Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility 2021-ben is megrendezzük a Mutasd! Portfolio Days-t - művész oktatóinkat kérdeztünk az eseményről | Budapesti Metropolitan Egyetem

2021-ben is megrendezzük a Mutasd! Portfolio Days-t - művész oktatóinkat kérdeztünk az eseményről

IDÉN ONLINE FORMÁBAN 

Regisztrálj portfólió napjainkra, mutasd meg munkáidat, beszélgess oktatóinkkal! 

Vannak kreatív szakmák, ahol időnként „megnyitják a kapukat” és lehetőséget adnak az adott szakmában végzett vagy már aktívan dolgozó embereknek, hogy megmutathassák legjobb munkáikat. Ez mindkét fél számára hasznos találkozás, hiszen sosem lehet tudni, hogy melyik jelentkezőben rejlik ott a jövő reménysége. 

A Metropolitan Egyetem által szervezett Portfolio Days azoknak a felvételi előtt álló fiataloknak teremt alkalmat a bemutatkozásra, akiket érdekel, hogy az adott szakterületen tapasztalt, neves oktatók, hogyan vélekednek az alkotásaikról, milyen jó tanácsokkal nyújtanak segítséget nekik a jövőre vonatkozóan. 

Portfolio Days virtuális forgószínpadán 15 percenként más jelentkező kap lehetőséget, hogy megmutassa, hol is tart a portfóliója összeállításában és élő visszajelzést kapjon róla. Oktatóink segítenek az alkotások útvesztőjében megtalálni a helyes irányt, a megfelelő technikát, és eligazítanak a témák erdejében is. 

 

Idén, a hagyományoktól eltérően konferencia alkalmazás útján tudsz oktatóinkkal beszélgetni. Az előzetesen regisztrált időpontban az online egyeztetés során mindent megtudhatsz arról, hogy hogyan állítsd össze a felvételire a portfóliódat, miben fejlődj, mire koncentrálj a felkészülési időszakban. Bővebb információt az esemény weboldalán találsz: https://portfoliodays.metropolitan.hu/ 
 

Megkérdeztünk oktatókat aÉpítészet és Design tanszékről, a Formatervező és a Belsőépítész tervező szakokkal kapcsolatban arról, hogy mit gondolnak, miért lehet hasznos egy ilyen alkalom a leendő hallgatóknak. 


Kovács Zoltán DLA 

Kovács Zoltán DLA építész-belsőépítész vezetőtervező a Belsőépítész tervező művészszakkal kapcsolatban az alábbiakat osztotta meg velünk
 

Mit gondolsz miért lehet jó egy felvételi előtt álló hallgatónak, ha részt vesz a PortfolioDays-en?  

Kovács Zoltán DLA: Egy felvételizőnek a portfoliójának bemutatásán túl, sokat jelenthet, hogy egy METU-s tanárral elbeszélgethet az előtte álló feladatokról és véleményt hallhat az eddigi munkáiról. 

 

Mit adhat a résztvevőknek?  

K.Z.: Helyismeretet és pozitív benyomást a szak munkájáról. 

 

Tapasztalataid és tudásod alapján kinek ajánlanád az építészet területét? 

K.Z.: Nincs építész szakunk, csak belsőépítész. Ez persze azt jelenti, hogy a belsőépítész tervezőnek is kapcsolódnia kell az építészeti gondolkodáshoz és szerves részeként kell látnia a téri követelményeket. A legnagyobb kihívás nemcsak az építészeti kérdések megértése, de rengeteg egyéb társterületet is szükséges megismerni a képzési idő során, úgyis mint képzőművészeti ágak, iparművészeti ágak, speciális szakmák és szakterületek, technológiák és anyagkutatások stb.  és mindezt be is kell tudni építeni tervezési feladataikba. 

 

Miért jó vagy miben kifejezetten erős a METU belsőépítészet képzése?  

K.Z.: Az országban a legrégebben fennálló képzési forma, amit a szakmájukat gyakorló és abban jártas tanárok, gyakorlati képzési formában tudják átadni, sok mai építési helyszínnel való bejárással. 

 

Milyen lehetőségeik vannak a hallgatóknak, hogy már a képzés során elkezdjék építeni a portfóliójukat?  

K.Z.: A METU képzésének alapjait képezik a különböző rendezvények és szakos lehetőséget, vagyis a nyári művésztelep, a pályázatok pl. a Hello Wood, hazai és nemzetközi pályázatok, Erasmus ösztöndíjak és Workshop-ok. Emellett az egyetemi szintű rendezvények, Országos Művészeti Diákkör pályázatai. Hallgatóinknak a képzés során már lehetőségük van különböző tervező stúdiók munkájában gyakornokként részt venni és megismerni a hazai tervezőirodák munkáját.  


György Árpád Hunor 

 

György Árpád Hunor a Formatervező szak kapcsán a következőket mondta:  

Mit gondolsz, miért lehet jó egy felvételi előtt álló leendő hallgatónak, ha részt vesz a Portfolio Days-en? Mit adhat a résztvevőknek? 

György Árpád HunorEz egy nagyon hasznos és értékes lehetőség minden jelentkezni vágyó hallgató jelöltnek, mert itt megmutathatja az eddig összeállított portfólióját, amit építő jellegű javaslatokkal látunk el. Így a felvételire felkészültebben érkezhetnek azok a jelöltek, akik ezzel a lehetőséggel éltek. 

Tapasztalataid és tudásod alapján kinek ajánlanád az formatervezés területét? 

Gy.Á.H.: Mindenkinek, aki szereti a tárgyak kimeríthetetlen és változatos világát, és aki ebben a világban szeretne új és egyedi tárgyakat tervezni, esetleg létrehozni azokat. 

Miért jó vagy miben kifejezetten erős a METU Formatervező képzése?  

 Gy.Á.H.: Legfőbb ereje a képzésnek az, hogy szakmájukat aktívan űző, abban kiváló eredményeket elérő oktatói gárda módszereit megismerve tudnak a hallgatóink saját tervezői szemléletet felépíteni. Ebben a folyamatban az aktuális félévek feladatain keresztül, minden segítséget megkapnak a hallgatók.  

 

Mit gondolsz a formatervező hallgatók képzésében hogyan érhető tetten az Alkotóegyetem koncepció?   

Gy.Á.H.: Az oktatók és hallgatók kapcsolata elsősorban partneri alapokra épít, továbbá a szakma aktuális elvárásait szimuláló helyzeteket produkál, valós gyártói kapcsolatok révén. Ennek előnye az, hogy használható, gyakorlatorientált tudássá formálható, amihez természetesen a hallgatók aktivitása adja az egyedi színezetet. 

 

Várunk szeretettel a Portfolio Days eseményen! Kattints IDE és regisztrálj most


2021. 04. 21.

Hírek

Üzlet
myBRAND Centre For Excellence Kiválósági Mentorközpont tavaszi szakmai találkozója a METU-n

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Metropolitan Egyetem által  közösen létrehozott MyBrand Centre for Excellence Kiválósági Mentorközpont – legutóbbi Pénzmúzeumi látogatás után – március 3-án a METU főépületében rendezték meg a tavaszi ösztöndíjas szakmai találkozót...

mybrand-centre-for-excellence-szakmai-talalkozo-kep

myBRAND Centre For Excellence Kiválósági Mentorközpont tavaszi szakmai találkozója a METU-n

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Metropolitan Egyetem által &n …

Üzlet
Művészet
METU-s alkotók a WPO csomagolástervezés világversenyén

Négy METU-s hallgató is figyelmet kapott a WPO 2022 WorldStar Student Award - Csomagolástervezési Világversenyén.

csomagolastervezesi-vilagverseny-kep

METU-s alkotók a WPO csomagolástervezés világversenyén

Négy METU-s hallgató is figyelmet kapott a WPO 2022 WorldStar Student Award - Cs …

Művészet
Művészet
Sikeresen lezajlott a METU projekt hét

ikeresen lezajlott a 3 napos METU Projekthét, mely során a diákoknak kisebb csoportokban két, különböző léptékű téralkotást kellett létrehozniuk.

terben-zajlott-pillanatok-metu-projekt-het-kep

Sikeresen lezajlott a METU projekt hét

ikeresen lezajlott a 3 napos METU Projekthét, mely során a diákoknak kisebb csop …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk.”

- állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a térképeink segítségével láthatóvá tegye világunk rejtett összefüggéseit.

geovizio-csizmadia-norbert-kep

„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk.”

- állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a tér …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
Kihirdették az első METUSCOPE magyar online filmszemle szakmai díjazottjait

A rövidfilmkategóriát a nemzetközi sikereket is elérő Agapé nyerte, az animációs filmek között pedig Petri György versének adaptációja, a Reggeli győzött.

BeleznaiMarkAgape

Kihirdették az első METUSCOPE magyar online filmszemle szakmai díjazottjait

A rövidfilmkategóriát a nemzetközi sikereket is elérő Agapé nyerte, az animációs …

Művészet
Művészet
Narancshéjból készült ruhát nézhetünk meg a Budapestre érkező GROW kiállításon

Március 13-25. között Magyarországra látogat az amszterdami Fashion for Good Museum GROW című pop-up kiállítása.

grow

Narancshéjból készült ruhát nézhetünk meg a Budapestre érkező GROW kiállításon

Március 13-25. között Magyarországra látogat az amszterdami Fashion for Good Mus …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
A gazdasági integráció geopolitikája a 21. században: megatrendek és megarégiók új kurzus a Budapesti Metropolitan Egyetem képzésein

A Budapesti Metropolitan Egyetemen új szabadon választható gyakorlati kurzus várja a geopolitika, a világrend alakulása, a pénz jövője iránt érdeklődő hallgatóinkat.

uj-kurzus-a-metun-csempe

A gazdasági integráció geopolitikája a 21. században: megatrendek és megarégiók új kurzus a Budapesti Metropolitan Egyetem képzésein

A Budapesti Metropolitan Egyetemen új szabadon választható gyakorlati kurzus vár …

KommunikációTurizmusÜzlet
Üzlet
Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság vezetőjének előadása a METU-n

A Budapesti Metropolitan Egyetemen tartott előadást Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság vezetője.

metu-balatoni-andras-metu-eloadas-csempe

Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság vezetőjének előadása a METU-n

A Budapesti Metropolitan Egyetemen tartott előadást Balatoni András, a Magyar Ne …

Üzlet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...