kommunikáció és médiatudomány alap- és mesterszak

Kimeneti követelmény:

  • alapképzésen 1 általános középfokú komplex nyelvvizsga
  • mesterképzésen 1 általános felsőfokú komplex nyelvvizsga vagy az alapszakos diplomához letett középfokú vizsgán felül, egy másik nyelvből tett további középfokú nyelvvizsga.


Mit tegyél, ha van középfokú vagy felsőfokú nyelvvizsgád?

1) Válassz másik nyelvet: vedd fel a nyelvi alapozó I-es kurzust a neked megfelelő időpontban, az általad választott nyelvből, és az oktató az első órán gondoskodik arról, hogy a neked leginkább megfelelő csoportba kerülj. 

A nyelvi alapozó I-et a nyelvi alapozó II és III követi, majd a középfokú nyelvvizsga előkészítő I. és II. Ha a szintfelmérőd 80% feletti, választhatod a középfokú nyelvvizsga előkészítő I. és II-es órát is. 

Ha jó ütemben haladsz, nem biztos, hogy szükséges az összes alapozó kurzust felvenned és két félévet járnod a nyelvvizsga-előkészítőre. Ez attól függ, hány félév alatt éred el az általad kitűzött szintet. Írd meg minden félév elején a szintfelmérőt, és amint elérted a 80%-ot, az alapozó kurzusok helyett inkább a nyelvvizsga-előkészítőt ajánljuk. Ezzel kapcsolatban nyugodtan kérj tanácsot nyelvtanárodtól.

2) Tartsd szinten nyelvtudásod: vegyél részt az Idegen Nyelvű Szakmai Programban, amely több idegen nyelvi szaktárgy teljesítését jelenti. Erről kapsz betétlapot az oklevél mellé, továbbá nagyobb eséllyel tudsz részt venni az Erasmus programban és a Tudományos Diákkör (TDK) idegen nyelvi szekciójában. 

3) Tanulj üzleti szakmai nyelvet: EuroPro I. és II. vagy TOEIC felső I. és II.

4) Szerezz a multinacionális cégek által értékelt nemzetközi nyelvvizsgát: TOEIC felső I. és II. kurzus és TOEIC nyelvvizsga házon belül.

5) Szerezz szakmai nyelvtudást: ha a nyelvvizsgád az angol, akkor válaszd például az International Communication szakirányt, hogy diplomádat egy értékes angol nyelvű szakiránnyal gazdagítsd.


Mit tegyél, ha nincs nyelvvizsgád (csak szóbeli vagy írásbeli nyelvvizsgád van) és a szintfelmérőd eredménye 80% (48 pont) feletti?

1) Vedd fel a középfokú nyelvvizsga előkészítő I és II kurzust, hogy mielőbb megszerezd a komplex nyelvvizsgát. A nyelvvizsga-előkészítővel párhuzamosan tanulhatsz másik nyelvet is, és felvehetsz idegen nyelvi szaktárgyat is a szintfelmérő eredményének függvényében.

2) Szerezz a multinacionális cégek által értékelt nemzetközi nyelvvizsgát: TOEIC közép I. és II. kurzus és TOEIC nyelvvizsga házon belül.


Mit tegyél, ha nincs nyelvvizsgád, és a szintfelmérőd eredménye 80% (48 pont) alatti?

Vedd fel a nyelvi alapozó I-es kurzust a neked megfelelő időpontban, az általad választott nyelvből, és az oktató az első órán gondoskodik arról, hogy a neked leginkább megfelelő csoportba kerülj.

A nyelvi alapozó I-et a nyelvi alapozó II. és III. követi, majd a középfokú nyelvvizsga előkészítő I és II. Ha jó ütemben haladsz, nem biztos, hogy szükséges az összes alapozó kurzust felvenned és két félévet járnod a nyelvvizsga-előkészítőre. Ez attól függ, hány félév alatt éred el az általad kitűzött szintet. Írd meg minden félév elején a szintfelmérőt, és amint elérted a 80%-ot, az alapozó kurzusok helyett inkább a nyelvvizsga-előkészítőt ajánljuk. Ezzel kapcsolatban nyugodtan kérj tanácsot nyelvtanárodtól.