Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Varnyú Dorina | Budapesti Metropolitan Egyetem

Varnyú Dorina

TÁSKAKOLLEKCIÓ
CRAFT 2. TAGOZAT, 1. HELY


Varnyú Dorina
Divat- és textiltervezés mesterszakunk hallgatója.

A kézi szövést és varrási technikákat alkalmazó kísérleti táskakollekció alapanyagai olyan innovatív anyagok, melyek segítik a tárgy funkcionalitását: átlátszó hangfalkábel, drót és damil, melyek szokványos anyagnak számítanak saját speciális felhasználási területükön, de a szövésben való alkalmazásuk nem jellemző. 

Az első darab egy egyszerű a papírzacskó és gabonazsákok záródásának emlékeiből létrehozott, tekeréssel záródó hátitáska. A vizuális megjelenését drót segítségével lánc irányba hullámos felvetéssel tette érdekesebbé, a vetülék irányú kábel szigetelésének köszönhetően pedig stabil szerkezetet tudott létrehozni. A sodort rézszálaknak és az átlátszó szigetelő szálaknak köszönhetően a táska a sötétben visszaveri a ráeső fénysugarakat, mely biztonsági szempontból nagyon fontos. A táska kényelme érdekében a háttal érintkező rész festett marhabőrből készült. Második táskájának záródását a hátrész meghosszabbításával alakította ki, kihasználva a bőr szélének természetes megjelenését. Drót helyett pamutot vetett fel lánc irányba, vetüléknek pedig meghagyta az átlátszó hangszórókábelt, így fényvisszaverő funkcióját sem vesztette el. A felület képe megváltozott, szövésben egy hagyományos népi technikát, a szumák-hurkolást alkalmazta. A táska további kikönnyítése érdekében különböző vastagságú damilokat szőtt fehér pamutfelvetésbe fekvő szövőszéken. A kettősszövetnek köszönhetően eldolgozást csak az alján és a tetején igényel a táska. A vastag horgászdamil miatt organikus formát ölt, a vékonyabb szálak pedig könnyebben formálhatóvá, hajthatóvá teszik a tárgyat. Pántja átlátszó PVC csőből készült. Bélése cserélhető lágy fólia, mely egyben esőben kapucniként is funkcionál. A bélések különböző UV színekben jelennek meg, ezzel is erősítve a láthatósági funkciót. 

További kísérleteiben horgolással, kör alakú szövéssel, fonalkereszteződéssel foglalkozott. A szövet stabilizálásának fixálására hőprést használt. A hangfalkábelből szőtt felületeket megolvasztotta, így el tudta hagyni a felvetéshez szükséges drótot, mellyel könnyebbé vált az anyag. A műanyag bevonatnak köszöngetően a felület teljesen össze tud olvadni, így a táska vízhatlanná válik, miközben megtartja fényvisszaverő tulajdonságát. A hőpréses technológia újabb formai lehetőségeket nyitott meg, miközben az anyag vizuális és technológiai változáson esett át, megtartva az eredetileg célul kitűzött fényvisszaverő tulajdonságot.

Témavezető: Baráth Hajnal


 


Mit jelent számodra az OMDK-n elért eredmény?
Szuper visszaigazolásnak tartom, hogy jó úton járok, és másoknak is tetszik, amivel foglalkozok, mások is tudják értékelni azt, amit megalkotok. Újabb motiváció a folytatáshoz.

Miért pont ezzel a projekteddel pályáztál?
Ezt a projektemet tartom a legkiforrottabbnak (egyenlőre), amivel minden nap szívesen foglalkozok, és aminek továbbgondolásán/fejlesztésén folyamatosan jár az agyam.

Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Csodálatosnak tartom, hogy hobbim lehet a munkám :).

Miért ezt a szakot választottad?
Mindig is közel álltak hozzám a kézműves megoldások egy-egy szituációban, akár az iskolai feladatokról, vagy épp egy ajándék elkészítéséről volt szó. Így beadtam a jelentkezésemet a METU-ra, és szerencsére felvételt nyertem. Azóta másról sem szól az életem.

Mi inspirál?
Fő inspirációmat a családomból és a remek tanáraimból merítem, akikre felnézek és szakmailag profiknak tartom őket. Tőlük kapom a legtöbb motivációmat is.

Mivel szeretnél foglalkozni a jövőben?
Szeretnék egy saját cég beindításával foglalkozni, ahol saját/vagy akár több alkotó munkáit kínálnám, emellett tanítani is a szakmát.

Melyek a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Rengeteg projekt indul minden félévben, kiemelni talán a táskáimat tudnám. Ezek azok a tárgyak, amikkel jelenleg és a jövőben is foglalkozni szeretnék. Mindegyik feladat más megközelítésből izgalmas, új gondolatokat, lehetőségeket indítanak be.