Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Varga-Márfy Milán - Grafika | Budapesti Metropolitan Egyetem

Varga-Márfy Milán - Grafika

A NAGYKÖVETSÉGRŐL
Mindig is szerettem nagyobb célokért dolgozni. Szóval igazi megmérettetést és kalandot láttam benne. Izgatott vagyok, várom már a közös élményeket a nagykövet csapattal és veletek, akik most ezt olvassátok.

MIÉRT EZ A SZAK?
A tervezőgrafika a legideálisabb arra, hogy minél több területbe belekóstoljon az ember. Mikor felvételiztem, már akkor saját stúdióban
gondolkodtam. Fontos számomra, hogy képben legyek mindennel, amivel csak lehet: trendek, csapatmunka, programismeret, gondolkodásmód. Ezek itt mind elsajátíthatóak.

MIÉRT A METU?
Nagyon élvezem a széleskörű választékot és jó minőséget, amit felszereltségben, oktatásban, és kiugrási lehetőségekben ad nekünk a suli.


 
Educatio kiállítás 2019


Milán Tervezőgrafika alapszakunk hallgatója és Grafika területünk nagykövete.

Mesélj arról kicsit, hogy milyen feladatokkal kell/kellett megbirkóznod az egyetemi évek alatt!
A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy összeegyeztessem a külsős grafikai munkáimat az egyetemi feladatokkal. Mindegyik időben kellett elkészüljön, jó minőséget kellett hozzon. Hibázni könnyű. Hibázni nem jó érzés. Viszont a suliban lehetőséget és teret kaptam arra, hogy elrontsam a feladatokat. Bődületes mennyiségű feladatot néztem be, vagy szúrtam el, mert olyan fákba csapdostam a fejszémet, amelyekről előtte nem is tudtam. Sok-sok hiba után rájöttem, hogy ez az, amitől igazán csiszolódunk, ami a legtöbbet segít a fejlődésben.

Melyik tantárgy miben segít/segített Neked?
A Kreatív tipográfia volt az a tantárgy, ahol elkezdtem nagyon elborult dolgokat csinálni, és nagyon-nagyon elrugaszkodni. Ez segített, hogy még jobban kitáncoljak abból a bizonyos dobozból. Ezen kívül nálam a pálmát a kreatív vizuális órák vitték, ahol mindig valami komplex, életszerű grafikai feladatunk volt.

 


Az elméleti tantárgyak közül melyiket tartottad a leghasznosabbnak?
Itt nem kimondottan elméleti órát mondanék. A szakmai órák elméleti háttérbeszélgetései azok, amelyeket a leghasznosabbnak érzek. Mikor például egyik tanárunkkal, Gál Krisztiánnal dumáltunk plakáttervezésen olyan elméleti dolgokról, amit nem tudsz meg sehol máshol.

Mit találtál a legizgalmasabbnak?
Hogy lehetett haverkodni a tanulmányok alatt a mesterszakosokkal, akik kb. 2-3 évvel előttünk járnak, és full közvetlenek. Mindig volt kitől segítséget kérni, ha elakadtam.

Melyik volt a kedvenc projekted és miért?
Egy cégcsoport arculati tervezés. Az azért tetszett, mert nekem ez az egyik kedvenc területem, és erre sok időt szántunk, sokat konzultáltunk, és tanultunk belőle.

  

Melyik okozta a legnagyobb fejtörést?
Volt egy redesign feladatunk, ott terveztem egy egész ABC-t a METU betűiből. Rendesen kellett agyalnunk órán, hogy minden összeálljon egy rendszerré.

  

 


Mire vagy a legbüszkébb? Milyen sikerek vannak a hátad mögött?
Leginkább arra, hogy elkezdett épülni egy olyan csapat, akikkel tudok együtt dolgozni, és így több, komplexebb iskolán kívüli feladatot is el tudunk látni. Oh, meg még arra, hogy a plakát műfajt megkedveltem, és volt sok közös kiállításom a diáktársakkal és a tanárokkal.

Hogyan látsz hozzá egy-egy feladat megoldásához?
Általában sokat gondolkodom az elején, gyorsan felvázolok magamnak annyi ötletet, amennyit tudok. Utána könnyebb szűkíteni, és a legjobbat továbbgondolni.

Mennyire kell együtt dolgoznod a csoporttársaiddal vagy más szakosokkal? Ki tudod használni azt az előnyt, hogy ennyiféle terület/szak van az egyetemen?
Sosem kényszerítenek minket arra, hogy dolgozzunk együtt. Viszont sokszor van, hogy segítünk egymásnak csoporton belül. Az egyéb szakokkal pedig gyakran kollaborálok közös projektek erejéig. Amit ki tudnék emelni, és annyira nem is szokványos, az egy Startup verseny, ahova marketing szakos hallgatókkal mentünk. Mivel ez teljesen más gondolkodást és képességeket is igényelt, ezért voltam meglepett, mikor kijutottunk Stuttgartba az európai döntőre.

  


Hogyan fogalmaznád meg, miről szól a te területed?
Mindenről. De most tényleg. Itt aztán azt csinálsz, amit szeretnél. Komplex terület a mienk, ami a többi szak összességéből áll össze. Minden feladatnál választhatsz, hogy éppen fotózol, szobrászkodsz, varrsz, illusztrálsz, vagy akár ötvözöl több területet is.

Mivel foglalkozik az, aki a te szakodon tanul?
Többnyire ezekkel foglalkozunk: logó-, arculattervezés, illusztráció, infografikák, katalógusok, kampányok tervezése. Plakáttervezés, autonóm művészet, sokszorosító grafika. És sorolhatnám még.

  


Hogy látod, akik már végeztek hogyan tudnak elhelyezkedni? Mivel foglalkoznak?
Aki odateszi magát, és tudja mit szeretne, el tud helyezkedni azon a területen ahol szeretne. Én például branding, webes vonalra szeretnék törni, de ismerek olyat, aki nagyon szép betűket rajzol kézzel, és folyamatosan vannak megkeresései esküvői kártyák, és egyebek megrajzolására. szóval a skála nagyon széles.

Mivel szeretnél Te foglalkozni a jövőben? 
A legjobb szakemberektől szeretnék tanulni, valamint saját design stúdiót létrehozni. Nagyon sok álmom van, de mindegyikhez kapcsolódik valamennyire a grafika. Szeretnék például branding témában minél több gyönyörű és jól használható munkát készíteni, akár a leendő csapatommal együtt. 

Milyen programokat, kiállításokat, szakirodalmat, könyvet ajánlanál, hová menjen el az, aki érdeklődik a területed iránt?
Budapest tele van rendezvényekkel. A társaság, a hangulat és az inspiráció miatt elsősorban a Magyar Plakáttársaság rendezvényeit ajánlom mindenkinek. De rajongok a modern művészetekért, graffitis, vagy underground megmozdulásokért. A tervezőgrafikában az a szépség hogy akár egy slam poetry estből is tudtok inspirációt meríteni, vagy a Fővám téri piacon.

Milyen online felületeket böngésszen, kövessen az, akit érdekel a te területed?
Van sok jó blog, amit érdemes követni, az én például a creativebloq-ot szeretem. A youtube-on van sok csatorna, a thefutur vagy tutorialok, amiket érdemes nézegetni, és azokból kiindulva technikákat próbálgatni. Instagrammon a lányokon kívül is vannak érdekes oldalak, például a logodesignersclub, vagy például pokraslampas-t is nagyon szeretem.

Mivel töltöd a szabadidődet? 
Szeretem a logikai és a társasjátékokat. Kedvencem a Cashflow nevű társas. Ezen kívül szeretnék eljutni egy amerikai körútra, szörfözni Ausztráliában, bejárni Szingapúr utcáit, vagy a dubai design hetet.

Forrás


Milyen koncertet ajánlanál?
Menjetek el mindenhova, amibe belebotlotok. Utána kialakul úgyis, hogy mi fog meg, de inspiráció abban is lesz, ami éppen nem a kedvencetek, ha jól figyeltek :). Voltam már Volton Limp Bizkit-en,  ugráltam Franky Nuts-ra, csápoltam már Hősökre a jobbomon Fluorral, és még ki akarok próbálni több tucat stílust és előadót, mert mindegyiknek megvan a maga pikantériája.


Forrás


Milyen tanácsot adnál a most felvételizőknek? 
Csak lazán. Add magad, mondd el mik a vágyaid, mit szeretnél, hova tartasz.

Mivel, hogyan készüljenek? Hogyan állítsák össze a portfóliójukat?
Anno én teletettem mindennel, ami kapcsolódik a művészethez. Volt benne graffiti, print anyagok, grafikai melók, rajzok. Sőt még egy óriási kézzel készített Pepsi Cola kupakot is vittem. Jó, ha látják rajtatok, hogy megállíthatatlanul érdeklődtök a grafika iránt.

 


Vegyenek-e részt, járjanak-e felvételi előkészítőre?
Gyertek, ha úgy érzitek, hogy kell az a plusz löket, vagy portfólióbővítés, amit tőlünk kaphattok. Ha nem jöttök, akkor is az a lényeg, hogy otthon próbáljatok ki minél több dolgot, abból könnyebb lesz válogatnotok a felvételire is.

Neked milyen élmény volt a felvételi?
Húh, olyan szépen sütött a nap. Amíg vártunk, az udvaron leültem egy padra, és lazítottam. Aztán kiderült, hogy a mellettem ülő lány is fehérvári, mint én. Szóval jól eldumáltuk az időt, miközben várakoztunk. Azóta osztálytársak vagyunk Zsófival. Én nem izgultam túl. Felkészülten érkeztem, szóval tudtam, hogy nem lesz gond. Tegyétek Ti is ezt. Éljetek meg minden pillanatot, szükség lesz rá, hogy majd tervezéskor tudjatok ezekhez az emlékekhez visszanyúlni.

Csinálnál-e valamit másképp, ha most állnál a pályaválasztás, felvételi előtt?
Nem. Ez így nagyon cool volt. Talán kevesebb szendvicset, meg üdítőt vinnék, mert már van büfé a suliban :).

 

ART OPEN workshop nap a METU-n, grafika workshop Gál Krisztiánnal és Milánnal