Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Wakabayashi Noémi / Kézműves tárgykultúra alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Wakabayashi Noémi / Kézműves tárgykultúra alapszak

„Hogy mit adott a METU? Inspiráló feladatokat és szellemi kutatási hátteret.”

Noémi Kézműves tárgykultúra alapszakunk divatékszer és -kiegészítő tervezés specializációján végzett. Álmaiból és az álmaiban alkotott tárgyakból teremt új alkotásokat, új világot, új gondolatokat. A megoldhatatlan ebben a közegben megoldottá válik és tárgyakban ölt testet.

 

Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Egy tárgyat megtervezni, saját kézzel készíteni és ezzel másokat boldogítani. Ezt az élményt nem tudom abba hagyni.

Miért ezt a szakot választottad?
Anno hallottam, hogy indul egy új specializáció: divatékszer és –kiegészítő tervezés, és felkeltette az érdeklődésemet. A gimnáziumban textil szakot végeztem, ezért új szakmát szerettem volna kipróbálni.

Mi inspirál?
Nagyon izgalmasnak tartom a magyar népművészetet, különböző művészeti stílusokat. Ezeket új jelentéssel felruházva, vagy teljesen átírva a 21.századi módra, ez az egyik útja a tervezésemnek. Szeretem a geometrikus formákat is, mivel kihívás számomra egy ilyen térbeli formát hordozhatóvá, és funkcionálissá tenni.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Nem tudnék kiválasztani egyet, mivel úgy gondolom minden tárgyam jól sikerült az egyetemi időszak alatt. Nagyon izgalmas feladatok voltak, segítőkész tanárok, ezért a végeredményen is látszik, hogy élvezettel készítettem őket.  Az egyik a "Coloured Golden Race" torockói aranypárta inspirálta táskák.

  

  


A másik a "Modern etruszk", az etruszk korszak aranyművességének átírása, 21.századi alapanyagokkal való készítése (gumicukor, szívószál...stb).

  

    


Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
"Divatkiegészítők a valóság és az álom határán" volt a témám. A legemlékezetesebb álmomban olyan különleges kollázst készítettem, amit valóságban nem tudtam utánozni. Döbbenetes volt, hogy alvás közben képes voltam olyan alkotást készíteni, amit valóságban nem tudtam létrehozni. Ezért is döntöttem e téma mellett. Rengeteg elképzelésem volt a fantázia alkotásokról. Szerettem volna sajátossá tenni a tárgyaimat, ezért saját álom élményeimből, asszociációimból építettem fel ezeket.


   


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Az inspiráló feladatok és szellemi kutatási hátterek.  

Hogy érzed magad frissdiplomásként?
Megfoghatatlanul, felfoghatatlanul.

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
A diplomamunkám egyik célja az volt, hogy vidámságot hozzon. A jó hangulatú diplomavédés mindezt igazolta.

Milyen terveid vannak a jövőre?
Saját márka felépítése.