Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Vörös Mercédesz / Grafika nagykövet 2020 | Budapesti Metropolitan Egyetem

Vörös Mercédesz / Grafika nagykövet 2020

Mercédesz Tervezőgrafika alapszakunk után jelenleg mesterszakunk hallgatója és a Grafika terület nagykövete. Munkája látható volt a 15. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál keretében az Empathy Cafe & Bistroban, a Vylyan Pincészet 2019-es Bogyólé Borcímke Pályázatán címketervével megosztott harmadik díjat nyert. Visszatérő résztvevője a METU Vizkomm Művésztelepének. Bár mindig is a művészeti terület érdekelte, mégis vargabetűsen, társszakmák kitanulása után jutott el a tervezőgrafikáig. Ahol először azt gondolta az alkalmazottabb műfaj áll hozzá közel, végül kiderült, hogy az illusztratív képgrafika az igazi terepe.

 

Milyen érzés, hogy Téged választottak területed, szakod nagykövetének, mit jelent ez számodra?
Őszintén szólva vegyes érzéseim vannak a nagykövetséggel kapcsolatban. Nagyon örülök neki, de közben egy kicsit félek is tőle, mert egy egész művészeti szak képviselete nem kicsit felelősség teljes feladat. Igyekszem hiteles nagykövet lenni, amihez szerencsére kapok segítséget is. Szóval összességében megtisztelőnek érzem és nem utolsó sorban jó lehetőségnek is, hogy csiszolódjon a prezentációs képességem és a csapatban való gondolkodásmódom, ami az életben és a szakmámban sem jön rosszul. :)

Miért ezt a szakot választottad?
Több művészeti területbe kóstoltam már bele, de a tervezőgrafika maradt a nagybetűs „igazi”. Talán azért, mert ez az egyik a legkomplexebb művészeti ág, szeretem, hogy ennyire szerteágazó és rengeteg specifikációs lehetőség van. Amikor bekerültem az alapképzésre inkább a tipográfia vonzott, aztán a branding és most mesterszakon az illusztráció lett a fő csapásirányom, lehet ezt útkeresésnek is nevezni, de ha a tervezőgrafika alapból nem lenne ennyire sokrétű, sosem próbálhattam volna ki magam ennyire más vonalakban egy szakon belül.  

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Az egyetemet azért, mert folyamatosan fejlődik, minden félévben valami egy picit átalakul, hogy okulva a visszajelzésekből diákbarátabb legyen, a tervezőgrafikát azért, mert szuper a tanári gárda! :)

 

Mesélj arról kicsit, hogy milyen feladatokkal kell/kellett megbirkóznod az egyetemi évek alatt!
Egyszerűbb lenne azt leírni mivel nem. Szinte minden olyan dologgal meg kellett birkózni eleinte, amivel a való életben is szembesül az ember, ha tervezőgrafikával foglalkozik, a tervezési folyamaton át egészen a nyomdai kivitelezésig. Persze az ilyen nehézségek megfelelő tapasztalattal kikerülhetők és abban nagyon sokat segítenek az egyetemi feladatok, hogy egy idő után rutinosabban oldjuk meg a felmerülő problémákat.

Melyik tantárgy miben segít/segített Neked?
Minden tantárgy valamilyen szinten hozzájárult a szakmai fejlődésemhez. Volt olyan, ami abban segített, hogy megtaláljam azt, ami igazán az én erősségem és volt olyan, ami rávilágított arra, miben kell még fejlődnöm.

Az elméleti tantárgyak közül melyiket tartottad a leghasznosabbnak?
Nem tudnék külön egyet sem kiemelni, a gyakorlati tantárgyakkal szakmailag fejlődünk, az elméleti órákon inkább szellemi hátteret kapunk. Például volt olyan könyv, amit egy elméleti tárgy miatt olvastam el és hatására egy kicsit megváltozott a világnézetem.

Mit találtál a legizgalmasabbnak?
Na jó, ha mégis ki kell emelni egyet, akkor a mediatizált társadalom filozófiáját mondanám ahol a Black Mirror című sorozatból elemeztünk az órákon egy-egy részt.

Melyik volt a kedvenc projekted és miért?
Alapképzésről a MediPet kutyaklinika és gyógyszertár nagyarculat tervezés és a Primanima katalógus, mert mindkettőnél szabadon ereszthettem a fantáziám, Mesterszakról a legkedvesebb a Bogyólé címketervezés, mert ennek hatására is döntöttem el, hogy a jövőben illusztrációkészítéssel szeretnék inkább foglalkozni.

 


Melyik okozta a legnagyobb fejtörést?
Egyértelműen a MediPet, nagyon összetett feladat volt, mindent meg kellett tervezni a fiktív cégnek. Arculat, piktogram rendszer, csomagolás, weblap, belsőtér elemek… nem volt egyszerű egy egységes összkép kialakítása.


Mire vagy a legbüszkébb? Milyen sikerek vannak a hátad mögött?
Elsősorban arra, hogy négy év alatt rengeteget fejlődtem és arra, hogy a diplomamunkámat beválogatták a Best of Diplomába. (interjúnk itt)

 

Hogyan látsz hozzá egy-egy feladat megoldásához?
Lelkesen. Aztán valahogy a projekt háromnegyedénél mindig jön egy mélypont, amikor napokig csak tanakodok, hogy hogy lehetne tovább lépni, szerencsére már megtanultam ezeken minél hamarabb átlendülni.

Mennyire kell együtt dolgoznod a csoporttársaiddal vagy más szakosokkal? Ki tudod használni azt az előnyt, hogy ennyiféle terület/szak van az egyetemen?
Ha nem is kell szó szerint együtt dolgoznunk a csoporttársainkkal (bár a mostani félévben tényleg van ilyen feladat) akkor is igyekszünk segíteni egymásnak és rengeteget tudunk egymástól tanulni. Erre remek példa a Hang az űrben plakátkiállítás és intergalaktikus táncmulatság, amelynek ötletgazdája csoporttársunk Huszlicska Áron volt. Egy általa tervezett mintát felosztottunk, mind a huszonheten kiválasztottunk egy-egy részletet, amin a mintaszelet vonalához igazodva kellett a “hang az űrben” hívómondatra alkotni egy plakátot.


Hogyan fogalmaznád meg, miről szól a te területed?
Mindenről, de tényleg, a grafika az élet minden területén megkerülhetetlenül ott van. Könyv, újság, illusztráció, plakát, szórólap, arculat, csomagolás, társas játék, weblap, csak hogy a legalapabbakat említsem. A grafika a minden napok szerves része, néha már annyira, hogy észre sem vesszük, hogy mindenhol grafikával vagyunk körülvéve.

  

Mivel foglalkozik az, aki a te szakodon tanul?
Eleinte útkereséssel, hogy a számtalan irány közül mi az, ami neki a legjobban megy, aztán specifikáció választás után azzal, hogy a választott irányon belül a lehető legtöbbet fejlődjön.

Hogy látod, akik már végeztek hogyan tudnak elhelyezkedni? Mivel foglalkoznak?
Az én volt alapszakos csoportomból akik nem jöttek mesterképzésre szinte mind könnyen eltudtak helyezkedni grafikusként.

Mivel szeretnél Te foglalkozni a jövőben?
Remélhetőleg már életem végéig grafikával és azon belül is főleg illusztráció készítéssel.

Milyen programokat, kiállításokat, szakirodalmat, könyvet ajánlanál, hová menjen el az, aki érdeklődik a területed iránt?
Amik minden az évben esedékesek és kihagyhatatlanok: Aranyrajzszög kiállítás és díjátadó, Graphifest, Posterfest, Budapesti Illusztrációs Fesztivál, Arthungry. De ezen kívül érdemes ellátogatni kisebb grafikai (könyvkötés, szitázó stb.) workshopokra is. Könyvek közül: A tipográfia mestersége számítógéppel, A grafikai tervezés kézikönyve és kikapcsolódásnak a Lopj úgy, mint egy művész!

  

Milyen online felületeket böngésszen, kövessen az, akit érdekel a te területed?
A teljesség igénye nélkül, amiket én követek: Packaging of the WorldDesign and paper, Branding design, Pentagram designIllustration daily, és persze Behance-on is érdemes körülnézni.

Mivel töltöd a szabadidődet?
Magánélettel és kikapcsolódással, fontos, hogy a nagy tervezgetések közepette ne zárkózzak be a grafika-csonttoronyba és nyitott felfogású tudjak maradni.

Milyen koncertet ajánlanál?
Erre nem tudok releváns választ adni, mindenki menjen olyan koncertre, amilyenre csak szeretne. :)

Milyen tanácsot adnál a most felvételizőknek?
Ne akarjanak már szinte a nulladik körben saját stílust kialakítani, az majd idővel jön magától. Tök jó, ha van már valami egyéni megkülönböztető jel a munkáidban, de ne korlátozd le magad erre, legyen inkább változatos a portfóliód. Akarj fejlődni és merj hibázni, abból tanulsz a legtöbbet!

Mivel, hogyan készüljenek? Hogyan állítsák össze a portfóliójukat?
Ahogy már említettem legyenek változatosak a munkáik és ne görcsöljenek rá semmire, mert az sajnos meglátszik a munkán.

Vegyenek-e részt, járjanak-e felvételi előkészítőre?
Ha nem biztosak a dolgukban és úgy érzik, kell szakmai segítség, vagy teljesen más területről jönnének művészeti képzésre, akkor mindenképp.

Neked milyen élmény volt a felvételi?
Szó szerint várakozással teli, a nevem miatt általában mindig a névsorok legvégén vagyok, de legalább így bőven volt idő, hogy a kezdeti stressz kiszálljon belőlem és nyugodtabban tudtam bemenni elbeszélgetésre.

Csinálnál-e valamit másképp, ha most állnál a pályaválasztás, felvételi előtt?
Semmit :).