktívan dolgozó embereknek, hogy megmutathassák legjobb munkáikat. Ez mindkét fél számára hasznos találkozás, hiszen sosem lehet tudni, hogy melyik jelentkezőben rejlik ott a jövő reménysége. 

A Metropolitan Egyetem által szervezett Portfolio Days azoknak a felvételi előtt álló fiataloknak teremt alkalmat a bemutatkozásra, akiket érdekel, hogy az adott szakterületen tapasztalt, neves oktatók, hogyan vélekednek az alkotásaikról, milyen jó tanácsokkal nyújtanak segítséget nekik a jövőre vonatkozóan. 

Portfolio Days virtuális forgószínpadán 15 percenként más jelentkező kap lehetőséget, hogy megmutassa, hol is tart a portfóliója összeállításában és élő visszajelzést kapjon róla. Oktatóink segítenek az alkotások útvesztőjében megtalálni a helyes irányt, a megfelelő technikát, és eligazítanak a témák erdejében is. 

 

Idén, a hagyományoktól eltérően konferencia alkalmazás útján tudsz oktatóinkkal beszélgetni. Az előzetesen regisztrált időpontban az online egyeztetés során mindent megtudhatsz arról, hogy hogyan állítsd össze a felvételire a portfóliódat, miben fejlődj, mire koncentrálj a felkészülési időszakban. Bővebb információt az esemény weboldalán találsz: https://portfoliodays.metropolitan.hu/ 
 

Megkérdeztünk oktatókat aÉpítészet és Design tanszékről, a Formatervező és a Belsőépítész tervező szakokkal kapcsolatban arról, hogy mit gondolnak, miért lehet hasznos egy ilyen alkalom a leendő hallgatóknak. 


Kovács Zoltán DLA 

Kovács Zoltán DLA építész-belsőépítész vezetőtervező a Belsőépítész tervező művészszakkal kapcsolatban az alábbiakat osztotta meg velünk
 

Mit gondolsz miért lehet jó egy felvételi előtt álló hallgatónak, ha részt vesz a PortfolioDays-en?  

Kovács Zoltán DLA: Egy felvételizőnek a portfoliójának bemutatásán túl, sokat jelenthet, hogy egy METU-s tanárral elbeszélgethet az előtte álló feladatokról és véleményt hallhat az eddigi munkáiról. 

 

Mit adhat a résztvevőknek?  

K.Z.: Helyismeretet és pozitív benyomást a szak munkájáról. 

 

Tapasztalataid és tudásod alapján kinek ajánlanád az építészet területét? 

K.Z.: Nincs építész szakunk, csak belsőépítész. Ez persze azt jelenti, hogy a belsőépítész tervezőnek is kapcsolódnia kell az építészeti gondolkodáshoz és szerves részeként kell látnia a téri követelményeket. A legnagyobb kihívás nemcsak az építészeti kérdések megértése, de rengeteg egyéb társterületet is szükséges megismerni a képzési idő során, úgyis mint képzőművészeti ágak, iparművészeti ágak, speciális szakmák és szakterületek, technológiák és anyagkutatások stb.  és mindezt be is kell tudni építeni tervezési feladataikba. 

 

Miért jó vagy miben kifejezetten erős a METU belsőépítészet képzése?  

K.Z.: Az országban a legrégebben fennálló képzési forma, amit a szakmájukat gyakorló és abban jártas tanárok, gyakorlati képzési formában tudják átadni, sok mai építési helyszínnel való bejárással. 

 

Milyen lehetőségeik vannak a hallgatóknak, hogy már a képzés során elkezdjék építeni a portfóliójukat?  

K.Z.: A METU képzésének alapjait képezik a különböző rendezvények és szakos lehetőséget, vagyis a nyári művésztelep, a pályázatok pl. a Hello Wood, hazai és nemzetközi pályázatok, Erasmus ösztöndíjak és Workshop-ok. Emellett az egyetemi szintű rendezvények, Országos Művészeti Diákkör pályázatai. Hallgatóinknak a képzés során már lehetőségük van különböző tervező stúdiók munkájában gyakornokként részt venni és megismerni a hazai tervezőirodák munkáját.  


György Árpád Hunor 

 

György Árpád Hunor a Formatervező szak kapcsán a következőket mondta:  

Mit gondolsz, miért lehet jó egy felvételi előtt álló leendő hallgatónak, ha részt vesz a Portfolio Days-en? Mit adhat a résztvevőknek? 

György Árpád HunorEz egy nagyon hasznos és értékes lehetőség minden jelentkezni vágyó hallgató jelöltnek, mert itt megmutathatja az eddig összeállított portfólióját, amit építő jellegű javaslatokkal látunk el. Így a felvételire felkészültebben érkezhetnek azok a jelöltek, akik ezzel a lehetőséggel éltek. 

Tapasztalataid és tudásod alapján kinek ajánlanád az formatervezés területét? 

Gy.Á.H.: Mindenkinek, aki szereti a tárgyak kimeríthetetlen és változatos világát, és aki ebben a világban szeretne új és egyedi tárgyakat tervezni, esetleg létrehozni azokat. 

Miért jó vagy miben kifejezetten erős a METU Formatervező képzése?  

 Gy.Á.H.: Legfőbb ereje a képzésnek az, hogy szakmájukat aktívan űző, abban kiváló eredményeket elérő oktatói gárda módszereit megismerve tudnak a hallgatóink saját tervezői szemléletet felépíteni. Ebben a folyamatban az aktuális félévek feladatain keresztül, minden segítséget megkapnak a hallgatók.  

 

Mit gondolsz a formatervező hallgatók képzésében hogyan érhető tetten az Alkotóegyetem koncepció?   

Gy.Á.H.: Az oktatók és hallgatók kapcsolata elsősorban partneri alapokra épít, továbbá a szakma aktuális elvárásait szimuláló helyzeteket produkál, valós gyártói kapcsolatok révén. Ennek előnye az, hogy használható, gyakorlatorientált tudássá formálható, amihez természetesen a hallgatók aktivitása adja az egyedi színezetet. 

 

Várunk szeretettel a Portfolio Days eseményen! Kattints IDE és regisztrálj most


2021. 04. 21.

Hírek

Művészet
Íme, az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjasai!

Három kategóriában kerültek átadásra az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjai.

metcsempehír

Íme, az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjasai!

Három kategóriában kerültek átadásra az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és kö …

Művészet
Kárpát-medencei Rektori Konferencia a Budapesti Metropolitan Egyetemen

Cél a kárpát-medencei értékek globális láthatóságának növelése A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) adott otthont a Magyar Rektori Konferenciával (MRK) közösen szervezett Kárpát-medencei Rektori Konferenciának és kerekasztal beszélgetésnek 2024...

aláírós

Kárpát-medencei Rektori Konferencia a Budapesti Metropolitan Egyetemen

Cél a kárpát-medencei értékek globális …

Művészet
Animáció mesterszakos hallgatóink készítettek animációs rövidfilmeket a Pagony kiadónak

A Budapesti Metropolitan Egyetem elsőéves Animáció mesterszakos hallgatói, az őszi féléves Tervezés kurzus keretében olvasást népszerűsítő animációs rövidfilmeket készítettek a Pagony kiadó számára...

pagobyhír

Animáció mesterszakos hallgatóink készítettek animációs rövidfilmeket a Pagony kiadónak

A Budapesti Metropolitan Egyetem elsőéves Animáció mestersz …

Művészet
Művészet
METU-s siker a 31. Stuttgarti Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon

METU-s siker a 31. Stuttgarti Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon

Oliver_orias

METU-s siker a 31. Stuttgarti Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon

METU-s siker a 31. Stuttgarti Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon …

Művészet
A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

foto20240502

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan …

Művészet
METU X Artus Stúdió előadás: Kérész Művek 81. - Hasítunk

A Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói és az Artus közös performansza

metuartus1

METU X Artus Stúdió előadás: Kérész Művek 81. - Hasítunk

A Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói és az Artus közös performansza …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
A METU oktatóinak előadása a XII. Nemzetközi Médiatudományi Konferencián

A METU oktatóinak előadása a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem által szervezett XII. Nemzetközi Médiatudományi Konferencián

médiakonfeneciahircsempe

A METU oktatóinak előadása a XII. Nemzetközi Médiatudományi Konferencián

A METU oktatóinak előadása a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem által szervezett …

KommunikációTurizmusÜzlet
Üzlet
A környezetvédelem kulcsa a tudás és szemléletformálás

A környezetvédelem kulcsa a tudás és szemléletformálásStratégiai megállapodást kötött a METU és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók SzövetségeA Budapesti Metropolitan Egyetem - mint az ország legnagyobb magánegyeteme - hosszútávú együttműködésről írt alá megállapodást a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségével...

1232131525

A környezetvédelem kulcsa a tudás és szemléletformálás

A környezetvédelem kulcsa a tudás és szemléletf …

Üzlet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...