Varga Gábor Domonkos

ÉPÍTŐMŰVÉSZET (ÉPÜLETTERVEZÉS, TERVEZÉS) – különdíj

Gábor Környezetkultúra alapszakunk hallgatója.


PÁLYAMUNKÁJA: Sunline

A tervezett épületet egy ötfős közösség, vagy család életformája és az egyik legfontosabb telekadottság: a tájolás határozta meg.  A legnagyobb feladat a nyílások helyének megtalálása volt. Mivel ezt csak két égtáj felé lehet megtenni és a hossza miatt a középső épületrészbe eljutó természetes fény is csekély, így szükség volt egy átrium elhelyezésére. A koncepció az volt, hogy az átrium, egyrészt, mint központi elem ossza kétfelé az épültet, másrészt ezen keresztül jöjjön létre a kapcsolat a belső terek között. Az átrium helyzetét úgy határozta meg, hogy figyelembe vette a telek tájolását, így ez adott egy irányt, amit az egész épület alaprajzi struktúrája is követ. Ezen kívül fontosnak tartotta az épületakusztikai tényezőket, amelynek úgy tett eleget, hogy egy határozott tömeggel elzárta az utca felől érkező hangokat, zajokat, ezzel egészen egyedi karaktert adva az épületnek.
Témavezető: Emresz Adrienn

Mit jelent számodra az OMDK-n elért eredmény?
Őszinte leszek meglepett mikor a nevemet halottam a díjkiosztón, mivel nem éreztem, hogy az én munkám bármivel is több lenne a versenytársakénál, ha fogalmazhatok így, mivel számomra az OMDK nem egy versenyt jelentett, hanem egy lehetőséget a tapasztalatszerzésre. Az eredmény, amit elértem talán mellékes, de nem feltétlen elhanyagolható, hiszen egy elismerést jelent számomra a szakmában megbecsült személyektől, és így talán önbizalmat ad a továbbiakban.

Miért pont ezzel a projekteddel pályáztál?
Talán, egyrészt azért mert a projekt, amivel indultam egy építészeti munkának mondható, ami engem a leginkább érdekel, másrészt mivel a témavezetőm, és többen biztattak abban, hogy ez a projekt érdemes lehet egy országos megmérettetésre.

Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Már gimnáziumban érdekelt az építészet, nekem mindig is egy picit megfoghatatlan volt, így misztikussá vált számomra, és a misztikumok mindig foglalkoztatták érdeklődési körömet, talán igazából ezért kezdtem el az építészettel, belsőépítészettel foglalkozni.

Miért ezt a szakot választottad?
Mivel ez a szak nagyobb mértékben foglalkozik a belsőépítészettel. Az egyetemi tanulmányaim előtt volt alkalmam dolgoznom a szakmában, és így megismerkedni az építészettel, ezért a belsőépítészet akkor jobban érdekelt. Ennek köszönhetően kerestem olyan szakokat, amik a belsőépítészettel foglalkoznak.

Mi inspirál?
Erre talán a legnehezebb válaszolni… Mindig más. De általában az adott feladat, és az, hogy valami újat alkossak. Ami igaz, manapság nagyon nehéz, de ha sikerül, akkor hűen tükrözi azt, hogy hogyan is gondolkodom, és ezáltal, hogy az adott feladatnál éppen mi inspirált.

Mivel szeretnél foglalkozni a jövőben?
A jövőben inkább az építészettel, építőművészettel szeretnék foglalkozni, mivel úgy érzem az mégis közelebb áll hozzám, de nem hanyagolnám el a belsőépítészetet sem, mivel szerintem ez a két szakirány együtt működik a legjobban.

Melyek a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Nehéz lenne dönteni, úgy ahogy egy jó szülő sem tud, különbséget tenni gyermekei közt. Vannak munkáim, amik jobban sikerültek, és vannak, amik kevésbé, de valahogy mindegyik kötődik hozzám, és mindig voltak, vannak, és lesznek egy faladatnak olyan részei, amik izgalmassá tesznek minden tervezési munkát számomra.