Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Varnyú Dorina / Craft nagykövet 2020 | Budapesti Metropolitan Egyetem

Varnyú Dorina / Craft nagykövet 2020

Dorina Kézműves tárgykultúra alapszakunk után Divat- és textiltervezés mesterszakunk textiltervezés specializációján tanult tovább, immár második éve képviseli a Craft területet nagykövetként. Munkáit láthattuk már a frankfurti Heimtextilen 2017-ben és 2018-ban is, a budapesti Laborban a Felvetések és nyomok, Pécsett az NKA25 kiállítás keretében és a Bauhaus Presentation-ön is, emellett az Adventtől Vízkeresztig tárlaton a Nagytétényi Kastélymúzeumban, Szombathelyen az Ezer szállal kiállításon is. Alapszakos diploma táskakollekciója az OMDK 2019-es megmérettetésén a Craft tagozat első helyezését hozta számára. A Hype and Hyper Discover sorozatában is bemutatkozhatott, alapszakos Best of Diploma interjúnkat pedig itt olvashatod. Előadott a Design Hét Budapest 2019 keretében megrendezett Flash Best of prezentációs estünkön is.

 


Milyen érzés, hogy Téged választottak területed, szakod nagykövetének, mit jelent ez számodra?
Megtiszteltetésnek érzem, hogy immáron másodszorra is bizalmat szavaztak nekem, hogy képviselhessem szakomat nagykövetként. Szeretném megosztani személyes tapasztalataimat a felvételiről, az iskoláról, a képzés menetéről a most felvételizőkkel és segíteni őket mindenben, amiben csak szükségük lehet rám.

Miért ezt a szakot választottad?              
Már az óvodában is szerettem kézműveskedni, és szerencsére ez a lelkesedés nem apadt el az évek során sem. Természettudományi szakos tanuló voltam a gimnáziumban, a motivációmon és lelkesedésemen kívül szaktudás nem volt a kezemben. El szerettem volna sajátítani a kézműves technikák alapjait, érdekeltek az anyagok, anyagmanipulációk, valamint egy tervezési folyamat menete. Ezért választottam a Kézműves szakot, ugyanis mindent magában foglalt, ami vonzott. Izgatott voltam, amikor kiderült, hogy felvételt nyertem az egyetemre, bár akkor még mindig nem tudtam, hogy pontosan mivel is szeretnék foglalkozni a kézművesség széles palettáján. Majd az első alapozó év elvégzése után kezdett kialakulni, melyik az az irány, amiben a legjobban ki tudok bontakozni és érvényesülni. Így jutottam el a textilművesség specializációra, majd az alapszakos diploma megszerzése után a Divat- és textiltervezés mesterképzésre, ahol most kezdtem meg utolsó évemet.


Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Szaktudás nélkül is tárt karokkal várják a kreatív tanulni vágyókat. A tanárok mindig a maximumot szeretnék kihozni a hallgatókból, ami kemény és eredményes munkát produkál. Számomra sokat jelent, hogy nem csak az órákon van lehetőség konzultációra, hanem nagyjából bármikor. Ez a rugalmasság és segítőkészség előre visz mindenkit. Hatalmas pozitívum az iskola felszereltsége, hogy a gépek önállóan használhatóak, valamint a szakok közötti kooperáció. Így bepillantást nyerhetünk más szakmák csodáiba és remek kapcsolatokra tehetünk szert mind szakmailag, mind barátilag.

Mesélj arról kicsit, hogy milyen feladatokkal kell/kellett megbirkóznod az egyetemi évek alatt!
A sok gyakorlati tárgynak köszönhetően rengeteg feladat okozott fejtörést, de úgy gondolom, azért vagyunk itt, hogy közösen megoldjuk. Fontosnak tartom a tanárokkal, diákokkal való kölcsönös tiszteletet, elszántságot. Amennyiben ezek megvannak, bármekkora probléma merült/merül fel egyes feladatoknál, a helyes útra tudjuk terelni azokat és valami saját, új dolog születik belőlük.

 

Melyik tantárgy miben segít/segített Neked?
A gyakorlati tárgyak megtanítottak a közös munkára, kitartásra, belátásra. Rengeteg gyakorlati tudásra tettem szert, aminek köszönhetően a munka egyes projekteknél gördülékenyebben megy, mert előre látom a zsákutcákat.

Az elméleti tantárgyak közül melyiket tartottad a leghasznosabbnak?
Mindegyik tantárgyat hasznosnak tartottam, mindnek más a mondanivalója, érdekessége. Ha választanom kellene, kiemelném a Jogi és gazdasági alapismeretek tárgyat, ahol a szemeszter folyamán megismerkedhettünk több működő cég üzleti tervével, sikereik kulcsával, valamint az alapokkal, végül megcsinálhattuk sajátunkat. Nagyon fontosnak tartom, hogy efféle tanítást is kapjunk a jövőre nézve.

Mit találtál a legizgalmasabbnak?
Legizgalmasabb egyértelműen A mediatizált társadalom filozófiája című előadást tartom. Egy-egy óra a BLACK MIRROR különböző epizódjait dolgozta fel. Nagyon érdekes volt, hogy mennyi társadalomkritika és utópia fogalmazódik és rejlik meg az alaptörténeteken túl is.


  


Melyik volt a kedvenc projekted és miért?
Kedvenc projektemnek az újrahasznosítást emelném ki, amit a második szemeszterben kezdtem és a diplomáig szeretném vinni. Rettentő fontosnak tartom, hogy a környezettudatos életmód mellett figyeljünk arra is, ami eddig felhalmozódott.

Melyik okozta a legnagyobb fejtörést?
Legnagyobb fejtörést mindig az aktuális projekt okozza. Mindenhol nehézségekbe ütközik az ember, problémákba, amiket meg kell oldani. Azonban mikor megoldást találok és bátran, nyugodt szívvel adom ki a munkámat a kezeim közül...na az az érzés felbecsülhetetlen! :)

Mire vagy a legbüszkébb? Milyen sikerek vannak a hátad mögött?
Mindegyik projektre büszke vagyok, mégis csak a “gyerekeim”. :-) Mindnél más célt tűztem ki és úgy gondolom, el is értem azokat. Több csoportos kiállításon vagyok túl a belvárosban és azon kívül, valamint külföldön is. Idén első helyezést hozhattam haza az Országos Művészeti Diákköri Konferenciáról (OMDK) a szekciómban. A cél pedig a csillagos ég! :)

 

Hogyan látsz hozzá egy-egy feladat megoldásához?
Az elmúlt pár évben megtapasztalhattam, hogy nem kell betartani a tervezői folyamat lépéseit, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, de tanácsos. Érdemes a lépcsőfokokat végigjárni, ha elakadnánk, mindig vissza tudunk lépni és újragondolni. A siker kulcsa mindemellett az elszántság és a tudatosság.

Mennyire kell együtt dolgoznod a csoporttársaiddal vagy más szakosokkal? Ki tudod használni azt az előnyt, hogy ennyiféle terület/szak van az egyetemen?
Némely projekt csapatmukát igényel. Vannak, akikkel könnyebb együtt dolgozni, vannak, akikkel kevésbé. Meg kell találni a közös hangot, elvégre ugyanaz a célunk. A szakok között átjárhatóság van, ha épp fotósra van szükségem, felkeresem őket, egyeztetünk egy időpontot, és megvalósítjuk a műterembe, amit elképzeltünk. Ez kölcsönös, mindkét félnek hasznos. Míg a munkáimról szuper képek készülnek, addig a fotósnak gyarapszik a portfóliója. Ez persze mindegyik szakra értendő. Kapcsolatteremtésnek pedig tökéletes!

Hogyan fogalmaznád meg, miről szól a te területed?
Gyakorlat, gyakorlat, gyakorlat! Ezen a szakon lehetőség van mindennel kísérletezni. Ha ezt ki tudja használni az ember, úgy megy innen el, hogy élete végéig megvannak az alapok a polcon, és bármire lesz szüksége, csak le kell szedni, és igényre szabni.

 


Mivel foglalkozik az, aki a te szakodon tanul?
A textil szakon úgy gondolom, a végeredmény széles skálán mozoghat. Ha a gondolat megkívánja, a bútortól kezdve a kiegészítőkön át az autonóm műalkotásig lehet bármi. A szakon lehetőség van szövésre, nyomásra, hőpréses technológia használatára, varrásra és még sorolhatnám... ami csak eszünkbe jut.

Hogy látod, akik már végeztek hogyan tudnak elhelyezkedni? Mivel foglalkoznak?
Úgy gondolom, aki elhivatott a szakmában és teljes szívből csinálja, amit csinált, el is tudott helyezkedni. Különböző cégeknél, tanárként, vagy saját vállalkozásban.

Mivel szeretnél Te foglalkozni a jövőben?
A jövőben szeretnék saját vállalkozást indítani, kooperálni hasonló gondolkodású emberekkel és valami egyedit, újat a piacra dobni.

 


Milyen programokat, kiállításokat, szakirodalmat, könyvet ajánlanál, hová menjen el az, aki érdeklődik a területed iránt?
Őszintén szólva a szakmával kapcsolatos alapirodalmon kívül (pl.: Nagy szövéskönyv) az aktuális projekt generálja az újabb könyvek olvasását. Ez megint csak lehet tág, én például a műanyagok újrahasznosításával kezdtem foglalkozni, ezért azzal kapcsolatos könyveket bogarászok. Nézem kémikus fejjel, hogy megértsem, miért történnek a dolgok úgy, ahogy történnek és van, hogy egy design könyvből szerzek inspirációt, hogy ki hogyan nyúlt már az anyaghoz és mit hozott ki belőle.

Milyen online felületeket böngésszen, kövessen az, akit érdekel a te területed? 
Facebookon és Instán is olyan alkotókat, csoportokat keresek, követek, csatlakozok hozzájuk, akik érintik az én területemet, akik inspirálni tudnak. Valamint több természettudományi oldalt, ahol magyarázatot kaphatok egy-egy érdekes témában, amik ugyancsak ihletet adnak és akár egy újabb gondolatot eredményeznek.

Mivel töltöd a szabadidődet?
Szabadidőmben jógázok, meditálok, próbálom az agyamat kikapcsolni néha. Tiszta, rendezett fejjel könnyebben jönnek a megoldások, újabb gondolatok és én is jobban érzem magam testileg, lelkileg egyaránt.

 


Milyen koncertet ajánlanál?
Sajnos nem szoktam koncertekre járni, így nehéz lenne bármit is ajánlani. Inkább nekem kéne ajánlatokat küldeni... Ha eljutok egyre-egyre, akkor általában a magyar zenét preferálom, de nyitott vagyok mindenre. :) Fesztiválozó típus vagyok leginkább. Fantasztikus, amikor remek társaságban jó zenét hallgathat az ember.

Milyen tanácsot adnál a most felvételizőknek?
Lehetőségük nyílik a nyílt napokon megnézni, körbejárni, akár ki is próbálni az adott szakot, ami után érdeklődnek. Ezt kár lenne kihagyni, ugyanis ezeken az alkalmakon kérdezhetnek bármit a hozzáértőktől és láthatnak műhelyeket, felszereléseket, ahol a mindennapi munka zajlik, ahol egy gondolatból megszületik az alkotás.

Mivel, hogyan készüljenek? Hogyan állítsák össze a portfóliójukat?
Úgy gondolom ráfeszülni nem kell. Minden évben megvan az adott elvárás, hogy mit kérnek a felvételi során. Legyenek bátrak, fejezzék ki önmagukat és ne essen senki pánikba, ha előképzettség nélkül lát neki a felvételinek. Én is így kerültem ide. Ha megvan benne az akarás, a hajlam és az elszántság, menni fog! :)

 

Vegyenek-e részt, járjanak-e felvételi előkészítőre?
Előképzettséggel, vagy anélkül is abszolút ajánlom, főleg, ha valaki nagyon be tud pánikolni az efféle helyzetektől. Ezeken az alkalmakon lehetőség nyílik megismerkedni a közeggel, a gépekkel, a technikákkal, az alapokkal.

Neked milyen élmény volt a felvételi?
A felvételi számomra még mindig vicces történet. Az utolsó utáni pillanatban realizáltam, hogy másnap reggel jelenésem van és teljesítenem kell az érettségi időszak közepén. Nem pánikoltam be, tudtam, hogy a felvételi bizottság nyitott és rám kíváncsiak.

Csinálnál-e valamit másképp, ha most állnál a pályaválasztás, felvételi előtt?
Az ég egy adta világon semmit! :)